שטח בית העלמין התברר כפלסטיני: מי יפצה?
7 שנים שהמועצה המקומית אפרת נאבקת להקים בית עלמין משלה, לנוכח מצוקת הקבורה. אחרי שנמצא שטח שאושר ע"י המינהל האזרחי, כסף הושקע, והעבודות החלו, התברר שמדובר באדמה ערבית פרטית. המינהל חזר בו, וכעת לא מוכן להשיב את הכסף
מחפשים מנוחה נכונה? באפרת לא תמצאו אותה. מאז הקמת ההתנחלות שבגוש עציון נקברים מתיה בבית העלמין של כפר עציון, אולם כמו בגוש דן ובאזורים נוספים בארץ, בשנים האחרונות התגלעה במקום מצוקת קבורה חמורה. או אז התעורר הצורך להקים בית קברות שבו ייטמנו תושבי אפרת בלבד, והמועצה המקומית יצאה למסע בדרך להגשמת המטרה, שהסתיים לטענתה במפח נפש.
בשיתוף מלא עם המינהל האזרחי חיפשו אנשי אפרת שטח ראוי להקמת בית הקברות, וכבר ב-1991 הקצה המינהל שטח שכזה בשכונת איתן שביישוב, אך מהנדס קבע כי הוא אינו מתאים לקבורה. החיפושים אחר מקום מתאים להקמת בית הקברות נמשכו, וב-2003 אותר שטח חלופי. המינהל האזרחי בדק את הקרקע, העניק את כל האישורים הדרושים, וב-2006 הוקצה השטח באופן סופי למועצה המקומית לשם הקמת בית הקברות.
המועצה עצמה הספיקה כבר להשקיע בתכנון הפרויקט 300 אלף שקלים, והתחילה את העבודות במקום בהתאם להחלטת המינהל. אלא שאז הגיעה למינהל האזרחי טענה של פלסטיני, לפיה הקרקע שאותרה בכלל שייכת לו, ובדצמבר 2006 הורה המינהל להפסיק את העבודות במקום באופן מיידי.
יותר משנה לקח לאנשי המינהל האזרחי לברר אם יש ממש בטענות של אותו פלסטיני, ובינתיים נותרה אפרת חסרת אונים מול מצוקת הקבורה ההולכת וגדלה. לאחר יותר משנה פסק המינהל כי הצדק עם הפלסטיני, והאדמה אכן שייכת לו. רק במאי 2007 הודיע המינהל באופן רשמי למועצה המקומית אפרת כי לא ניתן להקים את בית העלמין בשטח שנקבע, וכך ירדו לטימיון 300 אלף השקלים וימי העבודה הרבים שהשקיעה המועצה בהכשרת השטח.
"מסתבר שגם למות אי-אפשר בשקט", אמר ל-ynet ראש המועצה, עודד רביבי. "כבר תקופה ארוכה אנחנו מנסים לפתור
את הסחבת הזאת, כשהפתרונות שמוצעים לא ישימים ולא ריאליים. אנחנו רוצים מקום קבורה למתים שלנו וכל המאמצים שלנו הם לחינם". רביבי זועם בעיקר על סירובו של המינהל - לדבריו - להחזיר את הכסף שהשקיעה המועצה.
"אנחנו לא צריכים לשלם על טעויות המינהל. הכסף הושקע רק על סמך החלטתו הראשונית, שלפיה הקרקע אינה פרטית אלא שייכת למדינה, ורק לאחר שהתקבלו כל האישורים התחלנו את התכנון", מדגיש רביבי. "בשל כך אנו דורשים פתרונות או לחלופין לקבל בחזרה את הכסף שבוזבז".
מהמנהל האזרחי טרם התקבלה תגובה לדברים.
Read this article in English