אין, אין כמו הקולוסיאום! אז זהו, שדווקא יש
חושבים שהמאצ'ו פיצ'ו בפרו הכי מיוחד? מאמינים שאין כמו פטרה שבירדן? חשבו שוב. הנה כמה מהאתרים המפורסמים בעולם - שיש להם תחליף ראוי, פחות מוּכּר ופחות מתויר
כמה מן המקומות והאתרים המרהיבים ביותר בעולם שכולנו מכירים - וחלקנו אף ביקר בהם - הם מקומות שמוערכים יתר על המידה. כך לפחות על פי ספר הטיולים "הדרך הפחות מתוירת: 1,000 מקומות מדהימים שמחוץ למסלול הטיול" (Road Less Travelled : 1,000 Amazing Places Off The Tourist Trail), שיצא באחרונה לאור בבריטניה בהוצאת Dorling Kindersley.
דוגמה אחת מאלף המקומות שמוזכרים בספר מציינת את מפלי הניאגרה שבקנדה, הנחשבים אטרקציה תיירותית שחובה על כל תייר לראות במדינה הצפון-אמריקנית. עם זאת מספק הספר גם חלופות די דומות ופחות מוכרות, שהתייר יכול לבקר בהן וליהנות לא פחות מאשר באתרים המוכרים והומי-האדם. הנה חמישה מהם, כפי שפורסם באתר news.com.au:
סטונהנג', בריטניה
מבנה האבנים של סטונהנג' בבריטניה ענק, מפורסם ומשמש קתדרלה לעבודות אלילים מיסטיות. המונומנט הפרה-היסטורי שבמחוז וילטשייר נבנה בסביבות 3100 לפנה"ס, ומוזכר בתרבות האנגלית ביצירות רבות, ביניהן על המלך ארתור, ואפילו הביטלס הופיעו בסרט ("Help") כשהמבנה המרשים נמצא ברקע.
שורה תחתונה: תיירים אינם יכולים לגעת באבנים או להלך ביניהן, והמקום דורש תשלום בכניסה. נוסף על כך, אין במקום אינטימיות או מוזיאון שיסביר את משמעות האתר, ואפילו לא מחסה מפני הגשם.
החלופה: סטונהנג' הוא אחד המקומות הפרה-היסטוריים המפורסמים בעולם, אבל ממש באותה מדינה, באוובורי (Avebury) שבווילטשייר (Wiltshire), נמצא אתר אבנים עגול וגדול עוד יותר, והגישה אליו גם קלה יותר.
האתר דורש תשלום ממבקריו. סטונהנג' (צילום: נירה ניסקי)
התחליף: אוובורי (צילום מ-1956: Gettyimages-Imagebank)
פטרה, ירדן
העיר הנבטית הקדומה פטרה שוכנת וחבויה בעמק של סלעים אדומים בירדן, ונחשבת לאטרקציה המרכזית שבממלכה. העיר היפה נבנתה במאה ה-3 לספירה, ובה קברים עתיקים, מקדשים, חדרי איחסון ואורוות חצובות בסלע.
השורה התחתונה: פטרה היא אחד היעדים המתוירים במזרח התיכון, ואולם הכפר התיירותי שהלך וגדל עם הזמן סביב העיר הנבטית עלול להגיע גם לעיר העתיקה עצמה ולגרוע מייחודיותה כמקום מבודד יחסית.
החלופה: עיר סלעית אחרת, אך לא פחות מופלאה, נמצאת באתיופיה, ושמה "לאליבלה" (Lalibela) שנבנתה בין המאות ה-12 ל-13. העיר הנוצרית, שכונתה גם "ירושלים החדשה", מציעה סיור מיוחד בכנסיות העתיקות והרבות שבה, ונחשבת אחת הערים הקדושות במדינה.
שוכנת בעמק של סלעים אדומים בירדן. פטרה (צילום: אלעד גרשגורן)
הקולוסיאום, איטליה
זירת הקרבות ששיעשעה את ההמונים ברומא בירת איטליה נחשבת אחד מסמלי העיר המובהקים, ואפילו שהיא מעט הרוסה, הקולוסיאום עדיין עוצר נשימה. את האמפיתיאטרון שבו מצאו גלדיאטורים רבים את מותם בנה ב-68 לספירה הקיסר אספסיאנוס, והשלמתו הסתיימה ב-80 לספירה על ידי בניו.
השורה התחתונה: האתר שהכי מבקרים בו באיטליה עמוס לעייפה תיירים שעומדים בתורים ארוכים. מסביב לאתר נוצרים פקקים רבים, ובפנים יקר מדי לארח קונצרטים. נוסף על כך, כדאי להיזהר מכייסים שמסתובבים באזור.
החלופה: מעבר לים האדריאטי, בעיר פולה (Pula) שבקרואטיה, נמצאת זירת קרבות רומית מרשימה לא פחות, שנבנתה ב-27 לפני הספירה ועד 68 לספירה.
הקולוסיאום שברומא (מימין) והתחליף בפולה (צילום: צבי זינגר ואורן אגמון)
מאצ'ו פיצ'ו, פרו
הסמל המוּכּר ביותר של אימפריית האינקה בפרו, הוא כנראה גם אחד המקומות המתוירים ביותר שלה. העיר שנבנתה במאה ה-15 על פסגה של הר בגובה 2,430 מטר, נחשבת בעיני רבים אחד המקומות שכל מטייל בדרום אמריקה חייב לראות.
המאצ'ו פיצ'ו (בעברית: "הפסגה העתיקה") נחשב אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ונמנה עם שבעת פלאי העולם החדשים, כמו גם הקולוסיאום ופטרה שלעיל.
השורה התחתונה:
המסע לעיר האינקה המפורסמת אינו נעים וקל, והכניסה לאתר - עם הנסיעה אליו ברכבת או אוטובוס, כולל הארוחות והמים שתזדקקו להם במהלכה - יכול להגיע בשקט לסכום של מאות שקלים, עוד לפני שהנחתם בכלל רגל במאצ'ו פיצ'ו. כל זאת אם אתם בין בני-המזל שיכולים להיכנס לעיר, במסגרת כמות האנשים היומית המותרת.
החלופה: רוצים לדעת וללמוד על האינקה? ותרו על המאצ'ו פיצ'ו ולכו לראות את "איסלה דל סול" (Isla del Sol) שבבוליביה, היכן שהתרבות העתיקה והמופלאה הזו בעצם נולדה.
הסמל הכי המוכר של אימפריית האינקה בפרו. מאצ'ו פיצ'ו (צילום: סי די בנק)
התחליף: המקום שבו האינקה בעצם נולדה. איסלה דל סול (צילום:MCT)
אנגקור, קמבודיה
אחד המקומות שישאירו אתכם פעורי פה בדרום-מזרח אסיה הוא לבטח מקדשי אנגקור הבודהיסטיים שבקמבודיה. במקום עשרות מקדשים מרהיבים, כשבראשם מקדש "אנגקור ואט", שנבנה ב-1113, והוא גם המונומנט הגדול באתר שמוקף ג'ונגלים פראיים ושדות ירוקים.
השורה התחתונה: ריבוי המבקרים באתר היפה יבטיח שלא תהיו בו לבדכם. בעבר היה המקום מבודד יותר ונחשב אתר מאתגר למטיילים, ואולם ימים אלו עברו מן העולם. המקדשים כיום מפורסמים בכל העולם ונמצאים במסלול הטיול של רבים מן התיירים באזור, ולכן קשה יותר להעריך את הקסם והמשמעות הארכיטקטוניים של המקדשים המרשימים.
החלופה: הימלטו ממקדשי אנגקור הומי-האדם, ואם אין איזושהי אזהרת מסע, סעו לאינדונזיה, אל "בורובודור" (Borobudur), אחד מהפלאים האמיתיים של הזרם הבודהיסטי. זהו מונומנט שהוקם במאה ה-9 לספירה, ובו מאות פסלי בודהה.
מקום שישאיר אתכם פעורי פה. מקדש אנגקור ואט (צילום: יגאל צור)
התחליף: בורובודור. פלא בודהיסטי (צילום: Gettyimages-Imagebank)
- מכירים עוד מקומות ואתרים שלהם תחליפים ראויים? טקבקו לנו!