קובה סוערת: מתנגד משטר מת בשביתת רעב
מותו של אסיר שהרעיב עצמו במחאה על מדיניות הממשלה עורר גל מחאה בקובה ומחוצה לה: מתנגדי המשטר טענו כי נכלא בתואנות שווא וסבל מעינויים, ואיימו לפתוח בשביתת רעב דומה. הנשיא קסטרו הביע את צערו - ותקף את ארה"ב
פרשת מותו של אחד ממתנגדי השלטון בקובה בתום שביתת רעב בת 85 ימים מעוררת סערה במדינה הקומוניסטית ומחוצה לה, על רקע טענות כי הוחזק בכלא בתואנות שווא, ואף עונה. נשיא קובה, ראול קסטרו, הביע תנחומיו על מותו, אולם דחה את ההאשמות נגד הממשל.
אורלנדו זפאטה מת ביום ג' האחרון בבית חולים בהוואנה, לאחר שלא הכניס דבר לפיו במשך כמעט שלושה חודשים. מתנגדי ממשל וארגוני זכויות בינלאומיים טוענים כי זפאטה היה אסיר פוליטי, אחד מפעילי האופוזיציה שנעצרו בגל מעצרים בשנת 2003 ונשלח לשלוש שנות מאסר.
עם זאת, תקופת מאסרו הוארכה ל-25 שנים בסדרה של משפטים בגין אי-ציות והפרעה לסדר בבית הכלא. בדיווח מטעם ארגון אמנסטי הוגדר זפאטה "אסיר מצפוני", ונקרא לפתוח בחקירה מקיפה של נסיבות מותו.
בתגובה, הודיע הממשל בקובה שזפאטה היה פושע פשוט וכי מתנגדי הממשל במדינה משתמשים בו לתעמולה. במאמר שהופיע בעיתון המפלגה הקומוניסטית "גנמה", נכתב כי מתנגדי משטר ונציגים ממדינות זרות הם שעודדו את זפאטה להיאבק במערכת הקובנית ולקחת על עצמו את שביתת הרעב המייגעת. "למרות כל האיפור, מדובר באסיר פשוט שהחל בפעילותו הפלילית ב-1988", נכתב.
על פי הדיווח, קודם לכליאתו היה זפאטה שרברב, ולא היה מעורב בפעילות פוליטית. רק לאחר שנכלא הוא גוייס לתנועה נגד המשטר, ועשה זאת רק בשביל "הטבות חומריות" שניתנות למתנגדי משטר בקובה על ידי "שגרירויות זרות".
המאמר שיקף חלק מדבריו של הנשיא, ראול קסטרו, שאמנם הביע את תנחומיו על מות האסיר, אך האשים את ארצות הברית במדיניות שחותרת להפיל את ממשלו.
וושינגטון גינתה את נסיבות מותו של זפאטה, ואת "אי הצדק שנעשה בקובה ללמעלה מ-200 האסירים הפוליטים הכלואים במדינה". בתגובה, הודיעה הוואנה כי אינה מחזיקה כלל באסירים פוליטיים.
גם מדינות אחרות בעולם הביעו את מחאתן בעקבות התקרית, ומומחים צופים כי היא תשפיע לרעה על היחסים הבינלאומיים של קובה. על פי הערכות, הדבר ייעכב את התחממות הקשרים ביחסים בין וושינגטון והוואנה, וכן יקשה על ספרד, המכהנת כראש האיחוד האירופי, לשנות את יחסן של מדינות האיחוד לקובה - כפי שהבטיחה לעשות.