שתף קטע נבחר

הרוס על האירוס: טיול פריחה מאדום לשחור

אחרי שהאדמה ספגה את הגשמים, מתעוררים האירוסים בצבעיהם השונים. אירוס ירוחם, אירוס ארגמן והאירוס השחום מחכים לכם במלוא תפארתם. עכשיו יש לכם תוכניות לסופ"ש

הפרח ששזרו לו מילים ולחנים, קשרו את שמו בשמן של נשים יפיפיות ותעדו אותו בציורים הוא האיריס שמכונה גם אירוס. הוא פורח ברחבי הארץ כשזניו השונים מתאימים את עצמם למקום הצמיחה.

 

אירוס הארגמן, האירוס השחום ואירוס ירוחם זוקפים בחורף עלי כותרת בגוונים שנעים בין אדום עמוק לשחור, ומחכים למטיילים שיגיעו להתפעל. האתרים בהם ניתן לראות בחודש מארס את האירוסים הם באזור השרון: אירוס הארגמן ביער קדימה, בשמורת קדימה וביער האילנות. בדרום פורחים אירוס ירוחם והאירוס השחום בצפון הנגב.

 

לרכוב על אופניים בין הבולבוסים

יער קדימה ניטע על ידי קק"ל בצידו הצפון מזרחי של הישוב קדימה בשרון. בלב היער חניון נופש וחלקה של אלוני תבור עתיקים. בחודשי החורף אחרי שהאדמה ספגה את מי הגשמים, מתעוררים בין עצי היער פרחי אירוס הארגמן שהופכים לנדירים בנופי הארץ. לאזור מראה שמקבל את גווניו מאדמת חול אדמדמה וגבעות קטנות שאופייניות לנוף דיונות. היער מוקף בפרדסים ושדות חקלאיים, בעיקר של תפוחי אדמה ותותי שדה.

 

דרך עפר היקפית הסובבת את החניון באורך של קילומטר, מאפשרת לטייל בצל העצים, לחזות בנוף שדות חקלאיים של "בולבוסים" או לרכב על אופניים עם הילדים הקטנים. מיד בכניסה אל היער צצים ועולים האירוסים בין עצי האורן והאיקליפטוסים. מחנים את הרכב וחוצים גדר מאחורי צריף קטן של שירותים שם ניתן לראות קבוצה נוספת של אירוסים.

 

איך מגיעים: מהכביש המוביל ליישוב הקהילתי צורן (652), עוברים את הכניסה לאזור התעשייה של קדימה, ואחרי בית הקברות יש שלט שמאלה לכיוון היער. הדרך הופכת סלולה, ממשיכים שמאלה על האספלט עד החניון המרכזי של היער.

 

עם השביל לעבר עץ אלון עתיק ומרשים

שמורת אלוני קדימה היא שמורת טבע קטנה המשתרעת על פני עשרה דונם וממוקמת כקילומטר מזרחית לחניון המרכזי. השמורה משלבת חורשה נטועה וחלקה של אלוני תבור שהיו אופייניים לאזור במאה הקודמת. בינות לעצים פורח אירוס הארגמן שפקעותיו הועתקו ליער בעת בניית הישוב קדימה.


זוקף עליו בגוונים שנעים בין אדום עמוק לשחור. האירוס (גדי חגאי, קק"ל)

 

ממשיכים משדה האירוסים עם השביל ומגיעים עד לעץ אלון עתיק ומרשים. למרגלותיו פורחת בצהוב הקידה השעירה, תורמוסים וצמחי שום. מסלול קצר מוביל עד קצה השמורה וככל שמעמיקים ללכת בין עצי האלון, מגלים עוד פרחי אירוס הארגמן לצד פריחה חורפית צבעונית.

 

איך מגיעים: מצפון-מזרח לחניון בשביל עפר היוצא מהחניון. אפשרות נוספת היא להגיע מהמושבה דרך רחוב הרצל עד הכיכר האחרונה. מימין לכיכר בית המועצה, משמאל אנדרטה לנופלים ובמרכזה פסל סביבתי בדמות חמור ועגלה. פונים שמאלה בכיכר, הכביש מתעקל ימינה לרחוב ויצמן, ממשיכים עד רחוב חנקין ופונים שמאלה. ממשיכים ישר עד שהכביש הופך לדרך עפר מיד אחרי פניה ימינה לכיוון היער. 100 מטר נוספים והשמורה משמאלכם.

 

עצים מכל רחבי העולם

יער האילנות הוא בעצם מסיבת גן שנערכה לעצים בטבע. בהגדרתו המקצועית הוא נקרא "ארבורטום לאומי", וכדי שלא תשברו את השיניים תוכלו לקרוא לו גן יערני לאיקלום עצים. גם המושג הזה נזקק לפירוש דה רבננו היערנים. בעברית פשוטה: נאספו מאות עצים מכל רחבי העולם, נטעו אותם בשרון ובדקו אם הם מרגישים פה בבית או שהם רוצים לחזור לחו"ל.


מסיבת גן שנערכה לעצים בטבע. שלט הכניסה ביער אילנות

 

170 מיני איקליפטוסים, 750 עצי נוי ויער חלקם לצרכי מחקר ואחרים לצורך נטיעה באזורים שונים ברחבי הארץ. היער משתרע על פני כ-800 דונם ובחורף מצטרפים לחגיגה פרחי בר, ביניהם אירוס הארגמן, סחלבים, תורמוסים, צבעוני השרון ושום תל אביב.

 

אירוס הארגמן השייך לקבוצת "אירוסי ההיכל" אינו פורח בצפיפות, אבל המקבצים הבודדים שלו שנמצאים בסמוך לשני עצי אורן הגלעין הענקיים שביער מרשימים ביופיים. ניתן לשלב שני מסלולי הליכה: מיד בכניסה פונים שמאלה לשביל כורכר צועדים בין עצי האיקליפטוסים השונים ועצי היער המגוונים. אם פונים בכניסה ימינה מגיעים אל שביל האירוסים המעגלי שאורכו כקילומטר וחצי. ביער ממוקם חניון גדול, שולחנות וספסלי פיקניק, פינות נחבאות לזוגות מתבודדים ומתקני משחקים לילדים.

 

איך מגיעים: מכביש 4 בין קדימה לפרדסיה. על הכביש ניצב מבנה לבן עם גג רעפים.

 

סיבה טובה להגיע אל צפון הנגב

הקרירות המדברית ומרבדי פרחי הבר שאופייניים לאזור הדרום, הם סיבה טובה להגיע אל צפון הנגב. לכך מצטרפת פריחתו הנדירה של האירוס השחום שפורח ביער הדודאים. היער נקרא על שם נחל דודאים העובר בו שהוא אחד מיובלי נחל גרר. מקור שמו בצמח הדודא הרפואי הגדל במקום ומייחסים לו סגולות אפרודיזיאק.

 

יער הדודאים ממוקם בין צומת להבים לעיר באר שבע, צפונית לצומת גורל. במהלך פיתוח הנטיעות ואמצעי ההשקייה של היער התגלו קני האירוס השחום כשהם חבויים באדמה. קק"ל הפסיקה את העבודות, טיפלה ושימרה את הצמחים. כיום פורחים באזור אירוסים שזכו לשם "אירוס ירוחם" בצבע הנע בין חום ארגמן לשחרחר ולצדם כלניות, ציפורן, חרדל, טופח ומעט דודא רפואי.


התגלו קני האירוס שחום כשהם חבויים באדמה ביער הדודאים

 

ביער צומחים עצי אורן, שיטה פנדולה ועצי קזוארינה. שביל הליכה משולט עובר בין מערות, בור מים וטרסות עתיקות. כמות הפריחה בנגב עומדת ביחס ישר לכמות הגשמים, וככל שהיא עולה כך מתקבלת פריחה מרשימה יותר. למראה המלבב מצטרפות חורשות יער קטנות מוקפות ב"שלוליות" מים שהצטברו כתוצאה מהגשמים. חלקות היער הקטנות שנשתלו על ידי קק"ל נקראות "לימאנים" וסביבן נקווים בעונת החורף אגמי מים קטנים כתוצאה מהמבנה הטופוגרפי.

 

מסלול הטיול הטבעתי מתאים לכל סוגי הרכב, אורכו 2.4 ק"מ וסימונו ירוק.

 

אתרי פריחות נוספים של אירוס שחום: אדמות הלס עמוקות בבקעת באר שבע ובבקעת ערד וגם בגבעות הטרשיות של אזור יתיר. ריכוז משמעותי נמצא באנדרטת חטיבת הנגב בבאר שבע.

 

איך מגיעים: נכנסים מזרחה מכביש 40 (צומת להבים- באר שבע) בין הקילומטר 195 - 196, צפונית לצומת גורל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אירוס שחום ביער דודאים
צילום: ארכיון קק"ל
אירוס הארגמן
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים