שלוש ספקיות נפט גדולות ניתקו קשרים עם איראן
המדינה הסוררת מתקשה לזקק נפט גולמי ולכן נאלצת לייבא דלק מחו"ל. "פייננשל טיימס" מדווח שהלחץ שמפעילה ארה"ב מאחורי הקלעים עבד: שלוש מחברות הנפט הגדולות בעולם החליטו להפסיק לספק לאיראן נפט מזוקק
כמה מחברות הדלק הגדולות בעולם הפסיקו בחשאי לספק נפט מזוקק לאיראן. צעד זה מדגים את הצלחת מאמצי ארצות הברית לפעול מאחורי הקלעים כדי להפעיל לחץ על החברות הסוחרות עם משטר האייתוללות.
איראן היא אמנם אחת מייצואניות הנפט הגדולות בעולם, אך היא מתקשה לזקק חלק גדול מהנפט הגולמי שלה ולכן נאלצת לייבא נפט מזוקק מחו"ל. העיתון "פייננשל טיימס" דיווח אתמול (ב') כי כמה מהספקיות המרכזיות שלה - "ויטול", "גלנקור" ו"טרפיגורה" - החליטו להפסיק למכור את תוצרתן לטהרן.
צעד זה לא יביא לעצירה מוחלטת של ייבוא הנפט לאיראן, מאחר שחברות קטנות שבסיסן בדובאי וחברות סיניות אחרות ממשיכות לסחור עם המדינה הסוררת.
אולם עדיין מדובר במכה קשה לרפובליקה האיסלאמית, שכן שלוש החברות הגדולות מספקות לה חצי מהנפט המזוקק שהיא צורכת - 130 אלף חביות ביום.
לפי הדיווח, שלוש החברות הגדולות הפסיקו לייבא נפט לאיראן מחשש שייפגעו על ידי ארה"ב ובעלות-בריתה הפועלות לקידום סבב נוסף של סנקציות על איראן במועצת הביטחון של האו"ם. זאת, למרות שייצוא נפט לאיראן אינו נכלל לפי שעה בסנקציות הבינלאומית, למעט החוק בארה"ב האוסר על חברות אמריקניות לסחור עם איראן.
"ויטול", החברה הגדולה והבולטת בעולם בתחום הסחר בנפט, שבסיסה בהולנד ובשוויץ, הפסיקה מתחילת השנה לייבא נפט מזוקק לאיראן. "טרפיגורה" השוויצרית הפסיקה למכור נפט לאיראן לפני שלושה חודשים. "גלנקור", אף היא שוויצרית, הפסיקה לסחור עם איראן בשלהי 2009 אחרי יותר משלושים שנה.
מומחים מעריכים כי הן הגיעו למסקנה שלנוכח האווירה הבינלאומית הקשה והסנקציות שבדרך, הנזקים ביחסי הציבור עלולים לעלות על הרווחים מביצוע
עסקאות עם איראן. חברות נוספות שסיפקו נפט לאיראן בשנה שעברה הן "טוטאל" הצרפתית", "של" ההולנדית, "לואויל" הרוסית ו"פטרונאס" ממלזיה. לחץ גדול מופעל על "טוטאל" ו"של" להפסיק לפעול באיראן.
איראן, מצדה, מגבירה בהדרגה את תלותה בחברות הסיניות המספקות כשליש מייבוא הנפט המזוקק לאיראן. במקביל, הקונגרס בוושינגטון מקדם כיום חקיקה שתכפה סנקציות אמריקניות על כל חברה שתספק לאיראן נפט מזוקק ושירותי ביטוח להובלה בים. בהיעדר ביטוח ימי תתייקר הובלת הנפט לאיראן באופן משמעותי.
Read this article in English