היסטוריה בירושלים: "החורבה" חוזרת
בית הכנסת "החורבה" ברובע היהודי בירושלים נבנה ב-1700 ונחשב לחשוב בארץ ישראל. הוא נחרב ב-1948 וכעת לאחר שנים של שיפוצים הוא ייחנך וייפתח לקהל הרחב. קבלו הצצה
אחרי 62 שנה: בית הכנסת "החורבה", שהיה מרכז החיים בירושלים העתיקה עד לחורבנו בשנת 1948, ייחנך מחדש ביום שני הבא, בפעם השלישית.
בית הכנסת "החורבה", הממוקם במרכז הרובע היהודי, הוקם לראשונה לפני 300 שנים על ידי חסידי רבי יהודה, ונהרס על-ידי המוסלמים. לפני 150 שנה הוא הוקם מחדש ונבנה על ידי משה מונטיפיורי. במשך עשרות שנים הוא נחשב בית הכנסת הגדול, המפואר והחשוב ביותר בארץ ישראל ולמרכז החיים ברובע. ז'בוטינסקי קיים ב"חורבה" כינוסים, הרצל ביקר במקום ב-1898 והרב אברהם יצחק הכהן קוק התפלל בו. המבנה, שעמד על תילו עד מלחמת העצמאות, הוחרב בשנית עם כיבוש העיר העתיקה על ידי הירדנים, מייד לאחר נפילת הרובע במטרה למחוק את הנוכחות היהודית בבירה, ומאז לא נבנה מחדש.
השיקום המורכב
את הציורים החדשים תיכנן אדריכל "החורבה" נחום מלצר תוך התבססות על חומר המחקר, וביצעה האמנית יעל קילמניק. מלצר בחר להיצמד לעיצוב הראשוני שאיפשר מבחינה ויזואלית הדגשה של ארון הקודש והבימה על רקע הקירות החלקים והבהירים לעומת צבע העץ, ובמקביל מתן דגש שני למבט העולה מעלה – לפנדטיבות ולכיפה.
עבור קילמניק שעבדה והוכשרה אצל קבוצת אמני ציורי הקיר הצרפתית סיטה דה-לה קראסיון, וביצעה את כל ציורי הקיר הגדולים בירושלים בשנים האחרונות, הייתה עבודה זו יוצאת דופן: "לראשונה הפכתי לחלק בשרשרת היסטורית של מקום" - אומרת קילמניק - "ברגיל אנחנו מציירים היסטוריה, הפעם אני חלק מההיסטוריה".