שתף קטע נבחר

 

אזרבייג'ן: הכרה ברצח הארמנים תערער היציבות

הפרלמנט האזרי מתייצב לצד טורקיה, בעקבות החלטת בית הנבחרים בארצות-הברית להכיר בטבח הארמנים כרצח עם. "אימוץ ההחלטה יכול לאפס את כל המאמצים הקודמים לפתור את הסכסוך בחבל נַגוֹרְנוֹ-קַרָבָּאך", נאמר בהודעת הפרלמנט

אזרבייג'ן מתייצבת לצד טורקיה: הפרלמנט בבאקו הודיע אחר הצהריים (יום ו') כי החלטת ועדת בית הנבחרים האמריקני להכיר בטבח הארמנים כרצח עם, עלולה לערער את יציבות האזור, ולבטל את המאמצים לפתור הסכסוך על חבל הארץ שבין אזרבייג'ן, ארמניה וטורקיה.

 

בהודעה מטעם הפרלמנט האזרי, המקורב לטורקיה, נמסר: "אימוץ ההחלטה יכול לאפס את כל המאמצים הקודמים לפתור את

 הסכסוך בחבל נַגוֹרְנוֹ-קַרָבָּאך". ראש מפלגת השלטון באזרבייג'ן אמר: "בזמן הזה, אין כל סיבה פוליטית לשנות את העמדה, שתשפיע על הנורמליזציה והיחסים עם טורקיה". 

 

ב-1991 הכריז החבל על עצמאותו, אחרי משאל עם שהוחרם בידי תושביו האזרים. בשנה זו הידרדר הסכסוך על השליטה בו לכדי מלחמה של ממש, שבה נהרגו כ-30 אלף בני אדם, ויותר ממיליון איבדו את בתיהם. הארמנים השלימו את ההשתלטות על החבל ב-1994, וכבשו גם אזור חיץ מסביב לו, המהווה כשמונה אחוזים משטח אזרבייג'ן.

 

בעקבות המלחמה בנגורנו-קרבאך נעקרו מבתיהם תושביו האזרים של החבל, וכעת הם פרוסים באזורים שונים של ארצם. למובלעת יש אמנם ממשלה עצמאית המנהלת את ענייניה, אך בפועל אף מדינה בעולם לא הכירה בעצמאותה. גם ארמניה, שהכריזה על החבל כחלק משטחיה, נמנעה מהכרה בעצמאותו, מחשש שהדבר יגרור עימות נוסף עם אזרבייג'ן. 

 

לפי ההחלטה - של הוועדה ליחסי חוץ בבית הנבחרים - נשיא ארה"ב, ברק אובמה, נדרש להבטיח שוושינגטון תתייחס במדיניותה באופן רשמי לטבח כאל רצח עם, ולהשתמש במונח זה כשיישא את הנאום השנתי שהוא מקדיש לנושא בחודש אפריל - דבר שממנו נמנע אובמה אשתקד.

 קבוצות של יוצאי ארמניה בארה"ב דוחפות למהלך כבר עשרות שנים, אך חשוב לציין שהחלטת הוועדה אינה מחייבת את הנשיא וטעונה אישור נוסף בהצבעה בבית הנבחרים.

 

ההחלטה התקבלה בזעם בטורקיה. אנקרה החליטה כצעד ראשון להחזיר את השגריר מוושינגטון להתייעצויות. הבוקר תקף ראש הממשלה הטורקית, רג'פ טאיפ ארדואן, את ארצות הברית ואמר כי הוא מגנה את ההחלטה המכירה ברצח הארמנים כרצח עם. "טורקיה מבכה ומגנה את ההחלטה", אמר ארדואן. לדבריו, החלטת הוועדה "מאשימה את טורקיה בפשע שלא עשתה". ארדואן הוסיף, כי "תומכי ההחלטה אימצו עמדה שגויה ולא הוגנת, המתעלמת מחילוקי הדעות ומעובדות היסטוריות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישה בין מנהיגי ארמניה ואזרבייג'ן. אכיון
צילום: AFP
מומלצים