האם לקנות טלוויזיית תלת ממד?
השם החם ביותר בתחום הטלויזיות הינו 3D. רוכשים פוטנציאליים תוהים בינם לבין עצמם האם כדאי ללכת כעת על רכישת מסך מיידית, או לשבת על הגדר ולהמתין לבוא דגמים חדשים. האם שווה לחכות?
בראשית היה תלת ממד בבתי הקולנוע בלבד. הצופים זכו לחוות שעתיים של עומק בתמונה, בצירוף משקפיים מקרטון ולעיתים גם כאבי ראש כתוספת. בשנה שעברה, הוצגו בתערוכת CES אבי טיפוס של מסכים שבישרו על המטרה החדשה של טכנולוגיית 3D: בתי הצרכנים.
השנה, זכינו לצפות בדגמים מסחריים ראשונים, ולאחרונה אף התבשרנו כי כבר בחודשים הקרובים נוכל לראות מסכי תלת ממדיים גם בישראל.
האם טכנולוגיית תלת הממד מתאימה בכלל לצרכנים הביתיים? עבור חבורת ה"מאמצים המוקדמים" שחייבים לרכוש כל טכנולוגיה חדשה, התשובה תהיה חיובית, כתמיד, ואתם אנחנו בכלל לא מנסים להתווכח... אבל בקרב הקהל הרחב יותר, התשובה תהיה תלויה בתוספת המחיר שתיגבה עבור תוספת ה- 3D ובגורמים נוספים, שעליהם נעמוד במאמר זה.
יש עומק בתלת ממד?
את רוב הציבור לא ממש מעניין מה קורה מאחורי הקלעים של הטכנולוגיה, ובאיזה טכניקות היא פועלת.
העניין החשוב ביותר עבור הרוכשים, הוא השאלה האם זה עובד או לא ובמקרה הספציפי הזה - ניתן לומר בפה מלא כי הטכנולוגיה עובדת, כלומר האפקט מוחשי וקל להבחנה בעין, מה שלא תמיד ניתן היה לומר על טכנולוגיות אחרות (וכבר נתקלתי באנשים שלא ממש
הצליחו להבחין בין וידאו באיכות רגילה או HD, שם זה תלוי גם במרחק הצפייה וגודל המסך).
לכן מהבחינה הזו, התשובה תהיה כי מדובר בהצלחה, אם כי הצלחה שאינה חפה ממגבלות ובעיות. כפי שזה נראה, המגבלה המהותית הראשונה, הינה עניין חובת הרכבת משקפיים, בזמן צפיה בתכני 3D.
עוד ב-dtown: קולנוע ביתי - המדריך ליצירת חוויה מושלמת בבית
משקפיים חובה
רוב יצרני הטלויזיות ישווקו מערכות משקפיים מבוססות שיטת Active Shutter.
אלו משקפיים שמסתנכרנים בזמן פעולתם עם התמונה שמוצגת על המסך, זאת בעזרת טכנולוגיית אלחוט מסוג Bluetooth או אינפרה אדום (המשקפיים פועלים בעזרת סוללות), כך שגם אם המשקפיים מתוצרת כל החברות מתבססים על אותו עיקרון בסיסי, כל יצרן יכול להטמיע מגבלות שיחייבו את הצרכנים להשתמש רק במשקפיים מתוצרתו (למשל, סוג אלחוט).
לפי מה שנראה עד עכשיו (השקות המסכים הראשונות) היצרנים מטילים מגבלות ולא מאפשרים שיתוף משקפיים בין מסכים של מותגים שונים, אבל, רק לאחר שיושקו דגמי כל החברות, נוכל להיווכח האם אכן ניתן יהיה להשתמש במשקפיים של יצרנים ספציפיים על מנת לצפות בטלויזיה של יצרן אחר, מה שיקל על הצרכנים ("הביאו את המשקפיים עמכם") ויעזור באופן עקיף גם להתפשטות הטכנולוגיה.
יחד עם זאת, זה כנראה לא עומד לקרות.
