לראשונה הוכח: דיאטה פותחת סתימות בעורקי הלב
עוד סיבה לפתוח בדיאטת הרזיה: מחקר ישראלי הוכיח לראשונה כי דיאטה דלת שומן, ים תיכונית או דיאטה דלת פחמימות "ממיסות" את הרובד הטרשתי החוסם את העורקים שמובילים ללב ולמוח - ומפחיתות משמעותית את הסיכון להתקף לב או שבץ מוחי. ראש צוות המחקר: "התמדה בדפוסי תזונה בריאים משפיעה לאורך זמן על נסיגת הטרשת"
תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי המוביל בקרדיולוגיה "Circulation" של האיגוד האמריקאי למחלות לב.
גברים בסיכון
המחקר בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון, מהקריה למחקר גרעיני (הקמ"ג) בדימונה ומהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, בשיתוף חוקרים אמריקנים וגרמנים. במחקר הנוכחי נבדקו לאורך שנתיים 140 איש, רובם גברים בגיל ממוצע של 51 ובעלי השמנה בדרגה בינונית, עם BMI=30.
במחקר קודם בנושא, שהתפרסם לפני כשנתיים ב-New England Journal of Medicine, נמצא כי דווקא דיאטה דלת פחמימות היתה היעילה ביותר בהורדת השומנים בדם.
כבר בנתוני הבסיס נמצא כי אנשים שדופן כלי הדם שלהן היה מעובה יותר, היו באופן מובהק ברמות גבוהות יותר של משקל, לחץ דם ורמות אינסולין בדם. כמו כן, לגברים היה בנתוני הבסיס נפח דופן גבוה יותר מאשר לנשים.
נסיגה משמעותית בדופן - בעזרת הדיאטה
הנבדקים חולקו אקראית לדיאטה דלת שומן, ים-תיכונית או דלת פחמימות. החוקרים ביקשו לבדוק באם דיאטה דלת פחמימות עלולה "לסתום" את כלי הדם. במהלך המחקר ובסיומו נבדקו רמות השומנים בדם כמו גם חלבונים נוספים. בתוך כך נבדק נפח דופן העורק הראשי המוביל למוח בעזרת טכנולוגיית תלת-מימד מתקדמת.
תוצאות המחקר החדש הראו כי נפח דופן עורק התרדמה (העורק הקרוטידי) המוביל דם למוח, נסוג באופן מובהק ב-5% בעזרת דיאטה בלבד. אפקט משמעותי זה היה דומה הן בדיאטה דלת שומן, הן בים תיכונית והן דיאטה דלת פחמימות.
החוקרים מצאו כי הדיאטה הביאה להפחתה בלחץ הדם הסיסטולי (לחץ הדם בעת התכווצות חדרי הלב), עלייה גבוהה יותר בחלבון הקרוי אפוליפופרוטאין A1 הנישא על ידי הכולסטרול ה"טוב" HDL ויחד עם אלה - נסיגה של הנפח ועובי דופן כלי הדם החסום.
"דפוסי תזונה בריאים משפיעים לאורך זמן"
החוקרים הסבירו כי לתוצאות אלה משמעות מרחיקת לכת לאור העובדה שבאופן טבעי, עם העלייה בגיל, ישנה התעבות הולכת וגדלה של דופן העורק והרובד הטרשתי. התעבות זו מובילה כאמור להתקפי לב ושבץ מוחי.
"ממצאי המחקר מעידים כי התמדה בדפוסי תזונה בריאים משפיעה לאורך זמן על נסיגת הטרשת", הסבירה ד"ר איריס שי, ראש צוות המחקר הבינלאומי
מאוניברסיטת ב-גוריון, "התוצאות נשמרו גם אם חלה במשך הזמן עלייה חלקית במשקל שהופחת".
לפי ד"ר שי, "ההשפעה ניכרה בקרב אנשים בעלי נטייה בינונית להשמנה. אם במהלך שנתיים ירדו באופן מתון לפחות 5.5 ק"ג במשקלם ובעקבות כך הפחיתו לפחות 7 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי. המחקר מראה כי הפחתה בחלבון הדם הומוסיטאין ועלייה בחלבון הקשור לכולסטרול הטוב HDL מהווים גם הם סימנים להצלחה בנסיגת הטרשת בעקבות מעבר לדיאטה בריאה".