שתף קטע נבחר

גשמי החורף כיסו את הגרעון של השנה החולפת

לא רק הכנרת שוברת שיאים: מסיכום ביניים של רשות המים עולה כי גם ים המלח רשם עליית שיא של 8 ס"מ בפברואר והאקוויפרים מתחילים להתמלא. ברשות מסכמים בזהירות: "הגשמים כיסו את גרעון השנה החולפת, אך הגרעון עדיין גדול"

רצף של חמש שנים שחונות יצרו במאגרי המים של ישראל גירעון גדול, אך הבשורה הטובה היא כי החורף הנוכחי הצליח לכסות לפחות את גרעון השנה החולפת ובמאגרי מים רבים נרשמת התאוששות. נתונים אלה מהווים סיכום ביניים ראשוני של המצב במאגרים בחורף 2009-2010.

 

בפרקים האחרונים:

 

מנתוני השירות ההידרולוגי ברשות המים עולה כי לא רק הכנרת חצתה לראשונה מזה זמן רב את הקו האדום התחתון (213.00- מטרים מתחת לפני הים), אלא גם ים המלח רשם עליה מרשימה: בחודש פברואר זינק המפלס ב-8 ס"מ, העלייה הגבוהה ביותר שנרשמה בארבע השנים האחרונות. מפלס ים המלח רושם מדי שנה ירידה של כ-1.1 מטרים, ובעשור האחרון רשמה הימה ירידה של למעלה מ-11 מטרים.

 

באשר לכנרת, ברשות המים ציינו כי בפעם האחרונה שבה נחצה הקו האדום התחתון היתה בחודש יולי 2008 וכי במהלך חודש פברואר בלבד רשמה הימה המתוקה עליה כוללת של 37 ס"מ. 

 

עלייה נאה במפלסים נרשמה גם באקוויפרים, בהם אגן ירקון תנינים ואקוויפר החוף – שני מאגרים שספגו נזק רב במהלך השנים האחרונות. מנתוני סיכום החורף הנוכחי עולה כי בשני המאגרים עומדים המפלסים על כמויות דומות לאלו שנמדדו בתקופה המקבילה אשתקד. ברשות המים ציינו כי נתונים אלו מצביעים על כך שלמרות הקיץ האחרון, הצליחו גשמי החורף הנוכחי לכסות את הגירעונות שנצברו.

 

בשורות טובות מגיעות גם מכיוון מאגרי מים טבעיים נוספים, בהם מספר מעיינות שחזרו לשפוע ולזרום בזכות הגשמים האחרונים. כך למשל, בשירות ההידרולוגי ציינו כי לראשונה מזה כשלוש שנים, שבו מעיינות אפק לשפוע. מעיינות אלה התייבשו בחודש יולי 2007 . בדרום אגן ירקון תנינים נרשמה גם כן עלייה, והמפלס שב לרום הקו האדום.

 

למרות הנתונים המעודדים, ברשות המים מציינים כי הגרעון שנוצר במאגרי המים הטבעיים בישראל עודנו גדול מאוד וכי התחזיות לקיץ אינן אופטימיות. "סביר להניח כי בקיץ נשוב ונרד מתחת לקווים האדומים", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רק היא מתאוששת. הכנרת
צילום: יהונתן צור
מומלצים