קדאפי: לפתוח בג'יהאד נגד שוויץ בגלל הצריחים
מנהיג לוב, שבין ארצו לשוויץ התגלע משבר דיפלומטי חריף על רקע מעצר בנו חניבעל בז'נבה, מנצל גם את האיסור על בניית צריחים במדינה כדי להסית את העולם המוסלמי נגדה. "אם שוויץ הייתה שכנה שלנו, היינו נלחמים בה", הצהיר
הסלמה דרמטית בסכסוך המעמיק: מנהיג לוב, מועמר קדאפי, קרא לפתוח בג'יהאד - מלחמת קודש - נגד שוויץ, בעקבות החוק האוסר על בניית צריחי מסגדים שם, שאושר במשאל עם. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של לוב, ג'אנא.
"מגיע לאלו שהורסים את מסגדי האלוהים שיתקיפו אותם בג'יהאד, ואם שוויץ הייתה שכנה שלנו, היינו נלחמים בה", אמר
קדאפי בכנס לציון יום הולדתו של הנביא מוחמד בעיר בנגזי. לשיטתו, כל הסוחרים עם השוויצרים הם בגדר "כופרים".
בנוסף, שליט לוב קרא למוסלמים ברחבי העולם להחרים מוצרים מתוצרת שוויץ, ולאסור במדינות המוסלמיות נחיתת מטוסים או עגינת ספינות שמוצאן שם. בסוף השנה שעברה איים קדאפי "לבחון מחדש" את מצב הנוצרים במדינתו, ולשקול לשנות את היחס אליהם ולכנסיות שהם מפעילים.
משרד החוץ השוויצרי סירב להגיב על דבריו של קדאפי, שהביאו לשיא שלילי חדש את היחסים בין לוב למדינה שבהרי האלפים.
המעצר שגרם לקרע דיפלומטי
תחילת ההידרדרות ביחסים בין המדינות הייתה בשנת 2008, כשבנו של שליט לוב, חניבעל קדאפי, נעצר בז'נבה עם אשתו, בחשד שהיכה את שני משרתיו באמצעות קולב וחגורה. התביעה השווייצרית החליטה לבסוף לסגור את התיק נגד השניים, בעקבות הסדר שהושג בין המשרתים למשפחת קדאפי, ושפרטיו אינם ידועים. בנוסף, שוויץ התנצלה על התקרית.
עם זאת, לוב ככל הנראה החליטה לגמול לשוויץ על התקרית, החזירה את כל נציגיה במדינה האירופית, הוציאה את כספיה מהבנקים בה, וסיכלה כמה משלוחי נפט שיועדו לשוויץ. בנוסף, טריפולי עצרה שני אנשי עסקים בעלי אזרחות שוויצרית, בטענה ששהו בשטחה באופן לא חוקי ושעסקו בפעילויות שאינן חוקיות בלוב.
אחד מהם נידון לתקופת מאסר, ואילו השני זוכה. השניים מצאו מקלט בשגרירות שוויץ בלוב, אך יצאו ממנה השבוע, לאחר שטריפולי איימה כי תנקוט צעדים נגד השגרירות, אם הם לא יוסגרו. לאחר יותר מ-19 חודשים בשגרירות, הם יצאו מהמבנה, ואחד מהם, מקס גולדי, הועבר לרצות את מאסרו, ואילו השני, רשיד חמדני, עזב את המדינה.
בנובמבר 2009 אישרו אזרחי שוויץ ברוב גורף את התיקון לחוקה, האוסר על בניית צריחי מסגדים במדינה,
במהלך שנוי במחלוקת, שנחשב לצעד הקיצוני ביותר של מדינות אירופה נגד גל המהגרים המוסלמים ליבשת.
מוקדם יותר החודש, לוב השעתה את הנפקת אשרות הכניסה לאזרחי האיחוד האירופי, חוץ מתושבי בריטניה, עקב הכללתם של 180 אזרחי לוב ב"רשימה שחורה" בשוויץ, המונעת מהם להיכנס למדינה.
יצוין כי שוויץ, הנוטה לנקוט עמדה נייטרלית בכל סכסוך בינלאומי, כלל אינה חלק מהאיחוד האירופי. כעת אזרחי מדינת השעונים והשוקולד מתמודדים עם סכסוך שכזה, סכסוך שעשוי לעלות להם כסף רב.