איראן החזירה את האורניום אל מתחת לאדמה
אחרי שעוררה תדהמה במערב והעלתה מעל פני האדמה מצבור אורניום מהמתקן התת-קרקעי בנתנז, הודיעה איראן כי האורניום המועשר הושב אל מתחת לאדמה. שר החוץ מותקי הכחיש שטהרן אינה משתפת פעולה עם סוכנות הגרעין
איראן החזירה אל מתחת לאדמה מצבור של אורניום מועשר לאחר ששאבה מתוכו את החומר הדרוש לה על-מנת להעשיר אותו לרמה של 20 אחוז - כך אמר אחר הצהריים (יום ב') הנציג האיראני לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. החזרת האורניום למתקן התת-קרקעי בנתנז מגיעה לאחר שנודע כי לפני כשבועיים, הוצא כמעט כל מצבור האורניום במתקן למתקן שנמצא על-פני השטח.
העלאת האורניום, שהפכה את הישגי תוכנית העשרת האורניום האיראנית לחשופים לפגיעה אווירית, עוררה תדהמה ובלבול בסוכנות לאנרגיה אטומית ובקהילה הבינלאומית, ונתפסה כמהלך נועז שמטרתו אינה ברורה.
איראן הסבירה כי הצעד נועד להעביר את האורניום המועשר ברמה נמוכה לצנטריפוגות בתהליך שמטרתו פיתוח רפואה גרעינית, אולם גורמים במערב אמרו כי לאיראן אין את היכולת הטכנולוגית להפוך אורניום מועשר ברמה גבוה לדלק גרעיני למטרות רפואיות.
המהלך האחרון של איראן, השבת האורניום למתקן הת-קרקעי, מעורר חשש כי בכוונתה להתקדם לעבר ייצור אורניום מועשר לרמה של 90 אחוז - הנדרש לצורך הרכבת פצצה גרעינית. טהרן הודיעה כי החלה להעשיר אורניום ברמה גבוה במתקן בנתנז בחודש שעבר בתגובה לחוסר ההתקדמות בשיחות על הסכם הגרעין עם המעצמות, שהיה עשוי לספק לה את מוטות הדלק אותם היא צריכה.
איראן מכחישה שאינה משתפת פעולה
הנציג האיראני בסוכנות האו"ם, עלי אשגר סולטנייה, דחה את הדיווחים לפיהם הוצאת האורניום מהמתקן התת-קרקעי נועדה ליצור פרובוקציה שתגרום לישראל לתקוף באיראן. בין הספקולציות שהועלו בסוף השבוע נטען גם כי ייתכן שמדובר בטקטיקה שנועדה להוציא את פקחי הגרעין מאיראן, דבר שיביא אותה למצב שבו נמצאת צפון-קוריאה היום - דהיינו משוחררת מההשגחה הצמודה.
במסיבת עיתונאים במהלך אחת ההפסקות הדיון המיוחד של מועצת הנגידים של הסוכנות לאנרגיה אטומית, אמר סולטנייה: "לידיעתכם, הוצאנו את הקפסולות משום שטכנית זה מה שהיה נדרש, וכעת השבנו אותן.
השתמשנו בחומר שהיינו צריכים להעביר למתקן הגרעיני בטהרן". בדיון משתתפות 35 המדינות החברות במועצת הנגידים של הסוכנות לאנרגיה אטומית והן דנות בתוכנית הגרעין של איראן, ובעיקר בדו"ח הראשון שפרסמה הסוכנות בנושא איראן תחת הנהגתו של יוקיה אמנו.
אמנו הצהיר היום כי הרפובליקה האיסלאמית אינה משתפת פעולה עם הארגון, ובפתח הדיון המיוחד של מועצת הנגידים אמר כי "הסוכנות ממשיכה לבדוק אם החומר הגרעיני של איראן אינו מוסט (לתחומים אחרים)". לדבריו, "אין ביכולתנו לוודא אם נעשה שימוש בחומרים הגרעיניים למטרות שלום. ייתכן שזה נובע מכך שאיראן אינה משתפת פעולה".
שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, הכחיש את הדברים ואמר כי ארצו "משתפת פעולה באופן מלא עם הפקחים". מותקי המשיך ואמר כי "טהרן מחויבת לסטנדרטים הגבוהים ביותר" בעבודתה עם סוכנות הגרעין, ומתכוונת להמשיך בדרך זו.