"אתה עצור בעוון ציוץ": דיני הרשת המשעשעים
שודדים שמתעדים את עצמם בסלולרי, חוקים נגד רינגטונים מעצבנים וציוצים שהובילו למעצר. אוסף מקרי חוק ורשת מגוחכים ומצחיקים באווירת פורים
חוק ומשפט הינם עניינים רציניים, ברומו של עולם, המסדירים התנהלותו של אדם וחברה. הנחה זו נכונה גם לדיני רשת, ענף משפטי העוסק באינטרנט. למרות זאת, במהלך השנה האחרונה ניתן היה למצוא מספר מקרים אשר מעלים חיוך בין אם מן האבסורד ובין אם מאמרת השפר - אם זה לא היה כל כך עצוב, זה בטח היה מצחיק.
באווירה הפורימית הפוקדת את ארצנו ממש בימים אלה, הנה מספר מקרים משעשעים שארעו לאחרונה.
אפל: למען יראו וייראו
נמאס לחברת אפל מכל ההאקרים שפורצים למכשיר הדגל שלה ה-iPhone. לשם כך, אספה אפל את מיטב המוחות ואלה הגיעו לרעיון גאוני: חסימת הגישה לחנות המקוונת, App Store, לאותם האקרים מרגיזים. שידעו להם כי עם אפל, לא מתעסקים.
בנחישות רבה, נחסמה הגישה לשניים מן האקרים הבולטים בתחום פריצות ה-iPhone. זהו, חשבו לעצמם אנשי אפל, עכשיו החבר'ה האלה לא יוכלו להיכנס יותר לחנות, הרי הם בסך הכל האקרים ובטח שלא יחשבו על פיתרון כמו פתיחת חשבון באמצעות שם משתמש אחר...
עוד רעיון גאוני שמקורו בארצות הברית: שני בתי ספר בפילדלפיה מסרו לתלמידיהם מחשבים ניידים עם מצלמות אינטרנט במסגרת השתתפותם בתכנית למידה מקוונת.
הרעיון של בתי הספר, להרחיב את יום הלימודים גם לשעות הפנאי באמצעות הפעלת מצלמות האינטרנט מרחוק ומעקב סמוי אחר התלמידים.
כאשר התלמידים יעשו מעשה לא חינוכי אשר יתועד באמצעות המצלמות, ניתן יהיה ללמד את הילדים שלא לעשות מעשים אלה. יוזמה מאוד חינוכית, אמרנו?
השודד המתעד
אם עסקינן במצלמות, האימרה שתמונה שווה אלף מילים, נכונה גם לתמונה דיגיטלית. בחור אמריקני צעיר העונה לשם קדים קוק, שדד את התיק האישי והטלפון הנייד של צעירה בת 20.
לאחר השוד הקל, התלהב קוק כל כך מהצלחתו שהיה חייב לתעד רגע היסטורי זה בעודו אוחז באקדח גדול.
עוד בדיני רשת: תקלה בפייסבוק חשפה הודעות פרטיות
ועם איזו מצלמה יתבצע התיעוד? כמובן שבאמצעות מצלמת הטלפון הנייד של הנשדדת. מה שקוק לא ידע, כי בטלפון הותקנה אפליקציה השולחת אוטומטית את כל התמונות המצולמות באמצעותו למחשב האישי של בעלת הטלפון.
זמן קצר לאחר השוד, הגיעה
תמונתו של קוק למחשב ומשם הדרך למעצרו הייתה קצרה במיוחד.
אם פורצים לא מצטלמים
לא רק בארה"ב אוהבים העבריינים הצעירים לתעד עצמם. גם בישראל התברר לפורץ חובב צילומים עצמיים בטלפון הנייד כי לפרסום יש מחיר.
הסיפור מתחיל בפריצה למסעדה תל-אביבית וניסיון לקחת את הכספת. האזעקה במקום החלה לפעול. למרות שבעל המסעדה הגיע במהירות למקום, הוא לא הצליח לתפוס את השודד.
בעודו בוחן את הנזק שנגרם, צדה עינו טלפון נייד גלמוד שנותר במסעדה.
