שתף קטע נבחר

 

תערוכה מקוונת של מסכות ורעשנים עתיקים

לכבוד חג הפורים מעלה רשות העתיקות תערוכה וירטואלית של מסכות ורעשנים שהתגלו במהלך חפירות שונות בישראל. הזדמנות חגיגית לגלות מה היו התחפושות הפופולריות בימי קדם

תערוכה וירטואלית חדשה של מסכות ורעשנים שנתגלו במהלך חפירות ארכיאולוגיות בארץ מוצגת לכבוד חג הפורים באתר האינטרנט של רשות העתיקות. בתערוכה מופיעות מסכות שונות בדמויות של בני אדם ובעלי חיים כשהעתיקה מביניהן מתוארכת לפני כ-8500 שנה, בימי תקופת האבן.

 

מקור המנהג להתחפש בפורים לא מופיע במקורות באופן מפורש וההשערה היא כי מדובר במסורת זרה של עמי אירופה שהתגלגלה ליהדות ומקורה בנשפי המסכות שנערכו לכבוד האביב.

 

המנהג להתחפש בפורים קדום מאוד (המאה ה-13 לסה"נ) והוא היה נפוץ בכל קהילות ישראל. נושא הסתרת הזהות מופיע כבר במגילת אסתר, שם מסופר שאסתר מנסה להסתיר את זהותה היהודית בבואה לפגוש את אחשוורוש: " אֵין אֶסְתֵּר, מַגֶּדֶת מוֹלַדְתָּהּ וְאֶת-עַמָּהּ, כַּאֲשֶׁר צִוָּה עָלֶיהָ, מָרְדֳּכָי" (מגילת אסתר, פרק ב' פס' 20).

 

המסיכה, שמקורותיה עתיקים עוד יותר, נועדה לעזור לאדם לשנות את זהותו, ושימשה בפולחנים קדומים של דתות רבות כמו ריקוד למען הורדת גשמים, ריפוי מחלות, סילוק שדים ורוחות ועוד. לעיתים קרובות היו המסיכות בדמויות של שדים או אלילים.


מסכה דמוית אדם מעמודי שלמה. צילום: ליאוניד פדרול

 

בתערוכה המקוונת מוצגים לצד מסיכות גם רעשנים. בחפירות ארכיאולוגיות שנערכו בישראל נתגלו רעשנים עשויי חרס המכילים אבנים קטנטנות וחומרים אחרים שמשמשים ליצירת רעש. הרעשנים נמצאו במגוון גדלים וצורות, וחלקם עוטרו בצבעים או בחריתות.

 

רוב הרעשנים נמצאו במקומות ששימשו לפולחן או בתוך קברים. ישנם חוקרים הסבורים כי רעשן החרס שימש כלי מוזיקלי חשוב בפולחן של ממלכות ישראל ויהודה בתקופת בית ראשון. בתקופות מאוחרות יותר, למן המראה הראשונה ואילך, הופיעו רעשנים דמויי פעמון שנעשו ממתכת.

 

תערוכה: מסכות, רעשנים ומנהגי פורים באתר רשות העתיקות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיקי קורן באדיבות רשות העתיקות
מסכה: דמות גבר מאכזיב
צילום: מיקי קורן באדיבות רשות העתיקות
צילום: קלרה עמית באדיבות רשות העתיקות
רעשן מעיר דוד
צילום: קלרה עמית באדיבות רשות העתיקות
מומלצים