מחקר ישראלי מצא: למעשנים IQ נמוך יותר
במחקר רחב היקף שכלל מעל ל-20 אלף מתגייסים נמצא כי אלה שעישנו חפיסה ליום או יותר היו בעלי מנת משכל נמוכה ב-7.5 נקודות מאלה שאינם מעשנים. בהשוואה בין אחים שאחד מהם אינו מעשן נמצא שוב כי למעשנים מנת משכל נמוכה יותר
הסיגריה הזו משפיעה גם על המוח: מחקר רחב היקף שכלל למעלה מ-20 אלף בני נוער לפני גיוס, מצא כי למעשנים מנת משכל (IQ) נמוכה מאלה שאינם מעשנים. תוצאות דומות נמצאו גם בקרב אחים אצלם האחד מעשן והשני אינו מעשן. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת Addiction.
החוקר, ד"ר מרק וייזר ועמיתיו מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ביקשו לבדוק את הקשר בין עישון למנת משכל בקרב 20,211 בנים בני 18 שעמדו לפני גיוס לצה"ל. הנבדקים היו בריאים, ואיש מהם לא לקה בבעיות נפשיות. את בחינת ה-IQ עברו הנבדקים לפני גיוסם.
28% מהמשתתפים עישנו לפחות סיגריה אחת ליום, 3% היו מעשנים לשעבר ו-68% מעולם לא עישנו. אלה שעישנו היו בעלי ניקוד IQ נמוך משמעותית מאשר אלה שאינם מעשנים. התוצאות הללו נותרו עקביות גם לאחר שהחוקרים הסירו משתנים העלולים להטות את התוצאות כמו מצב סוציואקונומי, או שנות הלימוד של האב.
ה-IQ צנח ככל שעלה מס' הסיגריות ליממה
ממוצע ה-IQ לאלה שאינם מעשנים היה 101, בעוד שה-IQ לאלה שהחלו לעשן לפני הגיוס עמד על 94 בממוצע. רמת ה-IQ החלה לצנוח ככל שעלה מספר
הסיגריות שעישן הנער ליממה: אלה שעישנו עד 5 סיגריות ליום היו בעלי רמת IQ של 98, בעוד שאלה שעישנו יותר מחפיסה היו בעלי מנת משכל של 90 בממוצע. טווח ה-IQ הממוצע באוכלוסיה עומד על 84 עד 116.
במקביל בדקו החוקרים האם הסיבה למנת המשכל הנמוכה בקרב המעשנים נעוצה בכך שהם אינם רשאים לעשן בזמן הבחינה. לפיכך הועלתה השאלה האם תסמיני גמילה מניקוטין שיבשו את התוצאות.
כדי לבחון את הסוגיה הזו בדקו החוקרים את מנת המשכל של הגברים שהחלו לעשן לאחר הגיוס. גם אצל אלה נמצאה רמת IQ נמוכה יותר מאלה שאינם מעשנים - 97 בממוצע. ממצא זה מציין לדעתם את העובדה שתסמיני הגמילה אינם הסיבה להבדל בין הממצאים.
גם בקרב אחים: המעשן היה עם IQ נמוך יותר
החוקרים השוו גם את רמות ה-IQ של 70 זוגות אחים, אצלם אחד עישן והשני לא עישן. שוב נמצאה התאמה דומה בין מנת המשכל לעישון: אלה שעישנו היו בעלי אייקיו נמוך מהאח שאינו מעשן. "הממצאים יכולים לשמש אמצעי למניעת עישון
בקרב בני נוער", סיכמו החוקרים שקבעו כי קיים על פי המחקר קשר בין עישון לרמת IQ נמוכה.
מחקרים קודמים כבר מצאו קשר בין מנת משכל לעישון. מחקר שנערך בשנת 2005 בקרב 500 נבדקים מצא כי אלה שעישנו השיגו ניקוד נמוך יותר במבחני IQ, במיוחד במהירות תפקודים פסיכומוטוריים, לעומת אלה שאינם מעשנים.
על פי ההערכות, אלפי הרעלנים המצויים בכל סיגריה פוגמים ביכולת השכלית באמצעות פגיעה בכלי הדם ובאספקת החמצן לגוף ולמוח. בתוך כך גורמת הסיגריה להצטברות רדיקלים חופשיים הגורמים לנזק בלתי הפיך לתאי המוח, מה שמשפיע ככל הנראה גם על מנת המשכל.