בבדיקה מהירה התברר כי הטלפון שייך לפורץ ואף יותר מכך, תמונתו של הפורץ בכבודו ובעצמו התנוססה כשומר המסך על צג הטלפון. מסקנה, אם פורצים לא מצטלמים.
מצרים: אסור לבחור רינגטונים מעצבנים
זה ברור כי לטלפון הנייד חלק משמעותי בחיינו ולא ברור איך הסתדרנו בלעדיו בעבר. גם המצרים חושבים כך ובכדי שלא נפספס את מטרת הטלפון הנייד, פורסמו לאחרונה מספר הנחיות מן לגבי אופן השימוש בו.
כך למשל, המופתי של מצרים - עלי ג`ומעה, המשמש כסמכות הרוחנית הגבוהה ביותר במדינה, קבע כי רינגטונים המכילים פסוקי קוראן מפירים את קדושת האל. לכן אסור להשתמש בפסוקים מן הקוראן ובקריאות לתפילה כרינגטונים לטלפון הנייד.
גם הרשות הלאומית לתקשורת במצרים פרסמה רשימת כללים המסדירים את אופן השימוש בטלפון הנייד.
הכללים נועדו לאזן בין הצורך לשימוש בטכנולוגיה האישית ובין שמירה על יחסים נאותים בין אדם לחברו.
בהתאם לכך אין להשתמש בטלפון הנייד על מנת להקניט או להטריד אחרים.
אל דאגה, יש גם דוגמאות איך עושים זאת בפועל. למשל, אין לדבר בטלפון הנייד בקולניות תוך שימוש בפונקצית הרמקול, אין לטלפן לאנשים בשעות המנוחה וכדאי מאוד שלא לבחור רינגטונים מעצבנים.
למצרים דעה מגובשת לא רק בעניין השימוש בטלפון נייד. לאחרונה פורסמו הגיגים נבחרים של פוסקים מצריים גם בעניינן של הרשתות החברתיות ובראשן פייסבוק.
השייח אוסר על "אהבתי"
השייח אל-אטרש (שימו לב כי אין מדובר בזמר המצרי המפורסם פריד אל-אטרש אשר קיבל מקום של כבוד בפנתיאון הגשש ואף שיר שלא נס לחו "יא עואזיל פאלפילו") פרסם פסק הלכה האוסר את השימוש ברשת החברתית פייסבוק.
אל-אטרש, מי שהיה בעבר ראש ועדת פסקי ההלכה באוניברסיטת ``אל-אזהר`` שבקהיר, סבור כי ה-פייסבוק הוא ``כלי הרסני``, המסייע לשחיתות המוסרית להתפשט בקרב הצעירים והצעירות במדינה ובמיוחד מסייע בקשירת ``קשרים פסולים מבחינה הלכתית``.
כלומר, פייסבוק מהווה פתח לבגידות של אנשים נשואים בבני או בנות הזוג שלהם. השייח המכובד הגיע למסקנה כי פייסבוק אחראי לחמישית ממקרי הגירושין במצרים.
עשית Poke? למאסר!
לא רק המצרים עוסקים ברשתות חברתיות ולא רק להם דעות מוצקות על שימוש בפייסבוק, כפי שהתברר לשאנון ג`קסון מטנסי, ארה"ב. הגברת מטנסי מצאה עצמה בכלא בגלל שעשתה Poke.
מדוע נטפלו רשויות החוק לגברת ג'קסון מטנסי? מתברר כי ג'קסון הפרה צו למניעת הטרדה מאיימת שהוציאה נגדה המשתמשת לה עשתה Poke. הצו הגדיר כי אסור על ג`קסון ליצור קשר כלשהו עם האישה ודחיפה מקוונת מהווה "קשר מספיק" כדי להביא למעצרה.
עוד בדיני רשת: החוק האירופי מתיר חסימת אתרי הימורים
על השלכות השיתופיות בפייסבוק למדה גם נטלי בלנשרד, קנדית בת 29, בדרך הקשה.
