הצלילה האחרונה של סו: 17 דקות שהפכו לסיוט
69 פעמים צללו נחמן וסו כהנא יחד. בפעם ה-70 היו אמורים להגיע לצוק מימי סמוך לשארם א-שייח. אך משהו השתבש וסו הפסיקה להגיב. מביתו שבגוש עציון סיפר נחמן ל-ynet על הרגעים האחרונים עם אשתו, על הכאב והטענות
"במרחק של עשרה מטרים מגובה פני המים, לחצתי את ידה - והיא עדיין הגיבה בלחיצה" - כך סיפר הערב (שבת) נחמן כהנא, בעלה של סו כהנא, אשר נהרגה במהלך תאונת צלילה בשארם א-שייח. נחמן היה עם אשתו ברגעיה האחרונים ובשיחה עם ynet הוא תיאר את השתשלות האירועים, מהרגע שבו ירדו למים ועד לטיפולים בבית החולים המצרי.
"יצאנו ביום שלישי ב-09:00 לצלילה סמוך לצוק מימי שיורד לעומק של 200 מטרים. בשל זרמים חזקים, ניתנו לנו הנחיות ליפול מהסירה ומיד לשקוע במים וכך עשינו",
סיפר נחמן, תושב ההתנחלות אלעזר שבגוש עציון. לדבריו, הוא ואשתו, שהיתה בת 59, יצאו לסיני יחד עם קבוצה דתית לספארי צלילות. הם נחשבים לצוללים מנוסים והיתה זו הפעם ה-70 שבה הם יורדים אל מתחת לפני המים.
"אחרי מטרים ספורים בדקתי עם סו שהכל בסדר, והיא סימנה לי להמשיך לצלול. כשירדתי לעומק 30 מטרים הבחנתי שהיא ממשיכה לשקוע במהירות. ניסיתי לאותת לה אך היא לא הגיבה". בשלב זה החל נחמן בצלילה מהירה לכיוון אשתו. המדריך אסף שוורץ, שליווה את הקבוצה, הבחין כי משהו אינו כשורה והחל גם הוא לשחות לעברה של סו.
סו (משמאל) עם בני משפחתה
"בעומק של 50 מטרים הצליח אסף לאחוז בסו. בזמן שנראה כמו נצח התחלנו להעלות אותה לעבר פני הים. עלינו בקצב איטי על-מנת שלא לגרום לה פגיעה נוספת בשל הלחץ המימי", סיפר נחמן. לדבריו, כשהתקרבו לעומק של 10 מטרים סו עדיין הגיבה וכשלחץ את ידה - היא הגיבה בלחיצה.
"כמעט הגענו לגובה פני הים, ואז סו איבדה את ההכרה אך עדיין נשמה. ניקיתי לה את הקצף מהפה יחד עם אסף והתחלנו בפעולות החייאה. ניסיונות ההחייאה נמשכו כעשר דקות". לדברי כהנא, שני הצוללים שהגיעו למקום לסייע - משכו את סו לתוך סירת זודיאק והמשיכו בהחייאה יחד עם חובשים צבאיים שהיו בקבוצה. בסך הכל נמשכה הצלילה הטרגית 17 דקות.
טיפול מסור במצרים, בישראל פחות
כחצי שעה לאחר הוצאתה של סו מהמים, הגיעה למקום ספינה מצרית ועליה רופא עם ציוד מקצועי. "במהירות שיא שטנו עד לחוף ומשם העבירו את סו לבית חולים. המצרים היו מדהימים וטיפלו בה במסירות. הרופא עדל טאהר, מנהל תא הלחץ, בחן את המקרה והגיע למסקנה שסו סבלה ככל הנראה מחסם בריאה שגרם לה לכאב בלתי נסבל. כשהגיע לעומק רב, הריאה התמוטטה פנימה ואז החלה פגיעה רב מערכתית". לאחר מכן, תושאלו כהנא ושוורץ על-ידי המשטרה המצרית.
בעקבות הידרדרות במצבה פונתה סו לישראל והועברה לבית החולים אסף הרופא,שם טיפל בה ד"ר אבי מזרחי, המתמחה בטיפול בצוללנים. בשלב זה נתקל כהנא בהתנהלות האיטית של הביורוקרטיה הישראלית. לדבריו, ביטוח מטעם "הסתדרות הצלילה הישראלית" סירב להטיס אותה לארץ, ובני המשפחה ההמומים נאלצו לשכור מטוס ואמבולנס פרטי בעלות של 40 אלף שקל.
"זאת פשוט טרגדיה. סו היתה אשה טובה שאהבה את משפחתה ואת החיים. איבדתי אישה אוהבת, אם לבן ושלוש בנות וסבתא ל-12 נכדים. עלינו לארץ מארה"ב לפני 30 שנה. סו עבדה ביחידת המחשוב של בית הספר לרפואה בבית החולים הדסה עין כרם", הוא סיכם בעצב.
יו"ר התאחדות הצלילה הישראלית, ערן לאופר, מסר בתגובה כי חברת הביטוח שילמה על האשפוז והטיפולים. "כבר התקבל אישור להטיס אותה לארץ על חשבון הביטוח, אך המשפחה לא המתינה לאישור הסופי שמצריך גם הוראת רופא והזמינה על דעת עצמה הטסה באופן פרטי. ההתאחדות ליוותה את המשפחה בכל שלב בצורה רגישה ומקצועית ומקווה שלא ידעו עוד צער".