שתף קטע נבחר

 

דף חדש ביחסים? נשיא צרפת מגיע לרואנדה

רצח העם ברואנדה ב-1994 הוביל למשבר קשה ביחסים בינה לבין צרפת, הנתפסת כמי שאימנה את בני ההוטו לקראת הטבח בבני הטוטסי. השפל הגיע לשיאו ב-2006 עם ניתוק היחסים הדיפלומטיים, אך כעת סרקוזי רוצה "דף חדש". ביקור היסטורי

לשכוח את העבר וללכת קדימה: נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, צפוי להגיע מחר (יום ה') לביקור היסטורי ברואנדה, כחלק ממסע הדילוגים שהוא עורך באפריקה. תהיה זו הפעם הראשונה מאז רצח העם ב-1994 שנשיא צרפת מגיע לביקור ברואנדה, שהיחסים המעורערים בינה לבין פריז נותקו ב-2006 וחודשו רק בנובמבר אשתקד. מטרתו של סרקוזי בביקור תהיה אחת - לשים קץ לפרק כאוב בהיסטוריה של שתי המדינות, ולפתוח דף חדש ביחסים עם נשיא רואנדה, פול קגאמה.

 

הסיפור של צרפת ורואנדה מתחיל עוד לפני 1994, כשצרפת עסקה באימון צבא ההוטו שנלחם במורדי שבט הטוטסי באזור הגבול עם אוגנדה. הטוטסי - שמהווים חלק קטן בהרכב האתני ברואנדה - הם דוברי אנגלית, ונשיא צרפת דאז, פרנסואה מיטראן, העדיף לתמוך בהוטו בניסיון לשמר את הגמוניה אזורית של צרפת. 


אוהבים את סרקו. נשיא צרפת בגבון (צילום: AFP)

 

כשיבשו נהרות הדם ברואנדה, אחרי טבח המוני בו נרצחו על-פי ההערכות כ-800 אלף בני אדם - עלה קגאמה לשלטון. מנהיג מורדי הטוטסי לשעבר, שלו "חשבון ארוך" עם המעורבות הצרפתית בארצו, האשים את פריז בסיוע לטבח שביצעו ההוטו בכך שהעלימו עין מהמעשים. כשני מיליון בני הוטו נמלטו באותה שנה למדינות סמוכות והפכו לפליטים בבורונדי, טנזניה, אוגנדה וקונגו. במקביל, פתח קמגה בהעמדה מאסיבית לדיון של האחראים לרצח העם.

 

צרפת ורואנדה המשיכו המשך השנים להתקוטט במסגרת של ועדות חקירה שונות. ועדה צרפתית ניקתה את חיילי הרפובליקה מכל קשר למעורבות ישירה או עקיפה בטבח, ובתגובה הקימה רואנדה ועדה עצמאית, שקבעה כי 34 בכירים צרפתים מעורבים ברצח העם וקראה להעמידם למשפט. בין השמות שהוזכרו היו גם שמותיהם של ראש הממשלה לשעבר דומיניק דה-וילפן והנשיא המנוח מיטראן.

 

ב-2006 הוציא בית משפט בצרפת צווי מעצר נגד תשעה ממקורבי קגאמה, בחשד שהיו מעורבים בהפלת מטוסו של נשיא רואנדה לשעבר ג'ובנאל הביירימנה - אירוע הנחשב לאחד המרכזיים בהתלקחות מלחמת האזרחים. קגאמה הכחיש כל קשר לעניין וניתק את היחסים הדיפלומטיים עם צרפת. מאז, הוא הספיק החליף את השפה השנייה מצרפתית לאנגלית ואף צירף את ארצו לחבר הקולוניות הבריטיות לשעבר במזרח אפריקה, אפילו שרואנדה היתה בכלל קולוניה בלגית.

 

בנובמבר 2008 חודשו היחסים הדיפלומטיים בין פריז לקיגלי, ונראה כי כעת מוכנים סרקוזי וקמגה, יותר מתמיד, לשים קץ לסכסוכי העבר. הסיבה לכך - זהות אינטרסים. סרקוזי מעוניין לסיים את הוויכוח סביב מעורבות ארצו בטבח, ואילו קמגה הוא שחקן אזורי חשוב, המעורב בין היתר בסכסוך האתני במזרח קונגו, שנגרם אגב בחלקו עקב נהירת הפליטים מרואנדה.


בתופים ובמחולות. מקבלים את סרקוזי בגבון (צילום: AFP)

 

זו הפעם השנייה שסרקוזי מבקר באפריקה, מאז נכנס לתפקידו ב-2007. בביקורו הראשון הבטיח נשיא צרפת "לגרש את השדים ההיסטוריים" שמאפיינים את יחסי צרפת והקולוניות לשעבר. ואולם, מומחים ליחסי צרפת ואפריקה סבורים כי סרקוזי כמעט ולא עשה דבר מאז.

 "לשיראק ומיטראן היתה אמביציה לשמור על ההשפעה הצרפתית בכל התחומים. היום זה הכל עניין של קשרים כלכליים. במובנים מסויימים זה מצב טוב, אך במובנים אחרים צרפת כבר אינה הפה של אפריקה", אמר אחד מהם.

 

תחנתו הראשונה של סרקוזי באפריקה היתה בגבון, ומשם הוא ימשיך למאלי בטרם יגיע לרואנדה. בליברוויל, בירת גבון, התקבל סרקוזי בחמימות על-ידי הנשיא, עלי בונגו. תושבים נלהבים המתינו לנשיא צרפת ברחובות הבירה, שרו, רקדו וביקשו ללחוץ לו יד. בפגישה עם בונגו - שהחליף ב-2009 את אביו המנוח, ששלט בגבון במשך 41 שנה - דנו השניים בחיזוק קשרי המסחר והידידות, הנחשבים בכל מקרה לטובים מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי ועלי בונגו, היום
צילום: רויטרס
קגאמה. חשבון ארוך עם צרפת
צילום: AFP
מומלצים