שתף קטע נבחר

פסולת בניין ממוחזרת תשולב במכרזי ממשלה

שיתוף פעולה מוצלח בין המשרד להגנת הסביבה לאוצר הניב הוראה חדשה: כל משרדי הממשלה יחויבו לשלב פסולת בניין ממוחזרת במכרזיהם. פורום חברות המיחזור: ההוראה היא המשך של החלטת ממשלה - שזכתה להתעלמות מצד המשרדים עד כה

פסולת הבניין הוגדרה לפני כשנתיים על ידי מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס,  כ"מכת מדינה".  בהיעדר אתרים מוסדרים ופיקוח, מגיעים מדי שנה כשני מיליון טונות של פסולת כזו לאתרים פיראטיים, לשטחים הפתוחים ולצדי הדרכים ושם הם מזהמים את הקרקע ומקורות המים.

 

הוראה חדשה שפרסם אתמול (ד') החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, עשויה לשרטט כעת פתרון לבעיה. ההוראה קובעת כי כל משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות יחוייבו לכלול במכרזיהם פסולת בניין ממוחזרת בשיעור של כ-20 אחוזים. ההוראה, שגובשה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, מהווה המשך להחלטת ממשלה שהתקבלה כבר ב-2003 וצפויה לדרבן את שוק מיחזור הפסולת בישראל.

 

מדוע היה צורך בהוראה חדשה, נוסף על החלטת ממשלה שכבר התקבלה בנוסח כמעט זהה? מבדיקה שביצע פורום חברות המיחזור עולה כי התשובה לכך נעוצה בהתנהלותם של משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות השונות - שעד כה כמעט התעלמו לחלוטין מההחלטה. למעשה, מתוך 20 חברות ומשרדי ממשלה, הרי שעד היום רק רשות שדות התעופה עמדה בהחלטה באופן מלא.

 

עוד בנושא:

 


מחסור באתרים מוסדרים. אתר הפסולת ברקת (צילום: יגדל אך)

 

החשב הכללי: "בעד מדיניות סביבתית"

בפורום בירכו על ההוראה החדשה של החשב הכללי וציינו כי תודות לשיתוף הפעולה עם המשרד להגנת הסביבה מסתמן כעת פתרון לחוסר האחידות בין משרדי הממשלה הרבים. 

 

במשרד להגנת הסביבה ציינו כי ההוראה תחול מעתה על מכרזים של תשתיות והתקשרויות שעורכת המדינה בתחומים שונים. כך למשל, בהתקשרויות של משרדי ממשלה לצורך הקמת תשתיות בתחום הבינוי, ההתפלה או התחבורה, יוצבו דרישות לשימוש בחומרים ממוחזרים בהיקפים אלו. 

 

החשב הכללי, שוקי אורן, ציין כי יישום ההוראה תביא לפיתוחו של שוק מחזור פסולת בניין בישראל ותעודד גם את המגזר הפרטי לפעול באופן דומה. "אני רואה חשיבות רבה בקידום מדיניות ידידותית לסביבה ולשימוש בכלים העומדים לרשותנו בהתקשרויות הממשלה ליישום מדיניות זאת", אמר.

 

במשרד להגנת הסביבה ציינו כי כמות פסולת הבניין הנוצרת בישראל כיום מוערכת בכארבעה מיליון טונות בשנה. עם זאת, לאתרי סילוק הפסולת המוסדרים מגיעה רק כמחצית מהכמות וזאת עקב מספרם המצומצם של האתרים וריחוקם ממרכזי ייצור הפסולת. לצד זה, גם היעדר פיקוח מספק מצד הרשויות המקומיות מעודד את היווצרות המפגעים בשולי הדרכים ובשטחים הפתוחים.

 

מעבר לעובדה כי מצבורי פסולת בשטחיה הפתוחים של המדינה מכערים את הנוף וגורמים לסכנות סביבתיות ובריאותיות רבות, הרי שבכך מושפעים גם שיעורי מיחזור הפסולת בארץ – העומדים כיום על אחוזים זעומים בלבד.

 

מנתונים שפורסמו בדו"ח המבקר משנת 2008 עולה כי בשנת 2006 מוחזרו בישראל רק 14 אחוז מפסולת הבניין, לעומת שיעורי המיחזור הנהוגים במדינות מערב אירופה, שהם בין 35 ל-90 אחוז. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכת מדינה. פסולת בניין
צילום: הרצל יוסף
מומלצים