יש לזה מחיר
חלק ממסכי הטלויזיה ימכרו עם זוג בודד או כפול של משקפי תלת ממד, בדגמי טלויזיות אחרים המכונים 3D Ready יאלץ הלקוח לרכוש
זוגות משקפיים בנפרד ובכל מקרה, כאשר מדובר בתוספת של 100-150 דולר לכל זוג משקפיים, מדובר יהיה על פיתרון יקר למדי.
ומה יעשו בעלי משפחות מרובות ילדים? או מה יקרה כאשר נרצה להזמין עוד שני זוגות חברים או יותר לצפיה משותפת בסרט תלת ממד? אין ספק כי עניין תוספת המחיר למסך יהווה משוכה כלכלית לא פשוטה.
מי שבונה על טכנולוגיה שתפטור אותנו מהמשקפיים, יאלץ להמתין מספר שנים עד שיגיעו מסכי טלויזיה 3D שאינם מחייבים אותם, היות והמגבלות הטכנולוגיות הנוכחיות, אינן כה פשוטות לפתרון.
רסיברים
בנוסף, מירוץ הטכנולוגיה ימשיך לבלבל ולהפיל חללים. עתה יהיו אלו שרכשו בשנה האחרונה דגמי רסיברים חדשים של קולנוע ביתי, אלו כוללים כניסות HDMI ותמיכה בפורמטי הקול החדשים של Blu-ray, אך עתה מסתבר כי לצורך העברת וידאו בתלת ממד, יש צורך בתקן HDMI 1.4, שאינו קיים ברסיברים אלו.
עוד ב-dtown: טלוויזיות טושיבה החדשות - LED LCD וכיול אודיו
חלק מהיצרניות פתרו זאת ע"י הכללת שתי יציאות HDMI בנגני Blu-ray 3D, כאשר אחת מהן מוציאה תמונת וידאו אל מסך הטלויזיה והשניה מעבירה רק את האודיו אל הרסיבר, זאת במקום השיטה הנוכחית בה משתמשים בכבל HDMI יחיד מהנגן לרסיבר ומשם לטלויזיה.
צפיה בתלת ממד עשויה להזיק לבריאותך
חוברת ההפעלה באנגלית של מסכי סמסונג 3D כוללת אזהרת צפיה עבור נשים בהריון, חולי אפילפסיה, זקנים או ילדים מתחת לגיל שש, רופאי עיניים טוענים כי כ- 5%-10% מהאוכלוסיה עלולים לסבול מתופעות לוואי של צפיה בתכני 3D.
לאחר התנסות בטכנולוגיה החדשה (עם משקפי Active Shutter), התחושה האישית עימה יצאתי היא שהדור הנוכחי גורם להרבה פחות תופעות לוואי מבעבר, אולם, עדיין, חלק מחבריי ועמיתיי לתחום, התלוננו על כאבי ראש או עיניים לאחר צפייה במספר קטעי וידאו,
לכן, מומלץ כי לפני רכישת מסך, יתנסו הלקוחות בצפייה ממושכת ככל האפשר בחנות.
יש אוואטר?
תכני תלת ממד אמורים להגיע ממספר מקורות:
כותרי Blu-ray: איגוד הבלוריי החליט לפני מספר חודשים על תקן 3D מחייב לכלל יצרני הנגנים, נכון לרגע זה, רק סרט תלת ממד בודד נראה באופק – זהו "מפלצות נגד חייזרים", כנראה שעד סוף השנה יושקו מספר סרטים נוספים.
גם הסרט שקידם יותר מכל את נושא תלת הממד – Avatar, יושק קודם כל במהדורת Blu-ray ו- DVD ב- 2D סטנדרטי. אמנם הבמאי ג'יימס קמרון הכריז בראיון לעיתון Wall Street Journal כי גרסת ה- 3D של הסרט בפורמט Blu-ray תצא בחודש נובמבר השנה, אך בתגובה לכך, אמרו נציגי אולפני פוקס כי מדובר במידע מוטעה וכי לא ידוע עדיין האם ומתי תושק מהדורה שכזו.
גם לאחר שיצאו סרטים בפורמט כזה, יצטרכו הצרכנים לרכוש נגן Blu-ray שמסוגל לנגן 3D, בחודשים אלו יתחילו להימכר דגמי הנגנים הראשונים וגם קונסולת המשחקים PS3 תקבל כנראה עדכון שיוסיף לה את הממד השלישי.
שידורי טלוויזיה: רשת SKY הבריטית עסוקה בזמן האחרון בהכרזות על כוונות להתחיל בשידורי תלת ממד ומבצעת גם שידורי ניסיון (כגון שידור משחקי כדורגל בתלת ממד). בארצות הברית, חזינו בתערוכת CES האחרונה בהכרזה משותפת של חברת פנסוניק ו- DIRECTV על השקה צפויה של שלושה ערוצי 3D בקיץ הקרוב שיציגו תכני ספורט, הופעות מוזיקה ועוד.
ומה בישראל? יבואניות המסכים יצטרכו לדאוג גם לפתרונות בתחום התוכן, על מנת שהצרכנים לא ימצאו עצמם עם מסך מתקדם שלא מאפשר ליהנות ממלוא יכולותיו.
משחקי וידאו בתלת ממד: סוני הצהירה כי תפתח משחקי תלת מימד חדשים עבור קונסלות ה- PS3 וגם תשיק גרסת קושחה חדשה שתציג תמיכה בתלת ממד, נראה כי יש פוטנציאל גדול לטכנולוגיית 3D בתחום זה.
המרת 2D אל 3D: נכון להיום, שתי חברות – סמסונג ו- טושיבה מציגות פיתרון חלקי לבעיית החוסר בתכנים, זאת בדמות מנגנון המרת תכני 2D אל 3D בזמן אמת, מה שאומר כי כל התכנים בהם אנו נוהגים לצפות יקבלו לפתח ממד חדש בעין - תוכניות אירוח, ריאליטי, חדשות ספורט וסרטים יהפכו כהרף עין לתלת ממד.
הפיתרון אינו יכול להחשב כמלא בשלב הזה, האיכות אינה זהה לזו שמגיעה מכותר בלוריי 3D מקורי ובנוסף, מנגנון ההמרה מפספס לפעמים ולא מצליח לנטר את התוכן המוצג כהלכה, כך שהצופים עלולים להחשף לעיתים למחזה ביעותים בו נראה למשל ראשו של אדם כשהוא מופיע בחזית התמונה ואילו גופו מופרד ממנו – רחוק בצד האחורי...
לשדרג או לא?
אז, האם כדאי לשדרג בתקופה הקרובה אל מסך תומך תלת ממד? בשלב זה, יש להתייחס אל 3D לא כאל תכונת חובה, ולבדוק את ביצועי המסך הכוללים, כלומר, האם הדגם החדש אכן מציע שיפור באיכות עיבוד הווידאו, עומק השחור ופרמטרים נוספים מלבד תלת הממד?
יש לזכור כי מסך 3D מהווה מסך טלויזיה רגיל לכל דבר, בין אם מדובר בטכנולוגיית LCD או פלזמה, לכן, אם אכן מדובר בדגם חדש ומשופר, זה יתבטא גם בצפיית דו ממד "רגילה".
פנסוניק, טוענת למשל כי הדרישות של טכנולוגיית תלת ממד, ביניהן הצורך להציג תמונות ייחודיות לכל עין המתחלפות במהירות, משפיעות לטובה גם על החדות של סצינות מהירות בדו ממד.
טושיבה, שהציגה את דגם ה- CELL בלאס ווגאס, דיברה רבות על כוח המחשוב האדיר של מעבד שמונה הליבות במסך, כוח שיירתם גם לטובת עיבוד וידאו של תכנים רגילים.
וכמו תמיד, כדאי לזכור כי, בשנה הנוכחית, כי 3D - הטכנולוגיה החדשה התורנית תגיע בדגמים ובסדרות היקרות של כל חברה, בשנה הבאה, תוטמע הטכנולוגיה בסדרות הביניים ובשנה שלאחריה, תגיע גם לסדרות הזולות של המסכים כך שכלל הציבור יוכל להניח ידו עליה.