שתף קטע נבחר

 

מפקד המחוז: שייח ג'ראח נפיצה; ביניש: תתמודד

שוב המשטרה "חוטפת" מביהמ"ש בגלל אופן טיפולה בהפגנות השמאל בשכונה במזרח ירושלים, נגד המתיישבים היהודים. הפעם היו אלה שלושת שופטי בג"ץ, שהחלטת המשטרה למנוע הפגנה עוררה אצלם את התהייה "האם אנחנו ב-1980". הנשיאה דרשה ממפקד המחוז לטפל במצב

המשטרה טוענת שקשה - בית המשפט העליון מגלגל את הכדור חזרה אליה. ביקורת חריפה הטיחו הבוקר (יום ה') שופטי בג"ץ במשטרה, במהלך דיון בעתירה שהגישו תושבי שכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים, בה דרשו לאפשר להם לקיים במוצאי שבת הפגנה נגד פינוי חלק מהתושבים מבתיהם - הפגנה שלא אושרה על ידי המשטרה. בין היתר שאלו השופטים מדוע לא עשו במשטרה "כל מאמץ" כדי למצוא מועד מתאים להפגנה, ותהו "האם אנחנו נמצאים בשנת 1980".


ניצב פרנקו מגיע לבית המשפט. זומן בהתראה של שעה (צילום: גיל יוחנן)

 

בשיאו של הדיון הוזעק לאולם בהתראה של שעה מפקד מחוז ירושלים, ניצב אהרן פרנקו, שנשיאת בית המשפט, דורית ביניש, ביקשה לשמוע את עמדתו. פרנקו אמר בין היתר: "קרוב לחצי שנה שכונת שייח ג'ראח היא אחד המקומות הנפיצים בירושלים. אין יום בלי חיכוכים, בלי יידוי אבנים. אנחנו שם בנוכחת יומיומית". ביניש השיבה לו: "המציאות הזו היא קשה למשטרה מאוד, אבל היא צריכה להתמודד איתה".

 

קודם לכן ביקשה ביניש כי ייעשה מאמץ להידברות עם נציגי העותרים באשר למציאת פתרון חלופי. בשבועות האחרונים הולך וגובר המתח סביב מתחם "שמעון הצדיק" שהקימו יהודים בלב השכונה הערבית - בבתים שמהם פונו תושבים פלסטינים בתום מאבק משפטי. המפגינים, שבם תושבים מקומיים ופעילי שמאל, התלוננו על היד הקשה שנוקטת המשטרה כלפיהם, אולם בית המשפט השלום בעיר כבר הביע עמדה נחרצת בעד המפגינים בחודש שעבר, כשפסק שההפגנות הן חוקיות והורה לשחרר את המפגינים שנעצרו.

 

גם בדיון היום בבג"ץ, התייצבו השופטים באופן מובהק לימין המפגינים - ונגד המשטרה. נוכחות העותרים הייתה כמעט מיותרת בדיון, שהתמקד בשאלות נוקבות שהציג הרכב השופטים - שכלל מלבד ביניש את השופטים חנן מלצר ועוזי פוגלמן - לנציג המדינה, עו"ד אורי קידר.

 

הנשיאה ביניש התפלאה במיוחד על טענת המשטרה, כי ביקשה למנוע את ההפגנה כדי לא להפריע לתפילת המתיישבים בקבר שמעון הצדיק הנמצא במקום. "למה התנגדות המשטרה כאן?", שאלה את עו"ד קידר. "אי אפשר למצוא זמן מתאים להפגנה, כשזה לא מפריע לתפילה?". לדברי הנשיאה, "השאלה היא אם המשטרה עשתה מאמץ למצוא פתרון אלטרנטיבי. אנחנו לא צריכים לעשות בשבילכם את התוכניות. המשטרה צריכה לדאוג לכך שהשילוב של ההפגנה לא יגרום להפרעה בסדר הציבורי".

 

"לא רוצים לחזור אחורה, תעשו איזונים"

גם השופט פוגלמן סבר שניתן למצוא מקום חלופי: "יש מספר אפשרויות. צריך הידברות ואיזון שיענה על צורכי הסדר הציבורי מחד, ולא יחסום את הזכות להפגין מאידך. אנו בשנת 2010 ולא 1980, ולא רוצים לחזור אחורה לעידן הקודם. צריך לעשות איזונים". השופט מלצר הוסיף: "טיעונים דומים כבר עלו בעבר על ידכם ונדחו - ונראה כאן אותו הדבר".

 

נציג הפרקליטות ניסה להשיב לשאלות השופטים: "שייח ג'ראח הוא מתחם המעורר מתיחות רבה בחודשים האחרונים. מה שקרה כאן לימד את המשטרה שכל פעם שהייתה חצייה של דרך שכם בהפגנות, היו הפרות סדר מצד המשתתפים.

לשיטתנו יש כאן פגיעה בסדר הציבורי, והמציאות מוכיחה שבהפגנות אלו יש הפרות סדר".

  

לפני הדיון אמר אחר מתושבי שייח ג'ראח שפונה מביתו, גאווי נאסר: "פינו אותנו אחרי שהתגוררנו בבית 54 שנים. כל מיני עמותות שמבקשות את השטח כדי להקים שם התנחלות. זהו טיהור אתני שמתנהל במזרח ירושלים, אני מאמין שבית המשפט יביא לצדק".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 04/03/2010 11:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינה בשייח ג'ראח (ארכיון)
צילום: AFP
"אנחנו שם בנוכחות יומיומית". ניצב פרנקו
צילום: גיל יוחנן
"אנחנו לא צריכים לעשות בשבילכם את התוכניות". הנשיאה ביניש
צילום: עופר עמרם
מומלצים