ועדת האתיקה: נדחו קובלנות נגד זחאלקה וכץ
הוועדה דחתה את תלונת "קשת" נגד ח"כ יעקב כץ שהתבטא נגד "ארץ נהדרת" וכמו כן את התלונות נגד ח"כ ג'מאל זחאלקה שהתבטא נגד אהוד ברק ודן מרגלית ב"ערב חדש". "הוועדה רואה חשיבות ביכולתם של חברי הכנסת להתבטא בחופשיות"
הופעתו הטעונה והכעוסה של ח"כ ג'מאל זחאלקה ב"ערב חדש" ודבריו של ח"כ יעקב כץ שהשמיע נגד "ארץ נהדרת" לא יזכו לגינוי על ידי ועדת האתיקה, כך הוחלט הבוקר (ד') בישיבת הוועדה בכנסת. זחאלקה, יו"ר סיעת בל"ד, השמיע דברים קשים נגד שר הביטחון אהוד ברק, ובהמשך תקף את מגיש "ערב חדש" דן מרגלית בזמן שהתארח בתוכנית, כינה אותו "חוצפן" ועזב את השידור לאחר שורה ארוכה של צעקות. את הקובלנה נגד דבריו של זחאלקה הגיש הפורום המשפטי למען ארץ ישראל.
התבטאויותיו של ח"כ יעקב (כצלה) כץ נשמעו במהלך דיון שנערך בוועדת החינוך של הכנסת, שעניינו היה פרומו העירום של "ארץ נהדרת".
הדיון גלש לביקורת של כץ על חיקויי דמויות שנראו בתוכנית, אותם השווה לתעמולה הנאצית. "כמו שגבלס עסק בתעמולה נאצית, לכלך על יהודים ואחר כך שחטו יהודים", אמר חבר הכנסת. את הקובלנה נגד דבריו של כץ הגישה זכיינית ערוץ 2, "קשת".
"בשני המקרים מדובר בהתבטאויות קשות, ואולם את שתי הקובלנות החליטה הועדה לדחות", הודיעה שלי יחימוביץ', יו"ר ועדת האתיקה של הכנסת. את ההחלטה נימקה ב"חשיבות המיוחדת שהוועדה רואה ביכולתם של חברי הכנסת להתבטא בחופשיות, ובשל הצמצום שיש לדעת הוועדה לנקוט בעת שבאים להגביל את חופש הביטוי של חברי הכנסת, גם כאשר אלה קשים וחמורים".
"חופש זה הוא אחד מכלי העבודה העיקריים של חברי הכנסת", הסבירה יחימוביץ', "והוא מאפשר להם לבטא בפומבי וללא חשש את עמדותיהם ואת עמדת ציבור בוחריהם בסוגיות שעל סדר היום הציבורי, בהן סוגיות כואבות ושנויות במחלוקת".
בהודעת הוועדה כונתה התבטאותו של זחאלקה כנגד שר הביטחון ברק: "בוטה, מקוממת ומעוררת הסתייגות. עם זאת, כידוע, חופש הביטוי בכלל, וחופש הביטוי הפוליטי בפרט, נבחנים דווקא כשמדובר בביטויים מקוממים ופוגעניים, החורגים מן הקונצנזוס, כפי שנעשה במקרה זה. "לפיכך, החליטה ועדת האתיקה לדחות את הקובלנה", סיכמה הוועדה את
ענייני זחאלקה.
בעניין ח"כ כץ נמסר: "כץ אכן השתמש בביטויים חריפים וקשים כנגד חברת 'קשת' ויוצרי התכנית 'ארץ נהדרת', לרבות שימוש בביטויים והשוואות הקשורים לשואה. ועדת האתיקה פרסמה כבר בעבר את הסתייגותה משימוש בביטויים מעין אלה.
יור הוועדה יחימוביץ' ביקשה להזכיר כי חופש הביטוי פועל כאמור לטובת חברי הכנסת, אך גם לטובת יוצרי תוכניות הסאטירה. "צריך להבין כי זכות חופש הביטוי היא גם נחלתו של הציבור בכלל ושל חברי הכנסת בפרט, גם כאשר התבטאויותיהם חריפות ומקוממות", סיכמה יחימוביץ'.