שתף קטע נבחר

 

ההכרה ברצח העם: "אקדח טעון בידי ארה"ב"

היסטוריון טורקי שהכיר ברצח העם הארמני מאס במדיניות הממשל, שרוצה לשמור את קלף ההכרה בטבח כאיום על אנקרה: "אם זה לא הזמן - מתי כן?". וגם: מדוע האסטרטגיה שגויה, מה יש לטורקיה להפסיד, ולמה היא תכיר בסוף במעשים?

ההיסטוריון והסוציולוג טנר אקצ'ם הוא אחד האקדמאים הטורקים הראשונים שהכירו בטבח שביצעו חיילי האימפריה העות'מנית בארמנים כרצח עם. אקצ'ם, שסבל מהתנכלויות מצד הממשלה הטורקית, כתב מאמרים וספרים רבים בנושא, ורואה בחומרה את החלטתן של מדינות רבות שלא להכיר בשואת הארמנים, כחלק מניסיונן לשמור על יחסים טובים עם טורקיה.

 

החלטתה של טורקיה להחזיר את שגרירה מוושינגטון בעקבות הצבעתם של חברי ועדת יחסי החוץ בבית הנבחרים בעד הכרה באירועים כרצח עם, היא דוגמה נוספת לרגישות הטורקית, ולהשלכות הדיפלומטיות המיידיות של צעד כזה.

 

פרופ' אקצ'ם, כיום מרצה במכון ללימודי שואה ורצח עם באוניברסיטת קלארק במסצ'וסטס ואחד המומחים המובילים לטבח ב-1915, מבקר בחריפות את התנהלות הממשל האמריקני, שמנסה שוב למנוע מבית הנבחרים כולו להצביע בנושא. האכזבה של ארמניה והקהילה הארמנית בארה"ב מהנשיא ברק אובמה מובנת. אובמה, שהבטיח במהלך מסע הבחירות שלו לנשיאות להכיר ברצח העם, חזר בו מהבטחתו, ועושה כעת כל שביכולתו כדי למנוע את המשך ההליך בבית הנבחרים בשם שמירה על היחסים עם טורקיה - אולי בת-בריתה החשובה ביותר של ארה"ב בעולם המוסלמי.

 

"אני מעריך שהקונגרס האמריקני ימשוך את ההחלטה, בדיוק כפי שנעשה בפעם הקודמת. הסוגייה העיקרית היא שהצהרה של הקונגרס האמריקני או הנשיא כי אירועי הטבח ב-1915 הם רצח עם היא כמו 'כדור זהב' בידי ארצות הברית", אמר אקצ'ם בשיחה עם ynet.

 

"האמריקנים מחזיקים באקדח שיכול לירות רק פעם אחת. השאלה היא האם עדיף לירות עכשיו או להחזיק באקדח טעון ולהשתמש בו כאיום על טורקיה שוב ושוב? אני מאמין שארה"ב בחרה באפשרות השנייה. הממשל האמריקני מבין שברגע שתהיה הצהרה כזו היא תאבד את כוחה ומשמעותה. מהסיבה הזו, נראה שהחזקת האקדח הטעון משרתת את המטרה האמריקנית יותר. לדעתי המשחק הזה כבר משעמם, זו אינה אסטרטגיה טובה", הוסיף.

 

חילופי השלטון יובילו להכרה?

אקצ'ם מזהיר כי הכניעה לטורקיה על חשבון הכרה ברצח העם היא מסוכנת לדמוקרטיה וליציבות בטורקיה עצמה. "במשך שנים ארוכות, טורקיה מתייחסת לכל הכרה ברצח העם כאל מתקפה על ביטחונה. אינטלקטואלים ועיתונאים שהעזו להתייחס לסוגיה נשפטים ונכלאים", הוא אומר.

 

"על הממשלה האמריקנית והקונגרס להבין שהמושג הנוכחי של 'ביטחון לאומי' הוא מקור הבעיה. זהו מושג שמבוסס על התפיסה שקידום זכויות דמוקרטיות כגון חופש הביטוי הוא איום על ביטחון המדינה. הגישה הרואה בחקירה של ההיסטוריה איום היא מסוכנת, מונעת התקדמות לעבר דמוקרטיה, וניתן לראות זאת גם בהתמודדות טורקיה עם המיעוט הכורדי".

 

כל ניסיון להתייחס לחוסר נכונותו של הממשל האמריקני להכיר ברצח העם במושגים של דיפלומטיה ותזמון אינו רלוונטי לדידו של אקצ'ם. "הטיעון שזה לא הזמן הנכון הוא טעות. מי שאומר זאת צריך לומר מתי כן יהיה הזמן הנכון. השאלה הבסיסית היא פשוטה: 'האם אנחנו חושבים שזה טוב לתמוך בממשלה שמכחישה עוולה היסטורית?'. זה בעייתי מאוד להתנגד להתמודדות עם ההיסטוריה".

 

ההתעקשות הטורקית נובעת לדברי אקצ'ם משתי סיבות עיקריות. הקושי להכיר במייסדי טורקיה המודרנית כמי שהשתתפו ברציחות או הרוויחו מהן, והחשש שטורקיה תיאלץ לשלם פיצויים לארמנים או להיכנע לדרישות לוויתור על מחוזות במזרח המדינה. למרות הרגישות, הוא מאמין כי חילופי השלטון ב-2002 יובילו בסופו של דבר להכרה טורקית ברצח העם, גם אם התהליך יהיה איטי. "כל עוד האליטה השלטת שביצעה את הטבח היתה בשלטון, היה קשה מאוד לדרוש שינוי. אך כעת טורקיה דמוקרטית יותר, והמפלגה האחראית לאירועים כבר אינה השולטת, ולכן אני מאמין שנהיה עדים לשינוי בקרוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אקצ'ם. "טורקיה רואה בהכרה מתקפה על ביטחונה"
אירוע זיכרון בארמניה. "אנקרה מכחישה עוולה היסטורית"
צילום: AFP
מומלצים