רשות המים מעכבת את מתקן ההתפלה הפלסטיני
מתקן התפלה פלסטיני, שאמור להיבנות בחדרה, ממתין כבר חודשים לאישור - אך ייאלץ להמתין עוד זמן רב כנראה. אתמול החליטה המועצה הארצית לדחות את הדיון בו לחודש יוני. הסיבה: רשות המים מתנגדת למיקומו ומבקשת לקרב אותו לים. החברה להגנת הטבע: זו פגיעה מיותרת ברצועת החוף
כבר חודשים רבים שמתקן ההתפלה הפלסטיני בחדרה, מתקן שאמור לספק כ-50 מיליון קוב לאזור השומרון, מתעכב במוסדות התכנון. אתמול (ג') בישיבה שבה אמור היה להתקבל האישור הנכסף – החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לדחות את הדיון פעם נוספת, בניסיון לאתר לו מיקום חלופי.
הסיבה להחלטה נעוצה בבקשתה של רשות המים, שמתנגדת למיקומו הנוכחי של המתקן באזור התעשייה בעיר. במכתב ששיגר יו"ר הרשות, אורי שני, ליו"ר המועצה שמאי אסיף, כמה ימים לפני הדיון ביקש שני כי התוכנית תידחה וכי המועצה תורה על מציאת מיקום חלופי שיהיה "בקרבה רבה יותר לים".
כפי שפורסם ב-Ynet, בעבר כבר הביעו גורמים ברשות המים חשש כי ריחוקו של המתקן כחמישה קילומטרים מקו החוף הינה בעייתית ועשויה להוות איום על אקוויפר החוף. זאת, בשל תשתיות הובלת מים ים ורכז שיונחו מעל מאגר המים והחשש כי המים המלוחים יחדרו ויגרמו לו נזק רב, במקרה של תקלה או אסון טבע.
מנהל מחלקת ההתפלה ברשות, אברהם טנא, הסביר כי התנגדות זו משקפת למעשה מעין "קו אדום" חדש שהתגבש בנושא מתקני התפלה, לפיו המרחק המקסימלי שיידרש על ידם יעמוד על בין קילומטר לשלושה קילומטרים מהחוף. עמדה שנושאת עימה משמעויות מרחיקות לכת עבור מתקני ההתפלה העתידיים שמתכוונת ישראל להקים בשטחה בשנים הקרובות.
ארגוני הסביבה: הזזת המתקן תפגע בחוף
הרעיון להקמת מתקן התפלה פלסטיני, עלה לראשונה לפני כמה שנים במסגרת דיונים בין ישראל, הרשות הפלסטינית וארצות הברית בנושא אספקת מים לאזור השומרון. בדיונים אלה נמצא כי נוכח המחסור הצפוי במקורות מים טבעיים באזור, הדרך הטובה ביותר לאספקת מים תהיה באמצעות התפלת מי ים.
הקמת המתקן זכתה כבר לאישור במוסדות התכנון השונים ונמצאת על שולחנה של המועצה הארצית כבר מספטמבר 2009. מאז, נדחה הדיון בתוכנית מסיבות שונות. המתקן אמור להיבנות באזור התעשייה בעיר, אך כעת, כאמור, עשויה דרישת רשות המים להביא לשינוי מיקומו.
בקשת רשות המים והחלטת המועצה הארצית מעוררת חשש דווקא בקרב ארגוני הסביבה, התומכים במיקומו הנוכחי של המתקן. בחברה להגנת הטבע, המשמשת כנציגת ארגוני הסביבה במוסדות התכנון, הבהירו כי הסיבה לתמיכתם במיקום הנוכחי נובעת מן החשש כי הזזתו תפגע ברצועות החוף וציינו כי ניתן למצוא מענה לנושא התשתיות – באמצעים טכנולוגיים.
"לצערנו, שטחי החוף הפתוחים לציבור במדינת ישראל הולכים ומתמעטים עם השנים. אנחנו סבורים כי המיקום של המתקן כפי שאושר, באזור התעשייה בחדרה, הוא הטוב ביותר – הוא צמוד לתשתיות קיימות ואינו מבזבז שטחי חוף חדשים ויקרים", נמסר.