שבוע האפרטהייד בארה"ב: ישראל על הכוונת
ארגוני שמאל בעולם עורכים אירועי מחאה והרצאות תחת הכותרת "שבוע האפרטהייד הישראלי". נציגי משרד החוץ סבורים כי אין סיבה לבהלה, והאינטלקטואל היהודי נועם חומסקי אמר ל-ynet כי ישראל חייבת להפסיק להיות מדינה יהודית
"שבוע האפרטהייד הישראלי" - זו הכותרת של אירועים רבים המתקיימים באוניברסיטאות שונות בעולם. הנואם המרכזי באירוע שנערך באוניברסיטת בוסטון היה האינטלקטואל היהודי נועם חומסקי, שהאשים את ישראל בפעילות קשות עוד יותר מדרום אפריקה בעת משטר האפרטהייד.
בראיון ל-ynet אמר חומסקי כי אירועי "שבוע האפרטהייד הישראלי" החלו אתמול בשלל קמפוסים בקנדה - ובעיקר בטורונטו ובמונטריאול - וכן בארצות הברית, אם כי שם במידה פחותה. במסגרת השבוע מתקיימות הרצאות ומוצגים סרטונים וחומרי הסברה המתארים את ישראל כמדינת אפרטהייד שיש להטיל עליה סנקציות. עיקר הפעילות בארה"ב מתקיימת באוניברסיטאות בניו-איגלנד, בהן אוניברסביטת בוסטון ואוניברסיטת בראון היוקרתית, וכן באזור סן פרנסיסקו, כמו באוניברסיטת ברקלי.
פרופ' נועם חומסקי (82), בלשן בעל שם עולמי מ-MIT, הרצה במסגרת האירוע שהתקיים באוניברסיטת בוסטון. הוא טען שישראל נוקטת מדיניות אפרטהייד קשה יותר מהיחס שקיבלו השחורים בדרום אפריקה מצד הלבנים. בהרצאתו הוא הגדיר את ארה"ב ואת ישראל כ"מדינות מנוולות".
"העולם פועל כמו מאפיה ואנחנו הדוֹן", אמר פרופ' חומסקי במתקפתו על ארה"ב: "תעשו את מה שאנחנו אומרים או אחרת...". הוא טען בהקשר זה שישראל בדרך להיות מדינה מנודה בעולם בשל "עשרות שנים של חטיפה והרג אזרחים במסווה של הגנה עצמית".
בראיון ל-ynet נשאל חומסקי איזו פעולה הוא מצפה לראות מישראל, והשיב: "אני מצפה שארצות הברית וישראל ישימו סוף לסרבנות הקיצונית שלהם ויצטרפו לקונצנזוס הבינלאומי של פתרון שתי מדינות, לפי הקווים שנדונו בפירוט רב ביוזמת ז'נבה".
חומסקי הסביר כי הוא מציין את ארה"ב וישראל באותה נשימה מכיוון ש"למרות העמדת הפנים, בעולם האמיתי הן פועלות בתיאום. ישראל יכולה להרחיק לכת ככל שארצות הברית מרשה לה - ולא מעבר לזה. היא תלויה בתמיכה ובהשתתפות אמריקנית עקבית ומסיבית".
בתשובה לשאלה אם הוא מתנגד לעצם קיומה של ישראל כמדינה יהודית, ענה חומסקי: "כעיקרון, אני לא אוהב את הרעיון של מדינה נוצרית, לבנה, מוסלמית, יהודית וכו'. אני חושב שמדינות חייבות להיות של אזרחיהן, ואני לא מסכים עם בית המשפט העליון בישראל שקבע שישראל חייבת להיות המדינה של העם היהודי. בישראל ובגולה, זוהי המדינה שלי אבל לא המדינה של אזרחיה הפלסטינים".
"לא מגיבים לכל פרובוקציה"
קונסול ישראל בבוסטון, נדב תמיר, אמר כי אירועי שבוע האפרטהייד הם למעשה תוצר של השמאל הקיצוני בארה"ב ושל ארגונים מוסלמיים. "מדובר בקואליציה של ארגונים, חלקם מוסלמים וחלקם אנרכיסטים ושמאל סהרורי, שבחרו בישראל לאחת המטרות שלהם. הם יותר מאורגנים מבעבר, והקואליציות שנוצרו לא היו בעבר. אולם אני לא חושב שיש להם השפעה משמעותית על הזרם המרכזי של הסטודנטים האמריקנים".
הקונסול תמיר מסביר כי התגובה הישראלית לאירועים היא מתונה ואינה כוללת מחאת-נגד. "הסקרים שלנו מלמדים שרוב מקבלי ההחלטות באמריקה מגיעים מבתי ספר למשפטים ועסקים. האסטרטגיה שלנו היא לפעול במקומות שמשפיעים ולא להגיב על כל פרובוקציה".
לא מתעניינים בישראל. הפגנה נגד גזענות ב-UCLA (צילום: AP)
גם בסן פרנסיסקו לא מורגשת פעילות אנטי-ישראלית חזקה. בעיתון של אוניברסיטת ברקלי אין רמז להפגנה נגד ישראל. הסטודנטים עסוקים בהפגנה נגד העלאת השכר במעונות על ידי מדינת קליפורניה ובהפגנה של שחורים על גזענות בקמפוס.
ברקלי היא האוניברסיטה הבולטת והכמעט יחידה שיש בה אירועים מסוג זה במערב המדינה. אירועי "שבוע האפרטהייד" זוכים לביטוי בכיתות ולנוכחות בקמפוס, אבל בשטח ניכרת גם פעילות מוגברת של סטודנטים יהודים, הפועלים כל ימות שנה. ישראל היא נושא פופולרי בשלל הרצאות, כאשר האחרונה שבהן היתה של סרן (מיל') אבנר אבן זוהר שהרצה על זכויות ההומואים בצה"ל.
קונסול ישראל בסן פרנסיסקו, עקיבא תור, אמר ל-ynet כי "הפעילות האנטי-ישראלית מתקיימת בסוג של בועה. צריך לעקוב אחריה, אבל לא להיבהל. זו
לא בריטניה וזה רחוק מההפגנות נגד ישראל שאני זוכר כסטודנט בתקופת מלחמת לבנון ב-1982".
הקונסול תור הדגיש את שביעות רצונו מההתאגנות של הסטודנטים היהודים והפרו-ישראלים בקמפוסים. "הם פועלים בצורה מאוד אפקטיבית. הסטודנטים באוניברסיטת ברקלי עסוקים בדברים אחרים", אמר. גורם ישראלי בכיר בארה"ב סיכם: "שבוע אפרטהייד אולי נשמע סקסי אבל זה לא נקלט. כאן זה לא בריטניה וגם לא קנדה".