אפשר תוספת? פשטידות כשרות לפסח
מחפשים מתכונים למנות עיקריות צמחוניות או תוספות לארוחות חול המועד? הנה ארבעה מאפים מתוך המהדורה המעודכנת של הספר "בישול לפסח": פשטידת תרד וגבינת עזים, לזניה מצות וחצילים, קיש בצל ירוק ופשטידת תפוחי אדמה
פשטידת תרד וגבינת עזים
מאכל משביע, שיכול לשמש לאירוח או כמנה עיקרית בארוחה חלבית.
המרכיבים (ל-6 מנות):
6 מצות
1 ק"ג תרד טרי או 900 גרם תרד קפוא
1/3 כוס שמן זית
גליל גבינת עזים (200 גרם)
5 ביצים
מלח, פלפל
קורט אגוז מוסקט
(צילום: יוסי רותם)
אופן ההכנה:
- שוברים את המצות לחתיכות גדולות ומניחים בקערה גדולה. יוצקים עליהן מים חמים, שופכים את המים וממתינים מספר דקות.
- סוחטים את המצות בידיים ומניחים בצד.
- שוטפים היטב את התרד ומסירים את החלקים הקשים והעלים הפגומים. אם התרד קפוא – מפשירים אותו במסננת תחת זרם מים. מנקזים היטב את המים.
- מחממים 3 כפות מהשמן בסיר רחב ומוסיפים את התרד. מבשלים תוך ערבוב רק עד שהתרד מתרכך מעט. מוציאים מהסיר, מצננים וסוחטים היטב מהנוזלים. מוסיפים לקערת המצות.
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים קלות תבנית רבועה עמוקה (25X25 ס"מ) או עגולה (בקוטר 26 ס"מ).
- פורסים מגליל הגבינה 6 פרוסות ואת היתר מפוררים היטב. מוסיפים את פירורי הגבינה לקערת התרד ביחד עם הביצים והשמן שנותר ומערבבים היטב. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
- יוצקים את התערובת לתבנית ומיישרים את פניה. מניחים את פרוסות הגבינה על פני התערובת.
- אופים כ-45 דקות או עד שפני הפשטידה מזהיבים.
לזניה מצות וחצילים
מאפה שכבות של מצות וירקות המזכיר בצורתו ובניחוחו את המאפה האיטלקי.
המרכיבים (ל-8-6 מנות):
6 מצות
1 בצל קצוץ
1 חציל גדול
1 פלפל אדום
1 פלפל ירוק
4 כפות שמן זית
1 קופסה (420 גרם) עגבניות
כתושות ברסק עגבניות
מעט ריחן טרי או יבש
מלח, פלפל
1 כפית סוכר
50 גרם חמאה
200 גרם גבינת מוצרלה
מגוררת
(צילום: יוסי רותם)
אופן ההכנה:
- מרטיבים את המצות במים ומניחים בצד.
- קולפים את הבצל וקוצצים דק. חותכים את החציל לקוביות (אין צורך לקלוף אותו). מנקים את הפלפלים וחותכים לרצועות דקות או לקוביות.
- מחממים 2 כפות מהשמן בסיר רחב ושטוח או במחבת גדולה עם מכסה ומטגנים את הבצל עד שהוא נעשה שקוף. מוסיפים את הפלפלים וממשיכים לטגן עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים עוד מעט מהשמן ואת קוביות החציל. מטגנים תוך בחישה תכופה עד שהחציל מתרכך.
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות, 1/2 כוס מים, את הריחן, המלח, הפלפל והסוכר. מכסים ומבשלים כ-15 דקות. בתום הבישול צריכה להתקבל תערובת סמיכה מאוד של ירקות. אם התערובת נוזלית, ממשיכים לבשל על להבה גבוהה יותר עוד מספר דקות עד שהנוזלים מתאדים.
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
- משמנים בסיס תבנית מלבנית (30X25 ס"מ) בשכבה עבה של חמאה. מניחים עליה 2 מהמצות כך שיכסו את כל הבסיס. מורחים על המצות עוד מעט מהחמאה ומניחים עליהן חצי מתערובת הירקות. מפזרים שליש מכמות הגבינה המגוררת ומכסים ב-2 מצות נוספות. מורחים חמאה, מניחים את תערובת הירקות שנותרה, זורים עוד שליש מהגבינה ומכסים במצות שנותרו. מורחים אותן בשארית החמאה וזורים עליהן את הגבינה המגוררת שנותרה.
- אופים בתנור המחומם כ-45 דקות או עד שהמאפה זהוב.
קיש בצל ירוק
הבסיס לקיש עשוי מקמח מצה והוא תחליף פריך לבצק. המלית מורכבת מבצל ירוק וגבינה. את הבצל הירוק אפשר להמיר בכרשה, בתרד או בפטריות.
המרכיבים:
לבסיס:150 גרם קמח מצה
100 גרם חמאה רכה
1 ביצה טרופה
4-3 כפות מים
מלח, פלפל
למלית:צרור בצל ירוק
25 גרם חמאה
100 גרם גבינה מגוררת
3 ביצים
1 מכל שמנת לקצפת
1 כף קמח תפוחי אדמה
מלח, פלפל
קורט אגוז מוסקט
(צילום: יוסי רותם)
אופן ההכנה:
- להכנת הבסיס, לשים את כל החומרים לתערובת אחידה. משמנים היטב תבנית פאי בקוטר 26-24 ס"מ ומהדקים את התערובת לבסיס ולדפנות. מצננים במקרר.
- מסירים את השכבות העליונות של הבצלים ואת שורשיהם וקוצצים אותם דק.
- מחממים את החמאה במחבת ומטגנים את הבצלים על להבה נמוכה, רק עד שהם מתרככים (אין להזהיבם). מסירים מהלהבה ומצננים מעט.
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
- מוציאים את התבנית המוכנה מהמקרר ומפזרים את הבצל המטוגן על פני הבסיס. מפזרים מעליו את הגבינה המגוררת.
- טורפים את הביצים בקערה ומוסיפים את השמנת. טורפים קלות לתערובת אחידה ומוסיפים את קמח תפוחי האדמה. מתבלים היטב במלח, פלפל ואגוז מוסקט ויוצקים בזהירות על פני הבצל והגבינה בתבנית.
- אופים כ-30 דקות או עד שפני הקיש זהובים ויציבים. מוציאים מהתנור, מניחים לעמוד כ-10 דקות ומגישים.
מעקודה - פשטידת תפוחי אדמה
פשטידה זהובה ותפוחה, פשוטה להכנה וחגיגית, העולה על שולחנם של יוצאי מרוקו בארוחות צהריים של חול המועד.
המרכיבים:
1 ק"ג תפוחי אדמה
5 ביצים
2 כפות שמן זית
1 בצל קטן, קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
2 כפות פטרוסיליה קצוצה
1 כף כוסברה קצוצה
2 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל
קורט כורכום
אופן ההכנה:
- שוטפים היטב את תפוחי האדמה ומבשלים אותם בקליפתם עד שהם רכים מאוד. שוטפים במים קרים, מסירים את הקליפה ומועכים למחית חלקה.
- מחממים את השמן במחבת קטנה ומטגנים בו את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את השום ומטגנים עוד דקה. מוסיפים את הבצל והשום המטוגנים עם השמן למחית תפוחי האדמה.
- מפרידים את הביצים ומוסיפים את החלמונים למחית ביחד עם עשבי התיבול הקצוצים וכל התבלינים. מערבבים היטב.
- מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות). משמנים היטב תבנית עגולה וגבוהה או סיר בעל ידיות חסינות חום (בקוטר 22-20 ס"מ).
- מקציפים את החלבונים לקצף מוצק עם מעט מלח. מקפלים את הקצף בתערובת תפוחי האדמה ומעבירים לתבנית המוכנה.
- אופים כ-40 דקות או עד שהפשטידה תפוחה וזהובה.
מתוך "בישול לפסח" מאת רותי קינן, הוצאת כתר