מצרים: נחנך בית הכנסת על שם הרמב"ם בקהיר
שגרירים ונציגי ממשלת ישראל נטלו חלק בחנוכת בית הכנסת "בן מימון" שנהרס ב-1992. השגריר, יצחק לבנון, ל-ynet: "מקבלים תחושת מנהרת זמן. הרמב"ם ישב כאן!". ולמרות האווירה החגיגית, יש גם מי שלא אוהב את האירוע. מרצה מצרי יצא נגד השיפוץ: "הרמב"ם היה מייסד הציונות החדשה"
כ-150 בני אדם השתתפו אחר הצהריים (יום א') בטקס רב רושם בחנוכת בית הכנסת בן מימון על שם הרמב"ם בקהיר. באירוע, שנערך בהזמנת נשיאת הקהילה היהודית, כרמן ויינשטיין, השתתפו שגרירים, ונציגים שהגיעו במיוחד מארה"ב, אוסטריה, ספרד, בריטניה וישראל ורבנים מתנועת חב"ד. הנוכחים הגיעו לחגוג את סיום שיפוץ בית הכנסת והישיבה שמתחתיו.
כל זאת, אגב, תוך הכחשה של "האחראי על האתרים היהודיים במועצה העליונה לאתרים במצרים", מוחסן רביע, שדחה את הפרסומים כי בית הכנסת ייחנך היום. לדבריו, חנוכת המבנה, ששופץ בהשקעה של 2 מיליון דולר, תיערך ב- 14 לחודש וכי האירוע היום הוא "חגיגה דתית שאירגנה העדה היהודית במצרים".
שיפוץ בית הכנסת בלב הרובע היהודי. צילום: אי.פי
"האירוע היום הוא חנוכת הבית של הקהילה היהודית שנשיאת הקהילה זימנה", אמר ל-ynet בקול נרגש מהחגיגות, שגריר ישראל החדש בקהיר, יצחק לבנון. "לכבוד החגיגות באו אנשים מניו יורק, ספרד, ז'נבה, רבנים מישראל ועשו חגיגה גדולה, עם שירים וריקודים בתוך בית הכנסת. עכשיו שמעתי שהשלטונות, שסייעו בשיפוץ בית הכנסת, רוצים לעשות את החגיגות שלהם בשבוע הבא".
איך התרשמת מבית הכנסת?
"בית הכנסת הוא מדהים ביופיו. צריך לזכור שהוא ניזוק ברעידת האדמה הגדולה ב-1992. שנים הוא היה חשוף לשמיים בעקבות הרעש, ואילו בית הכנסת שראיתי היום הוא יפהפה. המצרים שיפצו אותו בצורה יפה, גם בית הכנסת עצמו וגם הישיבה, איפה שהרמב"ם נהג לשבת ולהרביץ תורה באנשים ולרפא כמה מהם. הכל מאד יפה ומכובד.
"אני מאוד מתרגש. כשנכנסים לבית הכנסת, מקבלים תחושה כאילו נכנסים לתוך מנהרת זמן היסטורית. אסור לשכוח שהרמב"ם ישב כאן לפני 800 שנים, התפלל ולימד. שומעים אנשים שמדברים עליו, שיודעים מיהו ומכירים אותו וזה פשוט מרגש. רואים את היהודים שבאו מכל רחבי העולם. יש כאן השתתפות זרה של שגרירת ארה"ב, אוסטריה, בריטניה, ספרד וישראל במצרים – בוודאי שזה מרגש.
האם ישנה אבטחה מוקפדת?
"יש כאן אבטחה, אולם היא לא מוגזמת. לקחו בחשבון שיבואו הרבה אנשים אבל בכל זאת צריך ללכת מהכביש הראשית בתוך הסימטאות של 'חארת אל-יאהוד' (שכונת היהודים – ר.נ.), עוברים על פני כנסיות קופטיות, מסגדים ומגיעים למבנה הלבן, הבוהק והחדש זה בהחלט מחמם את הלב", הוא אומר בהתרגשות.
"הרמב"ם מילא תפקיד מסוכן בתקופת סלאח א-דין"
ולמרות האווירה החגיגית, יש גם מי שאינו רואה זאת בעין יפה במצרים. כך, למשל, המרצה השיעי באוניברסיטת אל-מנסורה המצרית, ד"ר אחמד ראסם א-נפיס, מתח ביקורת על שיפוץ בית הכנסת וחידושו וטען כי "בן מימון היה מייסד הציונות החדשה".
אתר האינטרנט המצרי, "אל-יום א-סאבע",
דיווח הבוקר (ראשון) כי לפי א-נפיס, הרמב"ם "מילא תפקיד מסוכן בתקופתו של סלאח א-דין. הוא היה יועצו והוא הראשון שהצליח לרכז את היהודים בפלסטין. הוא גם הטיף לבנייתו של בית המקדש השלישי אשר מבשר על שיבת היהודים ל'ציון' (המרכאות במקור – ר.נ.)". עוד קבל א-נפיס על כך ש"בתקופה בה מוחים את כל שרידים השיעה במצרים, מהללים הבכירים את השרידים המסוכנים שהותיר בן מימון, אשר בא אלינו מאנדלוסיה כשהוא משאיר אחריו מורשת של רעיונות ושרידים הקשורים לציונות החדשה".