מומחה במשפט דמיאניוק: מעטים שרדו בסוביבור
חוקר הולנדי המתמחה בשואה אמר בעדותו במינכן שכאשר אדם נשלח למחנה סוביבור היה זה למעשה גזר דין מוות
להישלח למחנה ההשמדה סוביבור היה למעשה גזר דין מוות, ורק מעט יהודים שרדו. כך קבע מומחה לשואה שהעיד היום (ג') במשפטו של הקשיש הנאצי ג'ון דמיאניוק. סניגורו של הנאשם התלונן בפני בית המשפט וטען שהעד משוחד.
פרופ' יוהנאנס הווניק טן-קטה, חוקר במרכז ללימודי השואה ורצח עם באוניברסיטת אמסטרדם, העיד בדיון האחרון במשפט המתנהל במינכן. הוא הסביר שלמעט קומץ יהודים שנבחרו לעבודות כפייה, לאלפי בני אדם שנלקחו ברכבות לסוביבור לא היה סיכוי לברוח או לשרוד.
החוקר הבכיר התבקש להעיד במשפט כדי לספר על לקיחת יהודי הולנד לסוביבור ב-1943. "במשך 25 השנים שבהן אני חוקר את הנושא, לא נתקלתי באף מקרה של אדם, שנאמר עליו שהוא נרצח בסוביבור ושהתברר שהוא מת במקום אחר", אמר פרופ' הווניק טן-קטה בעדותו.
סניגורו של הנאשם, עורך הדין אולריך בוש, ביקש מבית המשפט להתעלם מעדותו של החוקר בטענה שהוא משוחד. בוש ציטט ראיון שהעניק פרופ'
הווניק טן-קטה בשנה שעברה לתחנת רדיו הולנדית, שבו אמר כי "אין צל של ספק" שדמיאניוק היה מעורב בחיסול היהודים בסוביבור. "העד שפט מראש את הנאשם באופן הרע ביותר", טען עורך הדין.
דמיאניוק, אזרח אוקראיני שהיגר לארה"ב, עומד למשפט במינכן בגין סיוע לרצח של 27,900 יהודים בסוביבור. התביעה הגרמנית טוענת כי דמיאניוק שירת כשומר במחנה ההשמדה, אך הוא מכחיש זאת בכל תוקף. דמיאניוק מתעקש כי מדובר בטעות בזיהוי וכי הוא היה רק חייל סובייטי שנלכד על ידי הגרמנים.