שתף קטע נבחר
 

קרן קיימת למשקיע - איך בוחרים קרן נאמנות?

מהי קרן נאמנות? מהם היתרונות שלה? אלו סוגי קרנות קיימים? כיצד ניתן להשקיע בהן? וכיצד בוחרים את הקרן המתאימה? מדריך להשקעות, פרק שישי

השקעה נבונה בשוק ההון דורשת ידע, מיומנות ופיזור נכון. כמו שניתן להשקיע ישירות בשוק ההון על ידי רכישת נייר ערך מסויים, ניתן גם להשקיע באמצעות קרנות נאמנות. ניתן לראות זאת כקבוצת אנשים בעלי יעדי השקעה דומים, שבמקום לפעול בנפרד, מאגדים יחד את כספם. הם שוכרים מנהל מקצועי שישקיע את כספם בניירות ערך כגון מניות ואיגרות חוב, על פי הגדרה מראש. המשקיע לא נדרש להיות מומחה לשוק ההון, ואף לא להשקיע זמן בניתוח מניות או איגרות חוב - מנהל הקרן עושה זאת עבורו.

 

עוד על השקעות:

 

קרן נאמנות משקיעה בסוגים שונים של ניירות ערך ולכן לביצועים שליליים של נייר ערך בודד (או מספר קטן של ני"ע) תהיה השפעה קטנה על ביצועי הקרן, כלומר – הקטנת הסיכון. בנוסף, להשקעה באופן עצמאי יש עלויות גבוהות. ההוצאות הכרוכות בבניית תיק השקעות בעל פיזור אופטימאלי, הינן גבוהות עבור משקיע עצמאי (עמלות קניה ומכירה ועלויות נוספות), כך שהשקעה בקרן נאמנות עשויה להיות חסכונית יותר. 

 

ניהול תיק השקעות גם מצריך, בדרך כלל, מינימום של עשרות או מאות אלפי שקלים. השקעה בקרנות, לעומת זאת, בהן אין מינימום להשקעה, עשויה לפתור מכשול זה. בקרן נאמנות קיימת גם היכולת לממש את ההשקעה בתוך זמן קצר.

 

יחידות ההשתתפות של הקרן

איך משקיעים בקרנות נאמנות? משקיע בקרן נאמנות רוכש יחידות השתתפות. יחידות אלה מעידות על גודל ההשקעה, על מחיר הקרן (מחיר יסודי) ועל שיעור ההוספה (שהיא למעשה סוג של עמלה) שגובה הקרן. המחיר היסודי שנקבע לקרן נאמנות משתנה מדי יום, בהשפעת המסחר בבורסה. את המחיר קובעים בדרך של חלוקת הערך הכולל של ני"ע ומזומנים שבידי הקרן, במספר יחידות ההשתתפות המוחזקות באותה שעה בקרן.

 

דוגמא: אם המחיר היסודי של הקרן הוא 10 שקל ליחידת השתתפות, וסכום ההשקעה הוא 2,500 שקל, הרי שבבעלות המשקיע 250 יחידות השתתפות (2,500 לחלק ל-10). אם הקרן גובה שיעור הוספה, כפי שנוהגות מרבית הקרנות, נניח בשיעור של 3%, אז מחירה של יחידה הוא 10.30 שקל (המחיר היסודי בתוספת שיעור ההוספה), ולכן ברשות המשקיע 242.718 יחידות (2,500 לחלק ל- 10.3).

 

למעשה ניתן לתת הוראה לרכישה בסכום מסויים, לבנקאי או באמצעות האינטרנט ומספר היחידות מחושב כבר בהתאם. חשוב להדגיש כי קרן נאמנות גובה עמלות ודמי ניהול, עליהם נפרט בהמשך.

 

סוגי קרנות נאמנות

נהוג לחלק את קרנות הנאמנות לשלוש משפחות עיקריות, על פי מדיניות ההשקעה שלהן, כלומר באיזה אפיק מושקעים מרבית נכסיהם: קרנות אג"ח (הפועלות בתחום איגרות החוב), קרנות מניתיות (המשקיעות בעיקר במניות), וקרנות אינדקס ומטבע חוץ (שאפיק ההשקעה המרכזי שלהן הוא מניות הנכללות באחד המדדים של הבורסה).

 

בתוך "המשפחות" הללו, קיימים מספר סיווגים עיקריים של קרנות נאמנות:

 

קרן המתמחה במניות - קרן שעל פי התשקיף שלה מתחייבת להשקיע לפחות 50% מנכסיה באפיק המנייתי.

 

קרן המתמחה באג"ח - קרן המתחייבת בתשקיף שלה להשקיע לפחות 50% מנכסיה באפיק האג"ח. קרנות אג"ח נחלקות לפי סוג איגרות החוב בו הן משקיעות, למשל קרן המתמחה באג"ח שהונפקו על ידי הממשלה, או אג"ח שהונפקו על ידי חברות.

 

קרן שקלית - קרן המתחייבת בתשקיף שלה להשקיע לפחות 50% מנכסיה בני"ע שאינם צמודים למדד או למטבע, וכן בפיקדונות ומזומן.

 

קרן גמישה - קרן שאינה מתחייבת להשקיע שיעור כלשהו מנכסיה באפיק השקעה מסוים. הנוסח המקובל בתשקיף הקרן במקרה זה: "מנהל הקרן יפעל לפי שיקול דעתו המוחלט ובהתחשב בטובת הקרן בלבד".

 

קרן המתמחה בני"ע חו"ל - קרן המתחייבת בתשקיף שלה להשקיע לפחות 50% מנכסיה בני"ע הנסחרים בחו"ל, או בני"ע הצמודים למטבע זר.

 

קרן מעורבת - קרן המתחייבת בתשקיף שלה להשקיע את נכסיה במספר אפיקי השקעה שונים.

 

קרן כספית – נחשבת אלטרנטיבה לפיקדון בנקאי ומעניקה ריבית גבוהה יותר לעומת הריבית המוצעת בפיקדונות. הקרן משקיעה באפיקי השקעה סולידיים לטווח קצר ונחשבת לבעלת רמת סיכון נמוכה יותר בהשוואה לשאר הקרנות. בין אפיקי ההשקעה של קרן כזו: פק"מים, מק"מים, ני"ע ואג"ח. הקרן ניתנת לפדיון בכל עת (בימים בהם מתקיים מסחר בבורסה).

 

קרן מחקה - בדומה לתעודות סל, קרן מחקה עוקבת אחרי מדד מסוים – מניות, אג"ח או סחורות (בישראל או בחו"ל). בשונה מתעודות סל, בהן מוטל מס על דיבידנדים (רווחים המחולקים לבעלי המניות) למשקיעים, כאשר קרן מחקה מחלקת דיבידנדים – הם מושקעים שוב בקרן והמשקיע אינו נדרש בתשלום מס (הנדחה למועד מכירת היחידות). בנוסף, בתעודת סל ניתן לסחור (למכור ולקנות) במהלך כל יום המסחר בבורסה, ואילו המסחר בקרן מחקה נערך בשעה קבועה ביום המסחר.

 

קרן סל – מהווה שילוב של קרן נאמנות ותעודות סל. קרן סל היא קרן נאמנות מחקה שיחידותיה נסחרות בבורסה, ובדומה לתעודות סל – המסחר בה מתנהל במשך כל יום המסחר בבורסה.

 

כיצד ניתן להרוויח מאחזקה בקרן נאמנות?

• באמצעות חלוקת דיבידנד, כלומר הקרן מחלקת מרווחיה למשקיע. ניתן לקבל את הדיבידנד במזומן, או לבחור להשקיע מחדש (באמצעות רכישת יחידות נוספות).

 

• באמצעות עליית ערך יחידות ההשתתפות המוחזקות על ידי המשקיע: עם עליית הערך של ני"ע המוחזקים בידי הקרן, יעלה גם מחיר יחידת ההשתתפות, כלומר ערך ההשקעה עולה. מכירת היחידות במחיר הגבוה ממחיר הרכישה – מניב רווח הון. כמובן, יש לזכור שבאותה מידה קיימת אפשרות להפסיד כסף.

 

מהו שיעור המס על השקעה בקרן נאמנות?

 ישנם שני סיווגי מס לקרנות  - פטורה וחייבת. כאשר מדובר על קרן פטורה - המס חל על מחזיק היחידה ואילו רווחי והכנסות הקרן פטורים ממס. במועד מימוש היחידה, ישלם המשקיע מס של 20% על הרווח הריאלי (כלומר, רווח ההון מעבר לשיעור עליות המדד בתקופת ההחזקה בקרן). כאשר מדובר על קרן חייבת – רווחי והכנסות הקרן חייבים בתשלום מס, ואילו בעת מימוש היחידות - המשקיע אינו חייב במס.

 

מי מפקח על קרנות נאמנות? רשות ניירות ערך היא הגוף המפקח - מאשרת את תשקיפי הקרנות (מסמך המפרט, בין הייתר, את מדיניות ההשקעה של הקרן) ועוקבת אחר מילוי הוראות החוק ותקנות ההשקעה.

  

איך בוחרים קרן נאמנות?

1. לעיין בתשקיף הקרן המיועדת להשקעה. התשקיף כולל פרטים על החברה, כגון מדיניות ההשקעה של הקרן וביצועיה בעבר.

 

2. לבחון את ביצועי הקרן (התשואות שהשיגה) במשך שלוש שנים לפחות, ולהשוותם לביצועי קרנות אחרות ולמדדים רלוונטיים.

 

3. לבחון את מטרות ההשקעה של הקרן והרכב נכסיה. קרן אג"ח מדינה, המשקיעה באג"ח לטווח הקצר, לא תשיג את אותה התשואה של קרן המתמחה באג"ח של חברות בסיכון גבוה, בעלי אורך חיים ממושך. בדומה לכך, קרן מניות אגרסיבית, המשקיעה במניות של חברות קטנות, תתנהג אחרת מקרן מנייתית המשקיעה במניות החברות הגדולות.

 

4. לבדוק את העמלות. לכל הקרנות יש "הוצאות תפעול" על ניהול הקרן. ההוצאות משולמות מהרווחים, לפני שאלה מחולקים, ואינן נגבות באופן ישיר מהמשקיעים. למעשה, העלויות למשקיע הן דמי הניהול השנתיים (בדרך כלל, בין 1% ל-4% מסך נכסי הקרן), שיעור ההוספה (אותו הזכרנו קודם, המבטא עלות רכישה חד-פעמית) ודמי נאמנות (תשלום לנאמן הקרן). ישנן קרנות הגובות עמלות נוספות. בנוסף יש לציין כי החזקת חשבון ההשקעות עצמו, בבנק או בבית השקעות, יעלה לרוב בעמלות נוספות.

 

5. לבחון את כל קרנות הנאמנות שבניהול החברה, כדי ללמוד על יכולת ניהול ההשקעות שלה על פני תחומים שונים ובתקופות שונות. זהו הקריטריון המרכזי בבחירת קרן נאמנות, מאחר שיכולת ניהול ההשקעות של מנהל הקרן היא שתקבע את התוצאות העתידיות של הקרן.

 

המדריך נכתב בשיתוף מומחי בנק מזרחי-טפחות


פורסם לראשונה 05/03/2010 12:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
גם קרנות שמתמחות במדדים בחו"ל
צילום: איי אף פי
מומלצים