שתף קטע נבחר

 

דיווח: המערב התרכך בטיוטת הסנקציות על איראן

דיפלומטים המעורים במגעים בין ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה לבין רוסיה וסין אמרו כי טיוטה החדשה אינה עוסקת עוד בהחרמת הבנק המרכזי האיראני, ומסתפקת במגבלות על בנקים איראנים חדשים הפועלים בחו"ל. הטיוטה גם אינה כוללת סנקציות על משק הנפט והגז, אך מציעה אמברגו נשק מלא

מעצמות המערב נסוגו מדרישתן להחרים את הבנק המרכזי של איראן כחלק מהחרפת הסנקציות הבינלאומיות המוטלות עליה. דיפלומטים בניו-יורק - המעורים במגעים בין ארה"ב, צרפת, בריטניה וגרמניה לבין רוסיה וסין - אמרו הלילה (שבת) כי הטיוטה החדשה בה דנים הצדדים, עוסקת בהידוק המגבלות על פעילות בנקים איראנים חדשים אך מסתפקת ב-"פיקוח" על פעילות הבנק המרכזי של הרפובליקה האיסלאמית.

 

"אנו מעוניינים בהידוק המגבלות על פעילות בנקים איראניים חדשים בחו"ל", אמר אחד הדיפלומטים. דיפלומט אחר ציין כי רוסיה וסין אינן מסכימות להוסיף את הבנק המרכזי האיראני ל-"רשימה השחורה" של האו"ם - דבר שהיה מקשה מאוד על ארגונים וחברות בינלאומיות להשקיע באיראן. לדבריו, "הרעיון כעת הוא לקרוא לחיזוק הפיקוח על ההעברות הבנקאיות הקשורות לבנק המרכזי של איראן", דבר שיאפשר לארה"ב ולאיחוד האירופי להטיל סנקציות משלהן האוסרות פעילות פיננסית כלשהיא עם הבנק המרכזי בטהרן.

 

עד-כה הטילה מועצת הביטחון שלושה סבבי סנקציות על איראן - הראשון בדצמבר 2006, השני במרס 2007 והשלישי במרס 2008. סנקציות אלה כללו הקפאת נכסים של יחידם וחברות הקשורות לתוכנית הגרעין האיראנית ולתעשיות הטילים, והטלת מגבלות תנועה על בכירים. נכון להיום רק בנק איראני אחד - בנק ספא - נמצא ברשימה השחורה של האו"ם. אזהרות פורסמו בנוגע למסחר עם שני בנקים נוספים -בנק מלי ובנק סדרט - אך הפעילות עמם לא נאסרה.

 

רוסיה נגד אמברגו נשק מלא

הטיוטה החדשה גם אינה כוללת סנקציות על משק הגז והנפט האיראני, כפי שהציעה הטיוטה הצרפתית הקודמת. מצד שני היא מציעה את הרחבת מגבלות סחר הנשק עם איראן לכדי אמברגו מלא והקמתו של משטר פיקוח בינלאומי דומה לזה המוטל על צפון-קוריאה. עוד כוללת הטיוטה: מגבלות על חברות תובלה איראניות, מגבלות על ביטוחים וביטוחי משנה על מטענים הנכנסים לאיראן ויוצאים ממנה וסנקציות ממוקדות על משמרות המהפכה והפעילות העסקית עמן.

 

הדיפלומטים אמרו כי תשובתה הראשונית של רוסיה לטיוטה היתה שלילית, ואילו סין - שסירבה עד-כה לקחת חלק במשא ומתן מהותי על החרפת הסנקציות - טרם מסרה תגובה ראשונית. לדברי הדיפלומטים, המערב מעוניין לקיים ועידה בהשתתפות חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה כדי לקדם את הדיונים בטיוטה - אולם סין מתנגדת לכך.

  

גם לרוסיה וגם לסין יש יחסי מסחר ענפים עם איראן. מוסקבה נוקטת בכל הנוגע להחרפת הסנקציות בעמדה אמביוולנטית לפיה היא מוכנה לתמוך בצעדי ענישה, רק אם אלא לא יהיו קיצוניים. סין לעומת זאת טוענת שסוגיית הגרעין האיראני צריכה להיפתר באמצעות משא ומתן ולא באמצעות סנקציות בינלאומיות.

 

הדיפלומטים הוסיפו כי ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה מעוניינות להביא את הטיוטה לדיונים במועצת הביטחון בתוך שבועותף כדי שזו תוכל לאשרה כבר בחודש הבא. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה בימים האחרונים כי תהליך גיבוש הסנקציות עשוי להימשך עוד חודשים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: AP
משמרות המהפכה. הידוק הלחץ
צילום: AFP
מומלצים