נטלי עבדה בסניף IBM בקוויבק. בשלב מסוים החליטה הקנדית הצעירה לקחת חופשת מחלה ארוכה עקב דיכאון קשה. במהלך תקופה לא מבוטלת קיבלה בלנשרד מחברת הביטוח תשלום כספי על בסיס חודשי.
לפתע פסקו התשלומים. כאשר פנתה בלנשרד לחברת הביטוח לברר באיזו זכות הפסיקו לשלם לה את הפיצוי המגיע לה לאור הדיכאון העמוק לתוכו שקעה.
חברת הביטוח הבהירה כי בלנשרד הוכרזה כמי שנרפאה מדיכאונה העמוק ובאופן די מוצלח יש לומר - כפי שניתן לראות מתמונות שהעלתה לפייסבוק.
למה לא הודעת את זה בטוויטר? אתה עצור!
נכון שתמונה שוות ערך לאלף מילים, אך אין צורך במלל רב בכדי לעשות פלאות ברשתות חברתיות. מספיק פחות מ-140 תווים. ג`יימס רופו, סגן נשיא בכיר בחברת תקליטים בארצות הברית, לא היה מאמין גם אם הייתם מזהירים אותו מראש כי ימצא עצמו במעצר בגלל שלא צייץ.
כאשר ידע רופו שאחד מהטאלנטים של חברת התקליטים, אליל הנערות הקנדי ג`סטין ביבר, יאחר להופעה, המשטרה סבורה כי היה עליו להשתמש בטוויטר, כדי ליידע את קהל המעריצות שהגיע למקום ויצאו מדעתן בגלל האיחור.
בכך היה מסייע להשלטת הסדר הציבורי. משלא צייץ בטוויטר - מעצר וכעת שוקלים האם להגיש נגדו כתב אישום באשמת סיכון רווחת קטינים ואי-מניעת מטרד ציבורי.
איומים בטוויטר זה לא מצחיק
גם באנגליה לוקחים ברצינות את הציוצים בטוויטר כפי שפול צ`יימברס גילה. פול התאכזב לשמוע כי סופת שלגים מאיימת על קיומה של טיסתו הקרבה לאירלנד. בהבעת תסכול רגעית החליט צ`יימברס לצייץ ציוץ שלא ישכח בחייו. פול התבדח ואיים לפוצץ את שדה התעופה במידה והטיסה תתעכב.
נראה כי הבדיחה לא הצחיקה כלל את אחד מן העוקבים אחר ציוציו של צ`יימברס, כאשר אחד מהם מיהר לדווח למשטרה.
שבוע לאחר פרסום ההודעה ויומיים לפני מועד הטיסה המתוכנן הגיעו השוטרים אל סף דלתו של צ`יימברס, ועצרו אותו באשמת תכנון מעשה טרור.
ובישראל: צנזורה תורנית
מצחיק ככל שיהיה, השימוש באינטרנט מסוכן ולכן המוח היהודי מצא גם לכך אמצעי מניעה.
לאחר כינוס מיוחד שנערך בבני ברק הוחלט כי הפיקוח על השימוש באינטרנט, שהיה נתון עד כה לשיקול ההורים יעבור לידי מוסדות החינוך התורניים.
איך המוסד התורני יפקח על השימוש באינטרנט הביתי? הנה הפתרון המזהיר. אחד מתנאי הקבלה לבתי הספר התורניים - ההורים ייאלצו לחתום על התחייבות כי בבית המגורים אין ולא תהיה גישה לאינטרנט.
מאידך, אצל חברינו הנוצרים, הגישה שונה לחלוטין. האפיפיור בנדיקטוס ה-16 פרסם לאחרונה הצהרה הקוראת לכמרים לאמץ את כל אמצעי המולטימדיה, לרבות האינטרנט, כדי להפיץ את הבשורה הנוצרית. בין היתר הציע האפיפיור כי כמרים יתחילו לנהל בלוגים.
נסכם בהאקרים ספרדיים, כנראה, שחמדו לצון מקוון, עברו דרך אתר האיחוד האירופי והחליפו את תמונתו של נשיא ספרד לואיס זפאטרו - בתמונתו של מיסטר בין.