שתף קטע נבחר

 

סערת סילוואן: "אין תושב שמסכים לתוכנית ברקת"

הסוגיה הבוערת של הבנייה הבלתי חוקית בסילוואן מגיעה לנקודת רתיחה. ראש העיר רוצה להרוס 20 בתים לטובת פארק - ולתת למפונים לבנות על הגגות בצד השני של השכונה. העירייה: יש הסכמות. התושבים: לא מוותרים על הבית. טיבי: לבלום את ברקת הפירומן

לראש העיר ירושלים יש שאיפות גבוהות בנושא הרגיש של הבנייה הערבית הבלתי חוקית במזרח העיר, אבל התושבים לא מתכוונים לוותר על בתיהם. לפי התוכנית שאמור להציג היום (ג') ניר ברקת, כ-20 בתים המפוזרים בצדה המערבי של שכונת סילוואן ייהרסו, לטובת בניית גן ארכיאולוגי. בתמורה יקבלו הדיירים המפונים היתרים לבנות מחדש עד לגובה של ארבע קומות בצדה המזרחי של השכונה.

 

כיום נמצאים בשכונה כ-88 בתים אשר נבנו ללא היתרי בנייה ומהווים מוקד פולמוס רגיש ביותר בירושלים, שמטבע הדברים הופך לסוגיה מדינית.

 העירייה רמזה לא פעם כי בתים אלה לא יוכלו להישאר כפי שהם במתכונתם הנוכחית. כחלק מהתוכנית, יינתנו לבתים אחרים אישורי בנייה בדיעבד.

 

השכונה אמורה להפוך צפופה, כשעל השטח שיתפנה (אל-בוסתאן) יקום הגן התיירותי שיכלול חנויות, מסעדות ושטחים ירוקים. מקורבים לראש העיר טוענים כי התושבים יחיו בסמוך לחנויות, וירוויחו מכך כלכלית - הן בחיי היום יום, והן מבחינת ערך הנדל"ן.


צילום אוויר של האזור

 

גורמים בעיריית ירושלים מעידים כי רבים הביעו הסכמה לתכנית המוצעת, אבל עו"ד זיאד קעואר, המייצג את התושבים, מציג תמונה אחרת לגמרי. "אתמול מסרתי לברקת מכתב והבהרתי שאנחנו נגד. אין תושב אחד שמסכים לתכנית", הוא אמר ל-ynet.

 

"מדובר על 20 בתים בהם גרות 40 משפחות שיצטרכו לבנות בית במקום אחר, בעלות שאני אומד אותה בכ-2 מליון שקלים למשפחה, והם לא יכולים לעמוד בזה. מה שברקת מבקש מהתושבים זה 'תהרסו ותעברו כי אני רוצה להקים מחדש את 'גן המלך' עם סממנים דתיים, פוליטיים והיסטוריים'. מדובר במקום רגיש ביותר, מרחק נגיעה מהכותל ומאל-אקצה".

 

"בקושי אוהל נוכל לבנות אחרי שהוא יהרוס"

פחרי אבו-דיהאב, תושב אל-בוסתאן, טוען כי אכן התקיים משא ומתן, אך התושבים אינם מכירים את פרטי התכנית ולא הסכימו למה שהוצע להם. "אנחנו השכונה הכי ענייה כמעט בירושלים. אז מה הוא אומר, לכו תבנו מחדש על חשבונכם? בקושי אוהל נוכל לקנות אחרי שהוא יהרוס!


בואי נרד אל הגן? תמוח בסילוואן (צילום: נועם מוסקוביץ')

  

"חוץ מזה, מי אמר שהשכנים יסכימו שיבנו על הבית שלהם? אנחנו מוכנים לפיתוח של המקום, אבל לא על חשבוננו. זה הבית שלי, עם הזכרונות שלי ושל הילדים שלי. אנחנו מתנגדים לכל הריסת בתים", הבהיר תושב אל-בוסתאן.

 

גם ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) הביע את דאגתו מהתוכנית. "ברקת נוהג כפירומן המצית אש וריב ומדון בירושלים המזרחית", קבע. "יש לבלום אותו מבעוד מועד כדי לחסוך באלימות".

 

בעמותת "עיר עמים" הזהירו אף הם מהסכנה באחד המקומות הנפיצים בסכסוך. "אין כל ספק שהכאוס התכנוני בירושלים המזרחית בכלל, ובשכונת אל-בוסתן בפרט, שהינו תוצאה של הזנחה ארוכת שנים מצד הרשויות הישראליות, דורש התמודדות יסודית ודחופה מצד עיריית ירושלים.

 יש לקוות כי עיריית ירושלים תפעל בהתאם למתחייב מהאחריות שהיא נושאת כלפי למעלה משליש מתושבי העיר הפלסטינים, ולא תשתמש במדיניות הבנייה החדשה ככסות לקידום אג'נדות פוליטיות".

 

מנגד, אמר סגן ראש העיר ירושלים, דוד הדרי, (מפד"ל): "ריבונות על ירושלים זה לא רק להתנגד לערבים, אלא לדעת איך לתת להם לחיות גם איתנו. בנסיבות מסוימות ואם הפרטים יהיו כפי שאני מצפה, אני אהיה בעד. אם מדברים על הסדרת בנייה בצורה כזו, שחלק מהבתים הורסים, חלק מעבירים לצד השני של השכונה ומשקמים את 'גן המלך' כאתר תיירות ומורשת, בהחלט יש בכך הרבה יתרונות".

 

בעבר, כשנהרסו בתים לא-חוקיים בודדים בסילוואן, הסוגיה אף הגיעה לפתחה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שאמרה כי המהלך "אינו מועיל". היא הבטיחה שהממשל עוקב אחר הנושא מול ממשלת ישראל ומול עיריית ירושלים. מתיחות נרשמה בגזרה בעקבות ביקורת שמתח ברקת על ההתערבות האמריקנית.

 

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סילוואן. "קרוב לאל-אקצה"
צילום: נועם מושקוביץ
ברקת. "הוא פירומן"
צילום: גיל יוחנן
טיבי. ברקת מצית אש וריב ומדון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים