שתף קטע נבחר
 

אילת: כריש לוויתן ענק בא לביקור

ארבעה תושבי אילת שיצאו לצלילה בחג פורים זכו למשלוח מנות גדול במיוחד עם סנפירים. כריש לוויתן באורך של כשישה מטר הגיח מהמעמקים ושהה בקרבתם במשך דקות ארוכות עד שנעלם. "זו חוויה מרגשת במיוחד לראות חיה כל כך גדולה ועדינה", הם מספרים. דגי הענק מצויים כיום בסכנת הכחדה עולמית

צלילה שגרתית של ארבעה תושבי אילת ביום ראשון בצהריים באזור החוף הדרומי בעיר, הסתיימה בהפתעה גדולה עם סנפירים. "יצאנו לצלול בפורים בשביל הכיף בסמוך לחוף אלמוג. כולנו צוללים חופשיים ומשתמשים רק בסנפירים ושנורקלים", מספר עדן דטאוקר (21), עוזר מדריך לצלילה חופשית באילת.
 
"היינו בעיצומה של צלילה לספינה טבועה לא רחוק מהחוף. כשהתחלתי לעלות בחזרה אל פני המים מעומק של כ-30 מטר, ראיתי לפתע כריש לוויתן בגודל של אוטובוס ששוחה באיטיות מעל הראש שלי". דטאוקר סימן לחברו שהגיע כדי לאבטח את עלייתו הבטוחה בחזרה אל פני המים כי ישנה התרחשות חייתית מספר מטרים מעליהם.

 

"בתחילה לא הבנתי מה הוא רוצה ממני, אבל אז הוא גיליתי שהוא מצביע לעבר כריש לוויתן גדול, באורך של כשישה מטרים, ששחה עד לאחי הקטן בן ה-13 וכמעט נגע לו בגב", מספר יניב ביטון (30) מנהל מועדון גלישה באילת. "הוא פער את הפה שלו לרווחה כדי ליצור וואקום בשביל למשוך מזון פנימה, אבל מאחר שידעתי שהוא צמחוני ולא מסוכן, עליתי במהירות למעלה, לקחתי נשימה גדולה והוריתי לאחי בעדינות שלא ייבהל".  

 

צילום: עדן דטאוקר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מבקרים באילת מדי שנה ונחשבים למסתוריים במיוחד

כרישי הלוויתן מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום - מין פגיע הנמצא בסכנת הכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, שמגיעים לאורך של כ-12 ואפילו 18 מטרים ואינם מסוכנים. תכונה זו הופכת אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם. כרישי הלוויתן ניזונים מפלנקטון המכיל סרטנים, חסילונים ודגיגים קטנים .
 
עוד כתבות בנושא:
 
למרות כל המחקרים הקיימים כיום בעולם, כרישי הלוויתן נותרו יצורים מסתוריים וחמקמקים, ולמדע עדיין לא ידוע במדוייק היכן הם מתרבים או ממליטים צאצאים חדשים, והיכן מצויים נתיבי הנדידה העיקריים שלהם.  ביקוריהם של כרישי הלוויתן באילת מתרחשים מספר פעמים בשנה, בעיקר בחודשי האביב והקיץ, ומהווים חגיגה לכל חובבי הטבע מתחת למים.
 
במטרה לתעד ולמפות את כרישי הלוויתן ברחבי העולם הקים בשנת 2003 ארגון הסביבה "ECOCEAN" פרויקט ייחודי במינו, בסיוע קרן הטבע העולמית. הפרויקט מתעד את האוכלוסיה באמצעות צילום הלוויתן ותיוגו.
 
למעשה, מדובר בספריית תמונות ציבורית של כרישי לוויתן שצילמו תיירים, חובבי צלילה, צלמי טבע, פעילי שימור בעלי חיים ואנשי מקצוע ברחבי העולם. מאז שהוקם הפרויקט זוהו בוודאות  2,137 כרישי לוויתן ותועדו 9,973 מפגשים מצולמים של אלפי אנשים מרחבי העולם עם הכרישים בים וברי המזל מאילת שהצליחו לעתד את הפרט שהגיע לביקור, מבטיחים גם לדווח על הכריש במאגר.

 

במספר רב של מדינות בעולם בהן מצויים כרישי הלוויתן, ישנו קוד התנהגות במפגש עם החיות בו מומלץ לצוללים להימנע מלחסום את מסלול השחייה של כרישי הלוויתן ולהשתדל ככל שניתן להימנע מלגעת וללטף את הדגים הללו, וזאת בכדי למנוע מהם עקה (סטרס) מיותרת ולפגוע בהתנהגותם הטבעית. בבליז במרכז אמריקה אף מטילים קנסות על צוללים שנוגעים בדגים הגדולים, המסתכמים בקנסות של עד כ-20 אלף שקל או עד שישה חודשי מאסר בפועל.

 

צילום: עדן דטאוקר

 

 

"חוויה מרגשת במיוחד לראות חיה כל כך גדולה ועדינה"

לדברי החבורה באילת, הדג הגדול גילה סקרנות רבה לנוכחותם. "היה שחה לידינו כל הזמן, לא רדפנו אחריו או חסמנו לו את הדרך. זה יצור גדול שיכול לעשות מה שהוא רוצה במים ופשוט הסתובב סביבנו במשך דקות ארוכות", מספרים ביטון ודטאוקר.
 
השניים מציינים כי זהו לא המפגש הראשון שלהם עם כריש לוויתן באילת. "כל שנה מגיעים לכאן כרישי לוויתן. הפעם זו היתה נקבה, אבל קשה לדעת אם מדובר באותו אחד", מגלה דטאוקר שהצליח לצלם את הדג. "זו חוויה מרגשת במיוחד לראות חיה כל כך גדולה ועדינה".

 

לאחר כרבע שעה במהלכה שחו ארבעתם עם כריש הלוויתן ותיעדו את המאורע, הם נפרדו לשלום והוא נעלם במעמקים. "כשרואים כריש לוויתן מקרוב, אתה מבין כמה שאתה קטן מול הטבע. בשבילי זה להגשים חלום, אבל אני בעיקר שמח שאחי קיבל מתנת בר מצווה מוקדמת. דבר כזה לא שוכחים לעולם", מסכם ביטון את המפגש החייתי מתחת למים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דג גדול במיוחד
צילום: עדן דטאוקר
צילום: עדן דטאוקר
מומלצים