שתף קטע נבחר

ברגע האחרון: בג"ץ ביטל את הדיון בחוק התכנון

בית המשפט העליון קיבל את עתירת ארגוני הסביבה, והורה לממשלה שלא לדון הבוקר (ה') בחוק החדש לתכנון ובנייה - עד להכרעתו בנושא. בארגונים ציינו כי בימים האחרונים נשלחו אלפי מכתבי התנגדות. שר האוצר שטייניץ: "נדהמתי מההחלטה"

הישג לארגוני הסביבה: בהחלטה של הרגע האחרון קיבל בג"ץ את עמדתם והורה לממשלה שלא לקיים את הדיון שתוכנן הבוקר (ה') סביב הרפורמה בתכנון ובנייה. הדיון הממשלתי בחוק החדש ייאלץ כעת להמתין להחלטת בית המשפט, שיתכנס לדיון בסוגיה ביום רביעי הקרוב.

 

בכך קיבל שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, את עתירתם של שישה ארגוני סביבה  והוציא צו ארעי לממשלה. משמעות הצו היא עיכוב לרפורמה התכנונית שמקדם ראש הממשלה, בנימין נתניהו ומתן אפשרות להתארגנות ציבורית בנושא. שר האוצר, יובל שטייניץ, הגיב לצו בית המשפט ואמר כי הוא "נדהם" מההחלטה.

 

עוד בנושא:

 

 

העותרים, בהם עמותת אדם, טבע ודין והחברה להגנת הטבע, שמובילים את ההתנגדות לחוק החדש, ביקשו מבית המשפט שיורה לממשלה להאריך את פרק הזמן במסגרתו ניתן להגיש השגות והערות למהלך. בעתירתם ציינו הארגונים כי נוכח מורכבותו של החוק ומאות סעיפיו לא ניתן להסתפק ב-21 יום - פרק זמן אותו הם מכנים "בלתי סביר" - וכי יש להאריך את משך הזמן ל-90 יום.

 

לדבריהם הצעת החוק - הכוללת 241 עמודים, 585 סעיפים וארבע תוספות לחוק - "צפויה להביא לשורה ארוכה של שינויים, חלקם מהפכניים, בהסדרים בחוק התכנון והבנייה הקיים". אולם למרות זאת, ועל אף שמימושה עלול לפגוע לטענתם באינטרסים הסביבתיים והחברתיים של הציבור, הרי שפרסום טיוטת החוק הוגבל ל - 21 יום בלבד.

 

קמפיין של הרגע האחרון

בחודשים האחרונים מותחים ארגוני הסביבה ביקורת חריפה כנגד הרפורמה וכנגד אופן קידומה. במסגרת מספר כנסי חירום שקיימה לאחרונה קואליציית הארגונים הוזמנו התושבים לחתום על מכתבי התנגדות כנגד המהלך.

 

בימים האחרונים נאספו כ-4,000 מכתבים כאלה, בהם גם התנגדותו של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, שמתח ביקורת גלויה כנגד המהלך והאופן שבו הוא צפוי לפגוע בסביבה.

 

במכתב ששיגר ארדן, כתב: "אבקש להביע את מחאתי והתנגדותי הנחרצת לתזכיר החוק שבנדון, אשר הופץ רק לפני שלושה שבועות, ומציע חוק תכנון ובניה חדש. הצעת החוק עלולה להביא לפגיעה קשה באיכות הסביבה, בטבע, בשטחים הפתוחים ובאיכות חייהם של תושבי מדינת ישראל".

 

בהמשך ציין השר כי "להערכתי ולהערכת גורמי המקצוע במשרדי, החוק המוצע ימנע תכנון ראוי של מקרקעי המדינה, ישבש את היררכיית התכניות, ולא יאפשר בקרה ציבורית ראויה על הליכי התכנון".

 

בעבר מתח ארדן ביקורת גלויה גם כנגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו ואמר כי פרטי המהלך אינם גלויים לציבור או למשרדי הממשלה.  

 

העובדה כי הליך קידומה של הרפורמה, שצפויה כאמור להביא לשינוי דרמטי באופן שיתופו של הציבור בהליך התכנוני, נעשה מבלי שהציבור שותף - היא סלע המחלוקת המרכזי.

 

"פרק הזמן שניתן משקף מראית עין של הליך דמוקרטי של קיום היוועצות ומהווה פגיעה קשה בזכותו של הציבור לטיעון ושימוע. מדובר בהחלטה בלתי סבירה באופן קיצוני", ציינו בארגונים. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ייאלץ להמתין. נתניהו
צילום: AP
התייצב לצד הארגונים. ארדןו
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים