צפו: "רואה-יורה" פגעה במחבל וסיכלה פיגוע
צה"ל הציג לראשונה סרטון המתעד מעקב אחר חוליית טרור בגבול עזה בסוף 2009, בו נורה לפחות מחבל אחד על-ידי המערכת. קצין איסוף קרבי ראשי: השימוש במערכת בעלייה. הקצינה שירתה תקבל מהנשיא אות הצטיינות ביום העצמאות
המקלע סמוך לגדר המערכת ברצועת עזה, ההדק בתוך חמ"ל מלא מסכים בשטח ישראל:
חיל האיסוף הקרבי הציג היום (ג') לראשונה סרטון שמתעד את אחד החמ"לים סביב הרצועה, בו ניתן לראות כיצד פועלת המערכת. לפחות מחבל אחד שהיה שותף לניסיון הפיגוע הלילי בצפון רצועת עזה בסוף חודש דצמבר 2009 נהרג מאש שנורתה לעברו ממערכת "רואה-יורה".
מי שלחצה על ההדק היתה קצינה מפלוגת התצפיתניות של גדוד "נשר" השייך לחיל האיסוף הקרבי. הקצינה והתצפיתיניות המשיכו לעקוב אחר שלושה חברי חוליה אחרים, הכווינו למקום מסוק קרב וכוח מגדוד 51 של חטיבת גולני, ויחד סיכלו פיגוע, שעלול היה, לאור הממצאים בשטח, להסתיים בתוך שטח ישראל. ביום העצמאות הקרוב הקצינה תקבל אות הצטיינות מנשיא המדינה.
בדומה לשאר המקומות בצבא, על הצגים הקטנים מסומנים איקסים, כמקובל בכלי נשק ששימשו לחיסול מחבלים. האיקסים בחמ"ל מסמנים אירועי "סגירת מעגל", קרי אירוע שהחל מזיהוי חוליית טרור והסתיים בסיכול. כניסת המערכת "רואה-יורה" לפני כשנה פתחה בפני צה"ל אפשרות חדשה ויעילה לטיפול בניסיונות פיגוע.
"היעילות של המערכת באה בעיקר לידי ביטוי כאשר אנו נמצאים בפני אירועים בהם אפשרות התגובה קצרה", הסביר תת-אלוף אלי פולק, קצין איסוף קרבי ראשי. "אנו מכשירים את החיילות לבצע שימוש מאוד קפדני במערכת ובאחרונה ניתן לומר שישנה עלייה באירועי הירי באמצעותה, במטרה לסכל פיגועי טרור".
תא"ל פולק הודה כי כאשר נכנסה המערכת לשימוש, היה חשש מהשלכותיה, הן בהיבט של השפעה על החיילות המפעילות אותה והן מחשש שייפגעו אזרחים חפים מפשע. "החששות הללו נותרו רק חששות", אמר, "החיילות שעוברות הכשרה מבינות היטב את תפקידן, ולא נרשמו אירועים חריגים. גם בהיבט השני, עד כה לא נפגע אזרח מאש המערכת בגלל אמצעי הבקרה שלו".
"עלייה בשימוש במערכת"
סא"ל ערן גבאי, מפקד גדוד "נשר", הסביר כי פעילות התצפיתניות מורכבת ומאתגרת. "הן מבצעות כל העת סריקה של השטח ומאתרות מה שנראה חריג מתוך לא מעט אירועים שנראים לכאורה תמימים ובמסווה אזרחי".
הוא ציין כי באחרונה יש מגמה לפיה חוליות טרור פועלות שבועות וחודשים לפני הוצאת פיגוע אל הפועל, בכך שהן מעבירות בהדרגה אמצעים שונים סמוך לגדר המערכת, לרבות אמצעי לחימה. בכל פעם מועבר אמצעי בודד, ולאחר שכל הציוד נמצא במקום, המחבלים, בוחרים את העיתוי המתאים לפעולה, לרוב בחסות הערפל על מנת להקשות את זיהויים.
המערכת בחמ"ל - הדק במוט הימני ומצלמה בשמאלי (צילום: דובר צה"ל)
"באירוע המדובר נמצא סולם, חבלים ומטען, מה שמחזק את ההערכה כי התכוונו לדלג מעל החומה ולבצע פיגוע בשטח ישראל", ציין סא"ל גבאי. התצפיתניות בחמ"ל, הסמוך לקיבוץ כיסופים במרכז הרצועה, מספרות כי דרוש ריכוז רב במהלך המשמרת. "כל תזוזה מחייבת בדיקה ויכולה להתפתח לאירוע בעל מאפיני טרור".
הן הוסיפו כי הן חשות אחריות רבה. "כאשר ברור לנו מי שנראה על הצג הוא מחבל שמבקש לפגוע בישראליים, מבינים כמה התפקיד שלנו חשוב, יש תחושה טובה שאירועים כאלה נגמרים באופן הזה". הן הודו שמדובר בתפקיד מאתגר ומלחיץ, אבל שהן "חשות סיפוק אדיר שהן חלק ממערכת שיודעת להגן על חיילי צה"ל ותושבי עוטף עזה".
שלושת הגדודים בחיל האיסוף הקרבי, לשעבר חיל מודיעין השדה, יודעים לספק מודיעין בזמן אמת לבצע מעקבים שקטים ולאסוף מידע עבור פעילויות עתידיות, לרבות למלחמה. מלבד השם החדש בקרוב יקבל החיל כומתה חדשה בצבע חום-צהוב, כמו המדבר.
למעצר שביצע כח דובדבן בשכם לפני מספר חודשים,
קדמה פעילות חשאית של כוח מגדוד ניצן, שעקב אחר המבוקש ובני משפחתו והעביר דו"ח מפורט של האנשים בבית על מנת לבצע את המעצר. פעילות דומה, רק במאפיינים אחרים, עושה גדוד שחף בגבול הצפון, במעקב צמוד אחר אנשי החיזבאללה. לוחמי האיסוף הקרבי פועלים תחת מעטה חשאיות, באמצעות שיטות הסוואה מתקדמות ועם אמצעים טכנולוגיים שמאפשרים להם להביא תמונה ומידע רב ערך.
"העבודה היא סביב השעון, כל הזמן", אמר תא"ל פולק, "הצוותים הניידים והנייחים לוקחים חלק במשימות שאיש בצד השני לא יודע על קיומן. בחודשים האחרונים עשינו קפיצת מדרגה נוספת מבחינת האמצעים, וכיום אין פעילות צבאית שהתצפיתניות ולוחמי האיסוף הקרבי אינם חלק ממנה". הקצינים הבכירים בחיל מודים כי האויב מודע לעובדה שעוקבים אחריו, "האתגר שלנו להטעות אותו, לא להיראות בשטח ולאסוף את המידע בשקט".
Read this article in English