המעצמות שלחו טיוטת סנקציות חדשה לסין ורוסיה
רוסיה וסין ממשיכות להכשיל את המאמצים הבינלאומיים להטיל סנקציות חריפות על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה, אך מדינות המערב לא מוותרות. ההצעה המתוקנת הועברה לבייג'ינג ומוסקבה לקראת דיון במועצת הביטחון של האו"ם
מעצמות המערב העבירו לרוסיה וסין טיוטת הצעה מעודכנת לסנקציות חדשות על איראן. דיפלומטים באו"ם אמרו אמש (יום ד') כי הטיוטה החדשה כוללת הצעה לסנקציות המכוונות נגד משמרות המהפכה ולהגבלות נוספות על המסחר עם הרפובליקה האיסלאמית.
רוסיה הביעה בימים האחרונים נכונות לדון באלמנטים השונים של ההצעה לקראת החלטה על סבב סנקציות נוסף על איראן במועצת הביטחון של האו"ם, אולם סין טרם הגיבה לטיוטה.
ארצות הברית העבירה בינואר הצעה לסנקציות למדינות המחזיקות בזכות וטו במועצת הביטחון - רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - וכן לגרמניה. שש המדינות מנסות מאז לקדם הגבלות שיגרמו לאיראן להשעות את העשרת האורניום ולשוב לשולחן המשא ומתן כדי להפיג את המתיחות סביב תוכנית הגרעין שלה.
ההצעה המעודכנת, שנשלחה על-ידי המעצמות בימים האחרונים, כוללת הצעות לסנקציות שיתווספו לאלו שכבר הוטלו על איראן בשלושה סבבי סנקציות קודמים. איראן טוענת כי תוכנית הגרעין שלה מיועדת למטרות שלום בלבד, אך הגבירה באחרונה את העשרת האורניום לרמה המתאימה לבניית פצצת אטום.
סנקציות מסוג חדש
המנהיג הרוחני באיראן, אייתוללה עלי חמינאי, האשים ביום ראשון כי ארה"ב עומדת מאחורי הקשחת עמדתה של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שהודיעה כי יתכן שאיראן אכן מייצרת נשק גרעיני.
עד כה, התמקדו הסנקציות על איראן בהטלת הגבלות על תוכניות הגרעין והטילים שלה ועל חברות ואנשים העומדים מאחוריה,
בעיקר בהיבט הפיננסי. הסנקציות אותן מנסות כעת ארה"ב ובנות בריתה לקדם מכוונות נגד משמרות המהפכה והמשטר האיראני, כחלק ממדיניות שמטרתה ליצור לחץ על ראשי המדינה מבלי לפגוע באזרחים.
למרות המאמצים המוגברים, מזכירת המדינה של ארה"ב, הילרי קלינטון, הבהירה בתחילת השבוע כי הדרך עוד ארוכה, ואמרה כי החלטה על הטלת סנקציות חדשות על הרפובליקה האיסלאמית תבוא להצבעה במועצת הביטחון רק "בחודשים הקרובים".
קלינטון, המבקרת באמריקה הלטינית, אמרה כי ארה"ב פועלת באופן "נמרץ ויסודי" כדי להשיג תמיכה בינלאומית במהלך. "אנחנו פועלים במהירות במועצת הביטחון, אבל איני יכולה לתת תאריך מדויק". לדבריה, היא מנסה להשיג קולות באו"ם כדי להחריף את העיצומים, ובין השאר תנסה לגייס את נשיא ברזיל, לולה דה-סילבה, לו יש קשרים קרובים עם האיראנים.
Read this article in English