שתף קטע נבחר

 

איך מתמודדים עם הפרעות הקשב בליל הסדר?

ליל הסדר הוא אתגר לא פשוט לילדים עם הפרעת קשב וריכוז וגם להוריהם. הערב הארוך, המצריך ישיבה ממושכת ושקטה בכיסא - הוא ערב כמעט בלתי אפשרי עבורם. הנה כמה עצות שיעזרו לילדים ולכם לשרוד ואפילו ליהנות

לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז עלול להפוך ליל הסדר לסיוט של ממש. הישיבה הממושכת, הקריאה בהגדה, קרובי המשפחה והזמן הארוך שעובר ללא פעילות, עלולים להביא לתקריות לא נעימות בקרב בני המשפחה ולהעכיר את האווירה בשולחן הסדר.

 

ד"ר אבי שפירא, פסיכיאטר, מומחה לילדים ונוער, מנהל מרפאה להפרעת קשב וריכוז לילדים ומבוגרים בזיכרון יעקב ומשמש כיועץ מיוחד למסגרות החינוך המיוחד באזור חיפה והצפון, נותן טיפים להורים, איך לעבור את ליל הסדר בשלום:

 

במרכז העניינים

הושיבו את הילד קרוב לאדם שמנהל את הסדר. חשוב להסביר לעורך הסדר מראש ולתאם איתו את הציפיות והבעיות שעלולות לצוץ. כמו כן, כדאי שעורך הסדר יהיה קשוב ויכיר את הילד.

 

הפעלת הילד

במהלך הסדר, כדאי שעורך הסדר ייתן הוראות ויפעיל את הילד: ניתן לבקש ממנו להביא דברים אל השולחן, לעזור במזיגת היין, לחשוף את המצות וכד'. הדבר יעזור בבניית הביטחון העצמי של הילד וגם יסייע לו להעביר את הקטעים הממושכים חסרי הפעילות של קריאת ההגדה.

 

לקרוא - כל פעם קצת

בעת קריאת ההגדה כדאי לחלק את התפקיד של הילד לחלקים קטנים. רצוי לא לתת לו לקרוא קטע שלם, מכיוון שהוא עלול להתקשות בכך, אלא לחלק בכל פעם פסוק או שניים, לעבור לאדם אחר ואז לחזור שוב אל הילד.

 

ללמוד מראש

בכל מקרה, כדאי לעבור מראש עם הילד על הקטעים אותם יצטרך לקרוא. במידה והילד סובל גם מלקוית למידה או הפרעת חרדה, זאת יכולה להיות הזדמנות מצויינת לתת לו להתמודד על ידי הכנה מוקדמת של קטעי הקריאה והסביבה המוכרת והתומכת של בני משפחה.

 

פידבק מיידי

ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז זקוקים לפידבק מיידי ולכן צריך לייצר להם כל הזמן מוטיבציה. כך לדוגמא אם הילד קרא בהגדה, הוא יכול לעזור למזוג את היין, לפתוח את הדלת לאליהו הנביא, לעזור להחביא את האפיקומן וכד'.

 

הכינו את הילד מראש

שבו איתו ביום הסדר והסבירו לו מה עומד לקרות, מתי יהיה לו תפקיד פעיל, מהו סדר הדברים וכד'. הדבר ימנע בלבול ויצור תחושת בטחון.

 

להקשיב לילד

היו קשובים לצרכים של הילד. אם נמאס לו לשבת, תנו לו ללכת להסתובב ולחזור, שילחו אותו לחפש את האפיקומן, אל תצפו ממנו לשבת במשך כל הסדר. חשוב לתת לו פורקן במידה והוא זקוק לו.

 

תרופות

ילדים שמטופלים בתרופות, מומלץ לקחת את התרופה סביב שעות הצהריים, במקום בשעות הבוקר, על מנת שטווח ההשפעה ימשך עד סוף הסדר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים