שתף קטע נבחר

 

דו"ח בכנסת: 60% מהנרצחים ב-2009 - ערבים

בדיון בוועדת הפנים של הכנסת הוצגו נתונים לפיהם 71 מ-121 הנרצחים ב-2009 היו ערבים. בשלוש השנים האחרונות חלה עלייה בממדי הפשיעה במגזר הערבי. ח"כ זחאלקה מתח ביקורת על המשטרה: "קיימת אפליה חמורה, ברצח המתרחש בכפר-קרע לא מטפלים כפי שיטפלו ברצח בתל-אביב"

איך עוצרים את הפשיעה בחברה הערבית? חברי הכנסת דנו היום (ד') בסוגיה זו, ובנתונים המדאיגים לפיהם חלה עלייה בפשיעה ביישובים הערבים, בעוד שביישובים היהודים חלה ירידה. יוזם הדיון בוועדת הפנים של הכנסת, יו"ר בל"ד ח"כ ג'מאל ז'חאלקה, אמר: "שנת 2009 היתה שנת הפשיעה במגזר הערבי, ואנו רוצים ששנת 2010 תהיה שנת המלחמה בפשיעה".

 

בפתח הדיון טען ח"כ זחאלקה כי יש אפליה בטיפול בפשיעה במגזר הערבי. "כמו שבכל תחום ישנה אפליה כלפינו, כך גם כאן. העבריינים משתוללים כי יודעים שלא יתפסו אותם", הוא אמר. ואכן, מנתוני דו"ח שנערך על ידי מרכז המחקר של הכנסת, לטובת הדיון שעסק בטיפול המשטרה בתופעת המשטרה במגזר הערבי, עולה תמונה מדאיגה.

 בשנת 2009 עלה שיעור הפשיעה במגזר הערבי ב-8.4%, בעוד שנתוני הפשיעה בכל המדינה מצביעים על ירידה של 14.2%. מדובר במגמת עלייה הנמשכת בשלוש השנים האחרונות.

 

עוד עולה מהנתונים, כי מבין הנרצחים בשנת 2009 - 60% היו ערבים (71 מתוך 121), 41% מהחשודים הנעצרים בתיקי רצח הם ערבים, 36% מהעצורים בתיקי תקיפה חמורה, וכך גם 36% מהנעצרים בתיקי שוד. העלייה ניכרת בעיקר במחוז הדרומי של המשטרה, שם נרשמה עליה של 13.2%, במחוז הצפוני ובמחוז תל אביב גם נרשמה עליה של 11.6%. הנתונים מלמדים על חלקם הגבוה יחסית של האזרחים הערבים בעבירות אלימות, יחסית לחלקם באוכלוסייה", נכתב בדו"ח של הכנסת.


הדיון בוועדת הפנים של הכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

המפכ"ל: תגברנו כוחות

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, שבירך על קיום הדיון, התייחס לנתונים והודה כי אכן מדובר בתמונת מצב קשה. יחד עם זאת, הוא הוסיף כי המשטרה "מהווה את חדר המיון של כלל בעיות החברה". הוא הוסיף כי יש הרבה גורמים בדרך, שצריכים לטפל במצב, כדי שלא יגיע למשטרה. "ישנם הרבה מאוד גורמים בדרך, שנדרש מהם לטפל בסוגיות חברתיות רבות, בכדי שהבעיות לא תגענה בסוף לטיפול המשטרה. המשטרה חיה ונושמת 365 יום בשנה פשיעה ואלימות, הדיון החשוב הזה בדבר הפשיעה במגזר הערבי אינו צריך להיות רק בזוית משטרתית, אלא יש לטפל בפשיעה בראייה כוללת, ובשיתוף פעולה של כל המשרדים הממשלתיים, כאשר המשטרה היא חוליה מתוך כך".

 

רב-ניצב כהן אמר כי בשנתיים האחרונות תיגברה המשטרה את כוחותיה במחוז הצפוני, שבו מתגוררים 44% מהערבים בישראל. הוא סיפר כי 500 שוטרים הועברו לטובת המלחמה בפשיעה במגזר הערבי.

  

ח"כ זחאלקה מתח ביקורת על תפקוד המשטרה: "קיימת אפליה חמורה, ברצח המתרחש בכפר-קרע לא מטפלים כפי שיטפלו ברצח בתל-אביב. מה אתם מתכוונים לעשות בשנת 2010 שלא נעשה בשנת 2009? האם יש לכם תוכנית ממוקדת? על המשטרה למקד את בעיית האלימות במגזר הערבי בראש סדר העדיפויות שלה".

 

ח"כ גדעון עזרא (קדימה), שכיהן בעבר כשר לביטחון פנים, אמר: "כמו שיש תפקיד חשוב למשטרה יש גם חשיבות לתפקידם של המנהיגים הערבים". ראש מועצת רהט ודובר ועד ראשי הרשויות הערביות, פאיז אבו סיבאן, התערב בדיון: "היעדרות גורם ההתרעה הוא גורם מרכזי לאלימות. עניין האלימות נפוץ במגזר הערבי, לצערנו הנשק הצה"לי משמש בקטטות ביישובים הערבים".

 

"לעשות מאמץ ממוקד"

על-פי הדו"ח, העלייה בפשיעה מקורה במספר גורמים, בין היתר: התפרקות התא המשפחתי, החלשת מעמדו של ראש המשפחה המורחבת, תחושת

 הניכור מול החברה הישראלית כתולדה של רמת תעסוקה נמוכה, הפקעת קרקעות, וקושי להשתלב בחברה. "קיומם של פערים חברתיים ועוני הוא פעמים רבות גורם מדרבן לפשיעה", נכתב בדו"ח של הכנסת.

 

בנוסף, מתייחס הדו"ח גם למסמך החזון של ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, המדבר על יצירת זהות עצמית והגדרה, כאחד הגרומים המביאים לעלייה ברמת הפשיעה. בסיום הדיון קראו חברי הוועדה למשטרה לעשות מאמץ ממוקד ותחום בזמן לטיפול והורדת ממדי הפשיעה במגזר הערבי.

 

Read this article in English 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זחאלקה. יש אפליה
צילום: דודי ועקנין
רב-ניצב כהן. פועלים בשוויוניות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים