בג"ץ: למה לא נאכף צו נגד בנייה בקריית נטפים?
שופטי בג"ץ מתחו ביקורת על המדינה, שלא עושה דבר כדי להפסיק את הבנייה בהתנחלות - למרות צו ביניים שהוצא. השופט ג'ובראן: "אמרתם שצו הביניים הופר. אילו צעדים מדינת ישראל נקטה כדי להתמודד עם הצו שהופר, שזהו דבר חמור?"
נמשכת הביקורת של בית המשפט העליון על מדיניות ישראל בשטחי הגדה המערבית. בג"ץ הוציא לפני כמה חודשים צו ביניים להפסיק את הבנייה בקריית-נטפים, אך בפועל הבנייה בשטח נמשכת. השופטים מתחו היום (ב') ביקורת על המדינה, שלא פועלת כדי להפסיק את הבנייה בהתנחלות - מערבית לאריאל.
מהעתירה, שהוגשה בחודש אוגוסט אשתקד על-ידי תנועת "שלום עכשיו", עולה כי מדובר ב-15 מבני קבע שבנייתם הולכת ונשלמת "במהירות שיא", על אדמות המוגדרות כאדמות ציבור, ועל אדמות פרטיות בבעלות פלסטינים. לטענת שלום עכשיו, בחודש מרס גילתה התנועה כי החלו העבודות להכשרת הקרקע, ואילו כיום, אחרי חמישה חודשים, כבר ניצבים במקום כ-15 שלדים של מבני קבע גדולי מימדים אשר נבנו כולם בניגוד לחוק ללא היתרי בנייה.
בעקבות העתירה הוציאו השופטים צו ביניים, שאסר את המשך הבנייה. אולם לאחרונה התברר כי למרות קיומו של צו הביניים, עדיין נמשכות פעולות הבנייה. בעקבות זאת הגישה תנועת "שלום עכשיו" בקשה לביזיון בית המשפט, וכן בקשה להרחיב את צו הביניים - בצורה שתחייב את המדינה לנקוט פעולות אופרטיביות על מנת לדאוג שהצו יקויים.
שופטי בית המשפט העליון - אליעזר ריבלין, סלים ג'ובראן ויורם דנציגר - מתחו ביקורת על התנהלות המדינה. השופט ריבלין אמר לנציגת הפרקליטות, עו"ד אילנה גורני: "לאור העובדה שיש צו של בית המשפט, מה ייקרה עד שהדרג המדיני ישלים את המהלך. אתם אומרים בעצמכם שהסיורים שנעשים במקום אינם גורמים להפסקת הבניה. יש לכם מספר אפשרויות, מדוע אתם לא שוקלים אותן?" השופט סלים ג'ובראן אמר: "אתם בעצמכם אומרים שצו הביניים הופר. אילו צעדים מדינת ישראל נקטה כדי להתמודד עם הצו שהופר, שזהו דבר חמור? אילו צעדים עשיתם?".
השופט ג'ובראן אמר עוד לנציגת המדינה, "האם את יכולה לשתף אותנו במחשבות המדינה על האמצעים שהיא צריכה לנקוט כנגד הפרת הצו?" השופט ריבלין הוסיף: "אין מחלוקת על כך שצריך לכבד את הצו הביניים מבחינה משפטית. היתה בקשה להרחיב את הצו, אתם צריכים לבוא עם תשובות".
נציגת המדינה השיבה, כי בית המשפט לא צריך להתערב בשיקול דעתה של המדינה- וכי הדברים שנאמרו מוכרים, אולם עדיין נבחנים ולכן אין כרגע תשובות קונקרטיות מה לעשות עם ההפרה של הצו. עו"ד גורני הוסיפה שכוונת המדינה היא לבחון אפשרויות להכשיר את המבנים, ולכן אין מקום לדון בעתירה.
לעומת זאת טען נציג "שלום עכשיו", עו"ד שלומי זכריה, כי על המדינה לנקוט פעולות אכיפה אפשריות. "הפננו את המדינה לשורה של אמצעים שהיא
יכולה לנקוט ולא נקטה, כגון פתיחה בהליכים פליליים כנגד מפרי הצו, והכרזה על האזור כשטח צבאי סגור. אולם המדינה נמנעת מכל דבר הקשור לאכיפה, המדינה בעצם מבקשת להקפיא את מצב האי חוקיות ורוצה לעשות זאת בגושפנקא של בית המשפט".
השופטים אמרו כי יתנו החלטה בהמשך היום. לאחר הדיון אמר עו"ד זכריה ל-ynet: "לא ניתן להשלים עם הצו של בניה בלתי חוקית כפי שהמדינה חפצה, לנוכח חוסר ההיתכנות של הכשרת המבנים על פי צו ההקפאה. דרישת המדינה היא לא פחות משערורייה, המצטרפת לשערוריית אי אכיפת צו הביניים. כולן משדרות מסר של אי אכיפה קולוסאלי".