שתף קטע נבחר

 

נאמן: לא לשחרר רוצחי שופט לעולם ועד

בכנס לזכרו של השופט שנרצח עדי אזר, הציג שר המשפטים עמדה תקיפה. נשיאת העליון ביניש כינתה את המעשה "טרור עברייני". כשברקע דבריו של עו"ד קורב, היא הזהירה מפני השתלחויות אישיות שמובילות לאלימות. מנהל בתי המשפט: כל יום מגיעים כמה איומים

חמש שנים וחצי אחרי רצח השופט, ובזמן שהאלימות נגד עושי הצדק גואה, שר המשפטים מציג עמדה נחרצת: בכנס לזכרו של עדי אזר, אמר הערב (יום ב') יעקב נאמן כי מי שפוגע בלבה של מערכת המשפט ייענש בכל חומרת הדין. "אין לשחרר רוצחי שופט לעולם ועד. זאת דעתי".

  

נאמן אמר ש"אנחנו עדיין בתדהמה מהפגיעה בשופט אזר, זוהי פגיעה באושיות הדמוקרטיה. תפקידם של השופטים קשה, הם חורצים גורלות ומטילים את הכף במאזני הצדק, ולצערנו מאז הרצח האלימות ממשיכה לגאות ברחובות והדבר לא נעלם גם בין כתלי בית המשפט.

 שם אנו נתקלים באיומים כלפי שופטים ולאחרונה ראינו דבר נוראי, כאשר בבית המשפט העליון אדם זורק נעל על נשיאת בית המשפט העליון".

 

הנשיאה עצמה, דורית ביניש, דיברה לפניו בכנס וביקשה מלחמת חורמה כדי להגן על השופטים המאוימים. "השתלחות בלתי הוגנת כלפי בתי המשפט וכלפי שופטים באופן אישי, להבדיל מביקורת עניינית, עלולה לתת לגיטימציה ציבורית וחברתית לאלימות הפיזית כלפי השופטים".

 

מאז רצח השופט ב-2004, אמרה ביניש, "חדרה לתודעתנו יותר ויותר ההבנה בדבר מידת הסיכון הפיזי אליו חשופים שופטי ישראל. שופטי ישראל אינם נרתעים מפני האיומים וימשיכו לשמור על עצמאותם, שהיא חיונית לדמוקרטיה הישראלית ומבטיחה את המשך ההגנה על שלטון החוק והמשפט. חשוב לזכור כי עדי נבחר, אמנם, כקורבן אקראי, אולם מאז הירצחו אנו נדרשים להבין כי הרצח היה מעשה של טרור עברייני". 

 

נשיאת העליון הדגישה ש"על המערכות הנוגעות בדבר להפגין במלחמתן בסוג זה של טרור נחישות דומה לזו שהוצגה על ידן במאבק בסוגים אחרים של טרור", וביקשה להזכיר שהטרור העברייני מכוון להרתיע לא רק שופטים, אלא גם אנשי תביעה ומשטרה.


השחתת הרכב של השופטת אנה שניידר (צילום: חיים צח)

 

בעת האחרונה התגברו מעשי האלימות נגד שופטים, ועל ביניש עצמה נזרקה באולם בית המשפט נעל שפגעה בה בפניה. לפני כמה שבועות הוצתה מכוניתו של השופט משה גלעד בעכו, ורק היום הוארך מעצרו של חשוד בהשחתת רכבה של השופטת אנה שניידר מירושלים, ועליה נחרת: "את וביניש - רצח".

 

"התרת רסן מתמשכת"

לצד אותו "טרור עברייני", אמרה ביניש, שרשרת המקרים האחרונים הם תוצאה של "מושגים של חברה שבה 'כל דאלים גבר'". לאחרונה האשימה בין היתר את הטוקבקים המסיתים.

 

גם בעבר, היא הוסיפה, "נתקלנו בתופעות של התפרצויות או תגובות קשות של אנשים ממורמרים או קשי יום. אבל אי אפשר להתעלם מכך שקיימת התרת רסן מתמשכת והיא בוודאי מחלחלת בקרב הציבור ומוצאת לעצמה כר פורה להתפתח במקומות שונים. זילות כלפי מערכות האכיפה והתבטאויות הפוגעות באמון הציבור בבתי המשפט עלולות גם הן לדרדר את המערכות החברתיות; ערעור האמון גורר הסתה וסופה של הסתה ידוע ומוכר".

 

כשברקע דבריו של סגן פרקליט מחוז ירושלים, אורי קורב, לפי "יש הרבה שופטים חמוֹרים", היא הדגיש ש"בתי המשפט אכן חייבים להיות חשופים לביקורת, אך הם צריכים להיות מוגנים בפני דברי הסתה והשתלחות". שר המשפטים נאמן, כבר קשר בין התבטאויות קורב להשחתת רכב השופטת.

 

ביניש ונאמן לא היו היחדים שהזהירו מגל האלימות. לדברי מנהל בתי המשפט, השופט משה גל, "אנו חשים בהסלמה מדי יום ביומו. המצב היום חמור הרבה יותר מלפני חודש. האיום הוא מוחשי. רק מטעמי ביטחון לא אמנה כמה איומים הגיעו היום לשופטים במדינת ישראל, דברים שכבר מתרחשים כמה פעמים ביום".

 

נשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דבורה ברלינר,

 סיפרה שבכל יום מגיעים ללשכתה מכתבים "שגם אם הם אינם איום, הם מאוד לא סימפטיים וכל קשר בינם לבין כבוד והבנה מינימאלית לנושא של שיפוט, הוא כרחוק מזרח ממערב". עורך הדין יורי גיא-רון, יו"ר לשכת עורכי הדין, מנה את שורת המקרים האחרונים ותהה: "מה עוד צריך לקרות כדי שנעשה משהו?".

 

ד"ר עדי אזר, שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, נורה למוות ב-18 ביולי 2004 במכוניתו בכניסה לביתו ברמת השרון. אחרי שנה וחצי הורשעו ברצח העבריינים יצחק זוזיאשווילי ורפי נחמני, שביקשו ככל הנראה להתנקם במערכת המשפט ומצאו את אזר כקורבן האקראי.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 01/03/2010 19:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאמן. זריקת הנעל - דבר נוראי
צילום: ג'ורג גינסברג
ביניש. זה כמו כל טרור
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים