ארה"ב: מכירות הבתים בשפל היסטורי
בניגוד לציפיות: מכירות בתים חדשים ברחבי המדינה בינואר ירדו ב-11% לקצב שנתי של 309 אלף, כך לפי נתוני משרד המסחר שפורסמו היום. זוהי הרמה הנמוכה ביותר שתועדה מאז החלו לתעד את מכירות הבתים לפני יותר מחצי מאה
על פי נתונים של משרד המסחר האמריקני שהתפרסמו היום, מכירות הבתים החדשים בארה"ב צנחו לשפל חסר תקדים בחודש ינואר, נתונים שמדגישים שוב את האתגרים שעומדים לפני שוק הנדל"ן האמריקני שמנסה להתאושש מהמצב הקשה בו הוא נמצא.
המכירות צנחו ב-11.2% בחודש שעבר לרמה שנתית, מותאמת עונתית, של 309 אלף יחידות. זוהי הרמה הנמוכה ביותר שתועדה מאז החלו לתעד את מכירות הבתים לפני יותר מחצי מאה. הצניחה הגדולה הפתיעה את הכלכלנים שצפו עלייה של כ-5% במכירות, בהשוואה לדצמבר.
הירידה במכירות בחודש ינואר מגבירה את הפחדים בנוגע ליכולת ההתאוששות של שוק הדיור. הכלכלנים כבר הביעו דאגה שהשיפור במכירות בחצי השני של שנת 2009 ירשום נסיגה ברגע שתכניות התמיכה הממשלתיות יפסקו.
הירידה בחודש ינואר היא הירידה החודשית השלישית ברציפות לאחר היחלשות של 3.5% בדצמבר וצניחה של 9.5% במכירות חודש נובמבר האחרון.
הירידה הייתה בולטת בכל המחוזות בארה"ב, מלבד המערב התיכון במדינה, שם רשמו המכירות עלייה של 2.1%. המכירות צנחו ב-35% בצפון מזרח ארה"ב, ירדו ב-12% במערב ואיבדו כמעט 10% בדרום ארה"ב.
ההיחלשות משכה את מחירי המכירה החציוניים של הבתים מטה, למחיר של 203.5 אלף דולר, ירידה של 5.6% בהשוואה למחירים החציוניים בדצמבר והיחלשות של 2.4% בהשוואה למחירים של אותו החודש לפני שנה, שעמדו על 215.6 אלף דולר.
מכירות הבתים החדשים לכל שנת 2009 צללו בכמעט 23% לרמה של 374 אלף יחידות, והפכו את 2009 לשנה המתועדת הגרועה ביותר בארה"ב. בהתאחדות הקבלנים בארה"ב צופים כי המכירות יעלו לרמת מכירות של יותר מ-500 אלף יחידות השנה, שיפור משמעותי לעומת 2009, אבל עדיין רחוק מאוד משיאי המכירות של השנים 2003-2006 בהן נמכרו יותר ממיליון בתים חדשים בכל שנה.
תכנית בתקצוב של 1.25 טריליון דולר של הבנק המרכזי האמריקני, שהותירה את הריבית על המשכנתאות ברמה נמוכה, כדי לאפשר לרוכשי בתים להנות מתנאי הלוואות נוחים, עומדת להסתיים ב-31 במרץ וההטבות במיסים שנועדו לעודד רכישת בתים עומדות להסתיים בסוף אפריל.
למרות שכלכלת ארה"ב בכללותה החלה לרשום צמיחה מאז קיץ 2009, הכלכלנים מביעים דאגה בעקבות שיעור האבטלה שממשיך להיות גבוה. החולשה בשוק העבודה גורמת לצרכנים להימנע מהוצאות כספים, ובמיוחד להקפיא תכניות כלכליות משמעותיות כמו קניית בתים.