שתף קטע נבחר

"200 פיתות זה קצת, נכון?"

איך מחשבים עודף? מה יותר בריא - טרי או קפוא? האם לקנות במבצע? איך מבשלים .. ואיך מנקים אחרי? שאלות אלו ואחרות אינן מובנות מאליהן לאנשים בעלי מוגבלויות, ונושאים אלה ואחרים נלמדים על ידי חניכי ניצן אונים בכפר סבא

משק בית הוא עסק מסובך. תשאלו כל בעל משפחה כמה דילמות צצות בחיי היום יום: מענייני כביסה, בישולים וניקיונות, ועד קניות, תשלומי מיסים ועניינים אחרים. עבור אנשים צעירים עם לקויות למידה קשות וקשיי התארגנות והסתגלות ומחלות נלוות, הדילמות הללו מקבלות נפח משמעותי הרבה יותר מאשר לאוכלוסיה הרגילה.

 

זוכרים את הרגע שעברתם לדירה משלכם? חיפוש הדירה הנצחי, ניקיון הדירה, קניית כלים ושאר מצרכים, שימלאו את המקרר הריק, לחזור הביתה אחרי יום עבודה ארוך ולהכין משהו לאכול, לנקות את השירותים, לעשות כביסה בלי אמא. חשבו כמה היה קשה. וכמה ממשיך להיות קשה.. כעת חשבו על צעיר/ה עם לקויות למידה קשות ומחלות נלוות. הקושי מוכפל פי כמה וכמה.

 

סניף ניצן אונים בכפר סבא הוא מרכז ייחודי מסוגו בארץ אשר הוקם ב-1988 על ידי הביטוח הלאומי ואגודת ניצן כמכון הכשרה לאוכלוסיות עם ליקויי למידה קשים ומחלות נלוות (בעיקר אפילפסיה, סכרת נעורים, מחלות לב, C.P ועוד) לשם הכשרתם לתפקוד עצמאי בחיים והכשרתם לחיי עבודה.

 

ללמד, לא לאלף

21 חניכים, בדרך כלל בגילאי 26 – 18, שוהים בתנאי פנימייה במשך שנתיים בכפר אונים בכפר סבא. בחודשים הראשונים לשהותם בפרויקט הם משפרים את מיומנויותיהם בתחומי הקריאה, הכתיבה, הבנת הנקרא, התקשורת הבין-אישית. כמו-כן, הם זוכים להכשרה בנושאי תקציב, ניקיון אישי וניקיון המגורים, בישול, הדרכה מינית וידע נוסף מתחומים אחרים, שיסייע להם בהמשך להפוך לאנשים עצמאיים ולשלבם בקהילה. במקביל, מכשיר אותם הצוות המקצועי לתעסוקה (עמידה בזמנים, קבלת סמכות דיוק ויוזמה, מילוי מטלות וכיו"ב). הצוות שבניצן אונים מאתר עבור החניכים מקומות תעסוקה ועוקב אחר השתלבותם באותם המקומות.

 

רחל רגב, מנהלת סניף "ניצן אונים", מספרת על הקושי שיש לאנשים אלה בניהול משק בית ובעצמאות. "ללמד אותם לנהל משק בית, זה לא דבר ברור וקל. יש לנו מדריכים שעובדים איתם על ניקיון סביבתי, ניקיון אישי, סידור הארון, הגיינה אישית, איך מכבסים, איך תולים, איך מקפלים בגדים, ואפילו איך שמים את הבגדים בארון.  

 

"הבסיס הוא ללמד, לא לאלף. לכל קבוצה יש חניך אחראי, שתפקידו לראות האם העבודה מתבצעת: האם החניכים עומדים בתורנות הניקיון? האם הם מגיעים בזמן לעבודה? אם העבודה לא נעשתה – יש דיווח למדריך. החניך שלא עשה ניסיון אמיתי למלא את המשימה מקבל הערה וצריך לחזור ולעשות את מה שפספס - אין קיצורי דרך. המטרה היא שאחרי השהות בניצן אונים הם יצאו לדיור בקהילה, וישתלבו במעגל העבודה".

 

אז מי אוהב ללכת לקניות וגם לבשל? רגב מספרת שלחניכים יש קבוצת בישול וקבוצת תקציב שם מלמדים אותם הכול: איך מנהלים תקציב? זיהוי מבצעים, איך להכין ספגטי, חביתה, סלט, עוגות ושאר מטעמים, וכמובן גם לנקות בסופו של התהליך.

 

השימורים השתלמו

איך זה עובד?

"בתחום הבישול למשל, יש קורס שנמשך מספר חודשים. בהתחלה לומדים איך מקימים מטבח: מהם הכלים הבסיסים שצריך לקנות, הסבר על תבלינים, שמן ושאר מצרכים בסיסים במטבח. הם לומדים בתחילה בתיאוריה איך קונים בסופר, איך משווים בין מבצעים, מה ההבדל בין טרי לקפוא, מה בריא יותר לאכול, לומדים להשוות מחירים ועוד...

 

"הייתה אצלנו חניכה, שנשלחה לקנות "קצת פיתות" וחזרה עם 200 פיתות! מבחינתה זה נחשב קצת. היא לא הבינה מה רוצים ממנה. הדוגמה הזאת מבטאת את ייחודה של האוכלוסייה איתה אנחנו עוסקים. אם לא נלמד אותה פרופורציות והגיון בתחום הבית – היא לא תדע, וזהו עניין בעייתי לעתידה כדיירת עצמאית בדיור בקהילה. חניך אחר שלנו נשלח לקנות ירקות. לאחר שחישב כי שימורים משתלמים יותר - חזר עם עגלה מלאה בקופסאות שימורים.

 

"אחרי התיאוריה שולחים אותם בזוגות לסופר ובודקים איך הם מתמודדים עם חווית הקנייה. משם ממשיכים לבישול. בתחילה, זו ארוחה פשוטה - חביתה וסלט, איך פורסים לחם, בהמשך עולים ברמת המורכבות. לרוב החניכים יש חסך שלם בנושא, כי אצלם בבית לא אפשרו להם לתפקד באופן עצמאי. צריך אפילו ללמד אותם על עודף, על כך שיש צורך לנקות אחרי הבישול, להפיג את פחדיהם מגז ולהתמודד עם חסכים רבים אחרים.

 

"כל חניך מביא מהבית תקציב אישי למשך השבוע. מלמדים אותם איך לנהל את ההוצאות, להביא קבלות, לחסוך אם רוצים לקנות משהו גדול, לא להגיע לתקציב שלילי. בכל שבוע המורה לתקציב בודקת האם מה שרשום ביתרה במחברת התקציב תואם לסכום בארנק. החניכים לא תמיד עומדים במטרות, אבל ניכר שהם כה רוצים להוכיח את עצמם, גם אם יש בדרך כישלונות."

 

לעבודה ולמלאכה

"כאשר יש בשלות, משתלבים החניכים במעגל העבודה, כל אחד על-פי יכולתו, רצונו והאפשרויות בשוק. יש לנו מגוון רחב של מעסיקים: חברת נס טכנולוגיות, קפה ארומה, חברת טבע, חברת החשמל, תנובה, משרדי עו"ד, היי טק ועוד. חלק מהחניכים פונים לפקידות, חלק עובדי מטבח. עובדים בסופר, עובדי יצור ועוד מגוון רחב.

 

"אנחנו אומרים למעסיקים שלא יוותרו לחניכים. אם הם מאחרים או לא מתנהגים כראוי או אינם לבושים בצורה ייצוגית ועוד – שלא יתביישו, יעירו להם וידווחו לנו. יש לנו מספר חניכים שאנחנו יודעים כי השעון הביולוגי שלהם מעיר אותם בשעות הצהריים, אז הם עובדים משמרת צהריים. יש חניכים שצריכים לקום בשש בבוקר כדי להגיע למקום העבודה בזמן, והם עושים את זה. הם מאוד מחויבים לעבודה ולמעסיק שלהם. כ-90% מהחניכים שלנו משתלבים במקומות העבודה בשוק החופשי ומרביתם מתמידים לאורך השנים.

 

"מה שמחמם את הלב, זה לראות איך הבוגרים שלנו משתלבים במעגל התעסוקה, לחלקם יש בן/ת זוג, וחלקם גם נישאו וגרים ביחד, ופשוט מנסים לנהל חיים נורמאלים, לבלות וליהנות עד כמה שאפשר. למרות שקשה להם הם כל כך רוצים לעשות את זה ולהוכיח שבעצם הם לא כל כך שונים".

 

  • יום ההתרמה השנתי של אגודת ניצן יתקיים ב-16 במרץ. לתרומות:  10 שקלים ב-SMS למספר 6226 או בטלפון 03-5272270. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא עניין מובן מאליו. משק בית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום: גלעד קוולרצ'יק
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים