שתף קטע נבחר

בצל האיומים: אובמה יצמצם את מאגרי הגרעין

אסטרטגיית ההגנה הגרעינית של ארצות הברית תכלול צמצום נרחב במספר ראשי החץ הגרעיניים שמחזיקה המעצמה הגדולה בעולם. אולם, מסתמן שהממשל לא יכריז כי ארה"ב לעולם לא תתקוף ראשונה בנשק גרעיני

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, מפתח אסטרטגיה גרעינית חדשה, שתאפשר להוריד אלפי ראשי חץ גרעינים מהארסנל האמריקני. הנושא עלה היום (ב') בפגישה של הנשיא עם שר ההגנה, רוברט גייטס, שהציג לאובמה את האפשרויות השונות למדיניות גרעינית חדשה.

 

במרכז הדיון עומדת סוגיית ההרתעה האמריקנית, ולצדה השאלה באילו נסיבות ארה"ב מתכוונת להשתמש בנשק גרעיני - נושא שכל נשיא אמריקני מתחבט בו מאז ימי המלחמה הקרה עם ברית המועצות. אובמה צפוי להכריז על המדיניות החדשה בשבועות הקרובים.

 

אובמה, שהכריז עם כניסתו לתפקיד על כוונתו לצמצם את מאגרי הנשק הגרעיני, נאלץ כעת לחדד את עמדתו ולהציג מדיניות סדורה, בשל הביקורת שמותחים עליו יריביו. הטענה העיקרית נגדו היא כי גישתו נאיבית מדי, בעיקר בתקופה שבה מתרבים האיומים מצד מדינות כצפון קוריאה ואיראן.

 

מתנגדי הנשיא תוהים גם כיצד הוא מאמין שעל ארה"ב להגיב לתקיפה כימית או ביולוגית מצד מדינות שאין להן נשק גרעיני. למרות הכוונה לצמצם משמעותית את מצבור הנשק, מסתמן שממשל אובמה יתנגד להצעה לפיה ארה"ב תכריז שהיא לעולם לא תהיה הראשונה להשתמש בנשק גרעיני.

 

ממשיכים לפתח נשק גרעיני חכם

העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי מרכיבים רבים של האסטרטגיה כבר הושלמו. בין היתר, נראה שממשל אובמה ימשיך בתוכנית שהחלה בתקופת הנשיא ג'ורג' בוש הכוללת פיתוח נשק גרעיני חדש, לרבות נשק גרעיני מפצח בונקרים. הנשיא האמריקני הודיע על כוונתו להשקיע מיליארדי דולרים בפיתוח נשק גרעיני אמין שיאפשר הקטנת הארסנל הגרעיני.

 

אחת השאלות שהממשל מתחבט בהן היא מה לעשות בנשק הגרעיני האמריקני המוצב באירופה - בטורקיה, איטליה, גרמניה, הולנד ובלגיה - לצרכי הרתעה. בד בבד מפתחת ארה"ב מערכות טילים להגנה מפני טילים על אדמת ארה"ב ועל חיילי ארה"ב המוצבים במזרח התיכון ובאזורים אחרים בעולם.

 

במפלגה הדמוקרטית מאיצים באובמה להכריז כי הנשק הגרעיני של ארה"ב מיועד להרתעה מאיום גרעיני עליה, ואילו בפנטגון מנסים לגרום לו להכריז שהגרעין האמריקני נועד גם להרתיע מפני איומים לא גרעיניים, כמו איום ביולוגי או כימי.

 

הנשיא האמריקני חשף כבר באפריל 2009 את חזונו לעולם נקי מנשק גרעיני, והתחייב שארה"ב תנקוט בעצמה צעדים לצמצום הארסנל שברשותה.

אולם מקץ כמה חודשים התברר כי בתוך הממשל עצמו פרץ ויכוח נוקב על המדיניות לצמצום מספר כלי הנשק הגרעיניים ועל התפקיד של נשק זה בעיצוב האסטרטגיה הצבאית ומדיניות החוץ של ארה"ב.

 

ההערכה היא שלארה"ב כיום יש 9,400 ראשי חץ גרעינים - כ-1,000 פחות מכפי שהיה בשנת 2002. אובמה מאמין שהפחתה משמעותית של מאגר הנשק הגרעיני יעניק אמינות למדיניותו, הקוראת לבלום את מירוץ החימוש הגרעיני בעולם. זאת, על רקע המאמץ שארה"ב מובילה נגד תוכניות הגרעין של צפון קוריאה ואיראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מדיניות שנויה במחלוקת
צילום: AP
אלפי ראשי נפץ פחות בארסנל הגרעיני
צילום: AFP
מומלצים