שמחה וכעס בעוטף עזה: אלפיים מוגנו - והשאר?
שלב א' בבניית הממ"דים לתושבי שדרות והמועצות האזוריות הסמוכות לרצועה הושלם. לצד שבחים על מה שכבר נעשה, התקשו תושבים אחרים להבין מדוע מיגונם מתעכב: "אבא נכה, ולא יכול לרוץ החוצה, ב'צבע אדום' אנחנו מתפללים לנס"
המיגון חסר - השמחה לא שלמה. שדרות מצאה היום (א') סיבה לשמוח, אבל כיאה לעיר מוכת הרקטות, גם כשהחגיגה כבר מגיעה אליה - היא קשורה בעיקר בקסאמים, ומהולה בלא מעט עצבנות ותסכול. מאות בני אדם ציינו בטקס מרשים את סיום השלב הראשון בבניית הממ"דים בבתיהם של תושבי העיר והמועצות האזוריות הסמוכות, כשלצד שביעות הרצון שהביעו רבים מהתושבים, התלוננו אחרים כי "נשכחו" מאחור.
920 מיליון שקלים הושקעו עד כה בפרויקט, שבמסגרתו מוגנו כבר 2,334 בתים. אילנית יוסף, שמתגוררת בשכונת קסדור
עם אביה הנכה, היא לא אחת מהם, ואינה מבינה מדוע לא הוצב ביתה בעדיפות ראשונה למיגון. "מאוד הופתעתי לשמוע על הטקס היום, נפלו לידנו מאות רקטות קסאם, ויש לי אב נכה שלא יכול לרוץ כשיש 'צבע אדום' לחפש מיגון בחוץ. כשיש ירי אנחנו מתפללים לנס", סיפה ל-ynet.
ובכל זאת, מאות אנשים גדשו את האולם במתנ"ס החדש בשדרות, בהם שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, ראש העיר שדרות, דוד בוסקילה, וראשי מועצות איזוריות. בוסקילה והדוברים האחרים שיבחו את מנהלי הפרויקט, אבל ראש מועצת אשכול, חיים ילין, הצטרף למותחי הביקורת, כשהזכיר כי לפי אותה החלטת ממשלה אינו זכאי למשל קיבוץ מגן, שספג לא מעט רקטות, להיכלל בפרויקט, משום ש"חסרים" לו 150 מטרים כדי לענות על הקריטריונים.
לחלק מהיישובים גם "כיפת ברזל" לא תעזור
ילין הדגיש שגם מערכת "כיפת ברזל" לא תגן כנראה על הקיבוץ, "ולכן חייבים למגן אותו כמו יישובים נוספים שנמצאים באותו טווח". סגן השר וילנאי סיפר כי כחלק מהתובנות של הפרויקט הזה, הוא עומד בראש ועדת מיגון לאומית שבוחנת אפשרות למיגון מבנים בכל הארץ. "בעוד מספר שבועות אגיש לממשלה תוכנית למיגון בתים ומרחבים ציבוריים בכל הארץ, כדי לספק מענה מיגוני לכל אזרחי ישראל, כי אני יודע מה מצפה לנו בעימותים הבאים", אמר.
פרויקט הממ"דים הוא מיזם הנדסי מורכב מאוד, שבמסגרתו היה צורך לבנות ממ"דים בלב שכונות קיימות ובבתים פרטיים,
מה שגרם לבעיות לא פשוטות ולתלונות רבות של תושבים על פגיעה בתשתיותיהם. גם בעיריית שדרות אומרים שהעבודות פגעו באופן קשה בתשתיות, אך הבטיחו לבוא חשבון בנוגע לכך עם משרדי הממשלה השונים כשיושלם הפרויקט.
בתום הטקס יצאה השיירה לסיור באזור, וחלפה גם על ביתה של אילנית יוסף. "אני מבינה שהפרויקט נמשך כבר כמה זמן, אבל אף אחד לא מדבר איתנו, ואנחנו לא יודעים מתי יבנו לנו ממ"דים", אמרה ל-ynet. "צריכים להפעיל פה שיקול דעת, לפחות לומר מתי בדיוק יבנו לנו. בכל פעם שנופלים קסאמים אנחנו מתפללים לנס".
Read this article in English