שתף קטע נבחר

 

מאבק בתחנת כוח בבאר טוביה: 'ירוק זה לא כסף'

תושבי באר טוביה וקריית מלאכי הפגינו בצומת קסטינה נגד הכוונה להקים באזור תחנת כוח שתייצר חשמל מגז טבעי. חלק מהמפגינים עטו מסכות אב"כ ונשאו שלטים שעליהם נכתב: "רוצים לנשום אוויר ירוק ולא גז של שרי אריסון"

תושבי המועצה האזורית באר טוביה שילבו היום (ב') ידיים עם תושבי קריית מלאכי הסמוכה ויצאו למאבק נגד כוונתה של שרי אריסון להקים באזור תחנת כוח שתייצר חשמל מגז טבעי. התחנה אמורה לקום על קרקע פרטית באזור התעשייה של באר טוביה, סמוך למרכז המסחרי ביג ו-200 מטרים מבתי תושבי קריית מלאכי.

 

התושבים הגיעו לצומת קסטינה כשהם נושאים שלטים שעליהם נכתב "רוצים לנשום אוויר ירוק ולא גז של שרי אריסון" ו"ארגוני זכויות האדם - שרי אריסון חונקת אותנו בגז". חלק מהמפגינים עטו מסכות אב"כ וקראו: "ירוק זה לא דולרים. ירוק זה לא רק כסף".

 

רק לפני שנה תם מאבק של תושבי האזור נגד הקמת תחנה דומה, בבעלות של נוחי דנקנר. ראש העיר קריית מלאכי, מוטי מלכה, ניצל את ביקורו של דנקנר בעיר כדי לחלק מלגות וסיוע, וביקש ממנו שלא ייתן יד להמשך הקמת התחנה.

 

דנקנר השיב שאינו מעורב בנושא באופן אישי והבטיח שאם טענות התושבים נכונות, הוא לא ייתן ידו לכך. "אז אמרתי לנוחי כי לא ייתכן שמצד אחד הוא מסייע לעיר רבות, ומצד שני הוא בעל המניות הראשי בחברה המבקשת להקים דווקא פה את תחנת הכוח - ונוחי הוכיח חברות וידידות מהי", אמר מלכה. 


ההפגנה נגד תחנת הכוח. "רוצים איכות חיים" (צילום: צפריר אביוב)

 

אולם מסתבר שרבים אחרים שמחו לקפוץ על ההזדמנות להקים תחנה על קרקע פרטית ללא צורך בביורוקרטיה מצד מנהל מקרקעי ישראל. אנשי האזור התבשרו לאחרונה כי חברה חדשה בראשותה של שרי אריסון מקדמת את הקמת התחנה.

 

הבעיה הקשה ביותר שעומדת בפני התושבים היא העובדה שאפילו הארגונים הירוקים והמשרד להגנת הסביבה תומכים בהקמת תחנה שמייצרת חשמל מגז טבעי, בטענה ששיטה זו עדיפה על פני הקמת תחנות פחמיות.

 

"ניסינו למנוע את התקדמות התוכנית בועדת הות"ל (ועדה לתשתיות לאומיות) וטענו כי על החברה החדשה להתחיל בכל ההליך מחדש כדי לאפשר לנו להתארגן למאבק ענק", אמר מלכה, "אבל אפילו השר לתשתיות לאומיות, עוזי לנדאו, לא קיבל את עמדתנו".

 

"די בהתלקחות אחת שכל האזור יבער" 

אולם התושבים מתכוונים להיאבק ברוע הגזירה. שמשון רוזן ממושב תימורים, שעומד בראש מטה המאבק, אמר: "יש כאן באזור מספר מפעלים שיש בהם חומרים מסוכנים מאוד, די בהתלקחות אחת או תקלה אחת כדי שכל האזור יבער וייפגע. יש מזרחה מכאן אתר חלופי מצוין בצפית, המבודד מתושבים, אבל ברור שהם יעדיפו קרקע פרטית".

 

ראש המועצה האזורית באר טוביה, דרור שור, ביקש לזמן ישיבה דחופה של ועדת הפנים של הכנסת על מנת לדון בנושא בכובד ראש. מי שמסייע בידו זה ח"כ שי חרמש. "בעיירה האמריקנית מידלטאון נהרגו חמישה אנשים ומאה נפצעו בשל פיצוץ שאירע בתחנת חשמל המיוצר מגז", אמר שור, "באזור התעשייה בבאר טוביה צפויה תגובת שרשרת קטלנית עוד יותר, בשל הקרבה למפעלים נוספים - ובכך קיימת סכנה מוחשית לתושבים ומרכזים מסחריים צמודים".

 

אורה אמיאל ממושב ערוגות סיפרה כי היא ובעלה עזבו את תל אביב כדי לברוח מזיהומי האוויר. "השקענו

פה את כל חיינו כדי לגדל פרחים ולנשום איכות חיים. אבל הקשר בין הון לשלטון גובר על הכל. אנחנו התושבים נלך עד הסוף עם המאבק הזה". נקדימון אמיאל, בן 70, אמר: "אם חס וחלילה יקרה פה משהו, התושבים יתבעו אישית את כל המקדמים פרוייקט מעין זה".

 

לדברי ראש העיר מלכה, "אנשיה של אריסון ציינו בפנינו כי יותר מהנזק, הקמת התחנה תסייע פה במקומות תעסוקה, התחנה תשלם ארנונה גבוהה ותשתמש במים מטוהרים שלנו תמורת תשלום. אנחנו מוותרים על כך ורוצים קודם כל איכות חיים וחיים לכל התושבים אותם אנחנו מייצגים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה בצומת קסטינה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים