מכתב של מיליבנד גרם למתח בכינוס שרי אירופה
שרי החוץ של אירופה נפגשים בספרד, אך על הכינוס מעיב מכתב שכתב דייוויד מיליבנד לשרת החוץ האירופית אשטון, בו הוא מסביר לה אילו צעדים עליה לנקוט וממה עליה להיזהר בהתמודדותה מול נציבות האיחוד. הוא מכחיש שניסה לפגוע
פגישתם בספרד של שרי החוץ של האיחוד האירופי נפתחה היום (ו') בצל מכתב בעל טון "הוראתי" ששיגר שר החוץ הבריטי, דייוויד מיליבנד, לשרת החוץ של האיחוד, קתרין אשטון. הוא הכחיש כי במכתבו הסביר לאשטון כיצד לבצע את תפקידה, ואמר כי מטרתו הייה לספק לה תמיכה לקראת פסגת השרים, תוך הדגשת הקשיים בהקמת שירות החוץ האירופי, עליה היא אמונה.
מילבנד אמנם ניסח את המכתב יחד עם עמיתו השבדי, קרל בילדט, והשניים
שיגרו אותו לכל מנהיגי האיחוד האירופי. אך נראה כי הוא זה שלוקח את מירב האחריות לכתוב. זאת משום שהמכתב נתפס כמשקף את הדאגה הבריטית מחוסר סמכותה של אשטון בדיונים מול אנשי הנציבות האירופית לגבי יצירת שירות החוץ האירופי, שיכלול לפחות 5,000 אנשי צוות ברחבי העולם. השר הבריטי הזהיר מפני ניסיון השתלטות של הנציבות על חלקים גדולים מהשירות.
הגוף החדש "יעבוד רק אם הנציבות, המדינות החברות ומזכירות האיחוד יוכלו לעבוד יחד בבהירות", הזהירו מיליבנד ובילדט במכתבם. מיליבנד, שהיה המועמד המועדף על רבים למלא את תפקידה של אשטון אולם פרש ביוזמתו מהמירוץ, גם דחק בה במכתבו להרחיב את המשלחות של האיחוד האירופי לבירות בעולם כגון ניו-דלהי, איסלמבד, בייג'ינג וברזיליה.
"מכתבנו מראה את תמיכתנו הברורה והבלתי מעורערת במאמציה של קתרין אשטון להבטיח שירות פעולת-חוץ יעיל", אמר מיליבנד בהצהרה. השר הבריטי התעקש שמכתבו הוא התמיכה לה זקוקה אשטון בכינוס שרי החוץ של האיחוד. "כל הצעה שכוונתנו הפוכה היא מגוחכת", הוא הוסיף.
מאז הפכה לשרת החוץ של האיחוד הואשמה אשטון ביכולת קבלת החלטות לקויה וחוסר נראות.
הביקורת הובלה על ידי שרים צרפתים אך נתמכה גם ברחבי האיחוד. אחת הביקורות היתה על כך שלא טסה להאיטי מייד לאחר רעש האדמה שם כדי להביע הזדהות ולפקח על הסיוע של האיחוד האירופי.
במסיבת עיתונאים בליסבון קרא מילבנד לעמיתיו השרים "לקחת אחריות" על מדיניות החוץ האירופית ולא להאשים את המנהיגים או המוסדות ביבשת. מאוחר יותר, בפתח כינוס שרי החוץ בקורדובה התייחס הבכיר הבריטי לאמנת ליסבון, שקבעה את הקמתו של שירות החוץ האירופי החדש ואמר כי היא "תהפוך את אירופה למתאימה יותר לעמוד באתגרים הבינלאומיים". אך הזהיר כי היא "תעבוד רק אם האומות ישתמשו בה כראוי".