שתף קטע נבחר
 

הרפורמה בתכנון: 391 אזרחים שלחו התנגדויות

הרפורמה בתכנון ובנייה - שלב ההתנגדויות: המטה לתכנון אחראי אוסף מדי יום התנגדויות של עשרות אזרחים לרפורמה ושולח אותן לממשלה. תושב נתניה: "זריזות יתר בבנייה אופיינית לדיקטטורות". חבר מועצת חוף השרון: "הוועדות המקומיות הופכות כל אבן כדי לקדם בינוי בכל מחיר"

הבייבי של ביבי עובר להגנה: המטה לתכנון אחראי - קואליציה של ארגונים חברתיים המובילה את המאבק ברפורמה המתוכננת בתכנון ובנייה - אסף עד הבוקר (ג') 391 מכתבי התנגדות של אזרחים לרפורמה. זאת, לקראת הדיונים על הרפורמה בכנסת ובממשלה.

 

המטה אוסף את ההתנגדויות, ומעביר אותם לשרי הממשלה ולעומד בראשה, בנימין נתניהו. על המתנגדים נמנים אנשי מקצוע בתחום התכנון, פעילי חברה וסביבה וכן אזרחים מהשורה, שחוששים שהרפורמה תאיץ את הבנייה באזור בו הם גרים, תפגע בשלטון החוק או תגרום להתייקרות הדירות במקום להוזלת מחירים.  

 

"מהירות בבנייה? כמו בדובאי ובסעודיה"

דוד רובינשטיין מנתניה, לדוגמא, כתב בהתנגדותו לרפורמה כי "ראש הממשלה יצר רפורמה שמבוססת על בדיקה של כמה זמן לוקחת הבירוקרטיה בתכנון ובנייה, במקום לבחון איכויות של המערכת, כמו השקיפות שלה ומידת הדמוקרטיה שבה. מהירות יתר בתכנון ובבנייה מאפיינת משטרים לא דמוקרטיים, כגון סין, דובאי וסעודיה".

 

ואילו יוסף לקס מערד כתב כי "בימים אלה אתם, שרי ממשלתי הנבחרת, עושים מאמצים להתקבל לארגון ה-OECD, אבל מומחי הארגון מצאו שהפערים החברתיים אצלנו גדולים מדי. האם אנחנו צריכים לקבל חוות-דעת דומה על החוק הזה, שיאפשר להשמיד שטחים פתוחים ולכסותם בבטון ובאספלט ללא בקרה ציבורית, וימנע מהציבור לומר את דברו על כוונות בינוי שישפיעו על חייו לזמן ארוך?".

 

יוסף יעלי מחיפה העיר כי "העובדה שהממשלה לא חשפה את החוק לפני הדיון בועדת השרים יוצרים רושם שההצעה פגומה ושנעשה ניסיון להסתיר את הענין מהצבור. טעויות בחוק כזה יכולות לגרום נזקים אדירים שאין אפשרות לתקנם. אני קורא לכם לגלות רגישות ולבחון שוב את העניין".

 

הרפורמה אמורה לחזק את כוחן של הוועדות המקומיות בתהליכים התכנוניים, על חשבון הוועדות המחוזיות, בטענה שהאחרונות מגדילות את הסחבת הבירוקרטית. הארגונים הירוקים מתנגדים לרפורמה בטענה שהוועדות המקומיות נוטות להיות סלחניות יותר עם עברייני בנייה - וחלק מהמכתבים שנשלחו לשרים מעלים טענות קשות נגד התנהלות הוועדות המקומיות.

 

כך, לדוגמא, כותב ד"ר אבי כהן, חבר המועצה המקומית חוף השרון: "הוועדות המקומית לא משאירות אבן על אבן כדי לקדם בינוי בכל מחיר". כהן מזכיר לציבור פרשה שאירעה בוועדה המקומית של המועצה שלו: דו"ח מבקר המדינה משנת 2005 מצא בוועדה יותר מ-1,400 עבירות בינוי ותכנון, ביניהן אחדות עם גוון פלילי. "בעקבות זאת, נפתחה חקירת יאח"ה", מזכיר כהן במכתבו, "שבמהלכה הושמו אחדים מבכירי המועצה במעצר בית. ההליך הפלילי נקטע רק בגלל מותו של אחד החשודים".

 

"קנוניה במסווה של מחסור בקרקע"

מתנגדים אחרים הזכירו לשרים את החשש שהרפורמה תקדם בניית מבנים צמודי קרקע - יותר מהקמת דיור להמונים בשיכונים או במגדלי מגורים. כך, לדוגמא, כותב תושב מנס ציונה: "41% מהתחלות הבניה ב-2009 היו של צמודי קרקע. אכן, אנו זקוקים לרפורמה בתכנון, שתעצור את בנית המרפסת לוילות ותאפשר בניה כמקובל בעיר. אין לנו קרקע לצמודי קרקע כה רבים כאשר מחיר הקרקע לזוג צעיר כה גבוה. הגיע הזמן לרפורמה שתגרום לרשויות להפסיק להגביל את הקרקע לווילות לבעלי אמצעים. אבל כאשר נתניהו, שהוא אדריכל במקצועו, מקדם רפורמה שמתחילה בביטול הוועדה לשמירה על החופים, זוהי קנוניה, במסוה של מחסור בקרקע".

 

שר הפנים, אלי ישי, אישר את הרפורמה לפני שלושה שבועות והעביר אותה לבדיקת הכנסת. במכתב הנלווה מטעם המטה לתכנן אחראי נכתב: "תזכיר החוק הזה אינו כולל כל מנגדנות לקליטת הערות מהציבור הרחב, בניגוד לתזכירי חוק אחרים שהממשלה מפרסמת, הכוללים כתובת ברורה לקבלת הערות. כיוון שכך, לקח המטה לקח על עצמו את ריכוז ההתנגדויות והסתייגויות הציבור מהרפורמה". במשרד הפנים מציינים בתגובה כי הליך חקיקה אינו מחייב פרסום כתובת להתנגדויות - אך תזכיר החוק מופיע באתר המשרד, ומי שרוצה לשלוח התנגדות כזאת יכול לפנות אל המשרד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטחים פתוחים: "הרפורמה תעודד בניית צמודי קרקע"
צילום: עידו ארז
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים