עתירה לבג"ץ: ייקור המים - חציית גבול האסור
המדינה נדרשה להשיב תוך חודש לעתירת איגוד העובדים הסוציאליים ועמותת "ידיד", שדרשו לבטל את התייקרות המים. לעתירה צורפו חוות הדעת של מינהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי ומבקר המדינה, שהזהירו מהפגיעה בעניים
צמאים לצדק חברתי. איגוד העובדים הסוציאליים ועמותת "ידיד" עתרו היום (ב') לבג"ץ בדרישה לבטל את התייקרות תעריפי המים בכ-40 אחוז, בטענה שהמהלך פוגע קשות בשכבות החלשות. המדינה חוייבה להשיב לעתירה תוך שלושים יום. על הכוונה להגיש את עתירה לבג"ץ דווח לראשונה ב-ynet.
"העלאת מחירי המים מביאה לפגיעה בלתי מידתית בזכותם הבסיסית והיסודית של חלק מתושבי המדינה למים, זכות שהינה חלק מכבוד האדם ומהזכות לחיים",
נכתב בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד גלעד ברנע נגד ממשלת ישראל, שרי האוצר, התשתיות, החקלאות ורשות המים.
עוד נטען בעתירה כי המים, שהינם קניין הציבור, הם משאב חיוני לקיום האדם והחברה, שאין לו תחליף. "העלאת מחירי המים למשקי הבית חצתה את גבול האסור והינה פגיעה בלתי מידתית ובלתי סבירה בחלק מתושבי המדינה", טוענים העותרים, "אדם שימנעו ממנו מים באופן מוחלט או שכמות המים שתיקצב לו תהא קטנה מזו החיונית לקיומו - יקפח את חייו".
"פגיעה קשה בכבוד האדם"
העותרים הביעו חשש שהעלאת התעריפים תביא חלק מתושבי ישראל, בעיקר את השכבות החלשות, למצב בו יימנעו מהם צרכיהם הבסיסיים הכרוכים בשימוש במים - והם ייאלצו להגביל את השימוש בהם. "הגבלת השימוש במים לצרכים שאינם בגדר עצם הקיום (שתייה), אך הם צרכים בסיסיים, יש בה משום פגיעה קשה בכבוד האדם. הגבלת השימוש במים לרחצה או לצרכים היגייניים, כמו גם מניעת שימוש לכביסה ושטיפת כלים, מהווה פגיעה קשה בכבוד האדם ובזכותו לחיים בכבוד", נטען.
לעתירה צורפה עמדת מינהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי, שקבע כי להעלאת מחירי המים השפעה חמורה, ישירה ומיידית על מימדי העוני. העלאת המחירים תגרום לעליה של 0.4% בתוחלת העוני של משפחות, פער ההכנסות הממוצע יגדל בשיעור של כ-1% וחומרת העוני תגבר בשיעור של 3%. עו"ד ברנע צירף גם את חוות דעתו של מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שקבע כי העלאה בשיעור כה ניכר עלולה לפגוע בצורה קשה באוכלוסיות מעוטות יכולת וחלשות בחברה.
"מכאן עולה בבירור כי הכבדת נטל ההוצאה למשפחה מביאה לכך שצריכת משאב חיוני והכרחי
כמו מים עלולה להימנע מחלק מתושבי המדינה", טוענים איגוד העובדים הסוציאליים ועמותת "ידיד". "יתרה מזאת, העלאת המחירים, ללא כל התחשבות בהכנסות ויכולת התשלום של צרכני המים, מהווה אפליה פסולה ואסורה, הגורמת לכך שעלות המים לעניים במונחים של עלות שולית, היא גבוהה באופן ניכר מזו של אוכלוסיות בעלות הכנסות גבוהות יותר".
לטענתם, אי שקילת הפגיעה הקשה הגלומה בהעלאת מחירי המים, כלפי האוכלוסיות המוחלשות, ואי מתן ביטוי לפגיעה זו, על-ידי יצירת מנגנון הנחות או התחשבות במצב הסוציו-אקונומי של צרכני המים, ממחישה את חוסר הסבירות הקיצונית הגלומה בהעלאה הנוכחית של מחירי המים.