בעקבות חשיפת ynet: בקרוב - סימון סוכר על מזונות
אושרה טרומית הצעת חוק של ח"כ אורי אורבך, לפיה יצרני המזון יחוייבו לסמן את כמות הסוכר וסוגי השומן השונים על גבי האריזה של כל סוגי המזון. הצעת החוק נולדה, בין היתר, בעקבות החשיפה של תכולת סוכרים גבוהה מהרשום על אריזות בדגני הבוקר לילדים של "תלמה". ח"כ אורבך: "סימון מזון בצורה ברורה - במטרה להלחם במגיפת ההשמנה"
האם בקרוב נוכל לדעת על כמות הסוכרים וסוגי השומן השונים במזון שלנו? הכנסת אישרה היום בקריאה טרומית הצעת חוק בנושא סימון מזון. לפי ההצעה אותה יזם ח"כ אורי אורבך, ושנולדה בין היתר גם בגלל חשיפת ynet את הנושא, יחוייבו יצרני המזון לסמן על האריזה של כל מוצר לא רק את תכולת הפחמימות, כפי שנהוג כיום, אלא גם את כמות הסוכר שבמזון.
במצב הקיים כיום, מצוינת כמות הפחמימות הכללית, ללא פירוט בין הפחמימות המורכבות (הבריאות) לבין הפחמימות הפשוטות, הנקראות גם סוכרים (החסרות תרומה תזונתית אך מובילות להעלאה במשקל). עובדה זו מקשה על הצרכנים לדעת מהו ערכו התזונתי של מוצר המכיל כמות גדולה של פחמימות.
הצעת החוק נולדה, כאמור, בעקבות בדיקה שערכה האגודה לבריאות הציבור ובה התגלתה תכולת סוכרים גבוהה מהרשום על האריזה בדגני בוקר לילדים.
"נלחמים במגיפת ההשמנה"
"יש לנו אחריות לבריאות הציבור", אומר ח"כ אורבך, "סוכרים ושומן טראנס הם
אחד הגורמים העיקריים להשמנה ומחלות נוספות. הסימון הנוכחי אינו מספיק והחוק מציע הדגשה נפרדת. משקיעים מיליונים בטיפול בתוצאות ההשמנה ותפקידו של המחוקק לנסות ולעזור".
מנתוני האגודה לבריאות הציבור עולה כי כמעט רבע מהתלמידים בישראל (23%) סובלים מעודף משקל או מהשמנה. לפי הערכה בדו"ח מבקר המדינה, כ-60% מהמבוגרים סובלים מעודף משקל או מהשמנה. עלות הטיפול בהשמנה ובמחלות הנלוות לה מסתכם בעשרה מיליארד שקל - כחמישית מכלל ההוצאה הלאומית לבריאות.
השמנה ועודף משקל גורמים לשורה של מחלות בהן סוכרת, מחלות לב וכלי דם וסרטן. בדברי ההסבר להצעת החוק צויין כי "סימון מזון בצורה ברורה המשקפת את התכולה הוא אחד הצעדים שהמדינה יכולה לעשות במטרה להלחם במגיפת ההשמנה. הדרכה מתאימה לציבור אודות משמעות תכולת רכיבי התזונה במזון יכולה לסייע בהבנת הכתוב על גבי האריזה".
הצעת החוק נוגעת גם לסימון של סוגי השומן השונים (שומן טרנס, שומן רווי וכולסטרול), אך תקנות זהות כבר אושרו בתחילת החודש על ידי ועדת הבריאות וצפויות להיכנס לתוקף בתוך שנה וחצי.