שיא חדש בביקוש לקרבי; ומי יהיה תומך לחימה?
במחזור הגיוס שיתחיל בקרוב, 76% מבעלי הפרופיל הקרבי מבקשים להגיע ליחידות השדה. בצה"ל מסבירים זאת בין היתר ב"עופרת יצוקה", אך לצד הנתון הגבוה מתעוררות בעיות באיוש תפקידים תומכי לחימה
ביום ראשון הקרוב ייפתח בבסיס מיטב (הבקו"ם) בתל-השומר גיוס מרס 2010, כשהראשונים לקבל את מדי הזית יהיו חיילי חטיבת גולני. בשבועות האחרונים עיבדו בצה"ל את נתוני הגיוס על פי בקשותיהם ורצונותיהם של המתגייסים החדשים, ובהם ניכרת עלייה נוספת במוטיבציה ליחידות השדה. "אפשר לראות קו ברור בין מלחמת לבנון השנייה למבצע 'עופרת יצוקה', שמעיד על השינוי שחל בצה"ל, ומכאן הרצון העז של בני נוער רבים להיות לוחמים", אמר הקצין הבכיר.
"סיבה נוספת לנתוני המוטיבציה הגבוהים היא הידוק הקשר עם המתגייסים הצעירים כבר כשהם בכיתה י"א", הוא אמר. "הצבא נמצא שם, נותן להם מידע, מזמין אותם לבסיסים, פותח את שעריו, ואפילו מגיע עד הבית כדי לחזק להם את תחושת הביטחון ולתת את המידע הכי עדכני שיש". בצה"ל עוסקים בעיקר בעידוד הגיוס - ובעיקר לחילות השיריון, התותחנים וההנדסה, לאחר שהביקוש לחיל הרגלים עבר באופן ניכר את הצרכים הצבאיים.
במרץ אשתקד, סמוך לסיום מבצע "עופרת יצוקה", טיפס שיעור המבקשים להגיע ליחידות השדה ל-73% מהמתגייסים. בנובמבר נרשם שיא עם נתון של 73.7%, וכעת 76% מהמתגייסים בעלי הפרופיל הגבוה מבקשים להיות לוחמים. "המגמה הזאת, של סחף ממשי לכיוון היחידות הקרביות, מורגשת היטב בשטח, ומקרינה על שיעור הנשירה שהצטמצם באופן ניכר בתקופת ההכשרה", הוסיף הקצין הבכיר.
להערכת אותו הקצין, המגמה הזו רק תלך ותגדל בתקופה הקרובה. בצה"ל כבר הגדירו זאת כנושא מורכב, הדורש מציאת
פתרונות. "אנחנו בהחלט בוחנים את האפשרויות לאור העובדה שקשה למלא את אותן משבצות של התפקידים תומכי הלחימה", אומר הקצין. "לא מעט חיילים שמוגדרים כתומכי לחימה מגישים בקשות להיות לוחמים, ואנחנו עומדים במצב לא פשוט מולם".
לאחרונה החלו דיונים בצה"ל סביב הנושא, והועלו הצעות כדי ליצור איזון נכון בין התפקידים. הצעה אחת כזו, למשל היא הצבת אנשי קבע במקצועות תומכי הלחימה והכשרת חלק מהלוחמים לביצוע תפקידים נוספים, לרבות טבחים ואנשי שלישות.
Read this article in English