חולון נגד אלימות נוער: מצלמות ואיסור על סלולרי
האלימות גואה? בעיר הילדים מצאו פתרון: ל-ynet נודע על קוד חדש, שכולל ענישה בלתי מתפשרת ורישות בתי הספר במצלמות אבטחה. השימוש בניידים ייאסר, בין היתר כדי למנוע תיעוד קטטות. התלמידים ייאלצו להיפרד גם מפינות העישון
בתל אביב הואשמו 13 נערים באונס קבוצתי שנמשך שנים, בנתניה דחף תלמיד את חברו מגג בית הספר אל מותו וילד אחר ירה מהמרפסת על כלי רכב, בעמקים דקרה נערה את אמה ובחצור הגלילית התפתח אתמול "קרב תיכונים" - ואלו רק כמה מקרים בולטים מהימים האחרונים. נראה כי האלימות בין בני הנוער מצויה בשיא חדש, ובעיריית חולון החליטו שהגיע הזמן לשינוי דרסטי. ל-ynet נודע שמחר (יום ד') ישיקו שם קוד עירוני חדש ומחמיר למלחמה בנגע האלימות בבתי הספר. זה יעזור?
מינהל החינוך העירוני התווה סדרה אחידה של כללים נוקשים, שיהיו תקפים בכל בתי הספר בעיר, ויחולו על עשרות אלפי התלמידים והמורים כאחד. אחד המרכיבים הבולטים בתוכנית החדשה הוא רישות מלא של כל בתי הספר בעיר במצלמות אבטחה - כמו בבתי ספר בערים גדולות רבות ברחבי העולם.
כללים אחרים נוגעים לנהלים מחמירים כלפי תלמידים אלימים - כגון העברה לבית ספר אחר בגין כל מקרה אלימות, ללא קשר לרקורד האישי - וגם כלפי הורים אלימים: דרישה מבית המשפט להוציא צו הרחקה להורים שפוגעים בצוות ההוראה.
נתניה, מוצ"ש. עוצרים את הנער שדחף את סיסאי אשתו (צילום: עידו ארז)
הקוד החדש כולל גם כמה כללים שאינם קשורים ישירות לנושא האלימות, למשל ביטול מוחלט וגורף של כל פינות העישון בבתי הספר. כמו כן, החל ממחר ייאסר על התלמידים - וגם על המורים - להשתמש בטלפון נייד במהלך שיעור או להכניסו לכיתה, אפילו בתוך התיק. ייאסר גם להשתמש במצלמות של הסלולריים בשטח בית הספר, כדי למנוע מתלמידים לתעד קטטות מבוימות. בין העונשים שיוטלו על מי שיעבור על כלל זה: מהחרמת המכשיר באופן מיידי ועד להגשת תלונה במשטרה.
השתכר בטיול, גידף מורה - והועבר מבית הספר
הקוד החדש כבר עמד למבחן בחודש האחרון, ויושם בפועל: הוריו של תלמיד בבית ספר יסודי בעיר הגיעו למשרד המנהלת, איימו עליה ודחפו אותה, ותוך זמן קצר הוצא נגדם צו הרחקה מבית הספר על ידי בית המשפט. כן הוחלט כי בכל מקרה עתידי של אלימות הורים כלפי מורים, יושבתו הלימודים בעיר באופן אוטומטי למשך שעה, כאזהרה.
במקרה אחר, תלמיד מצטיין באחד התיכונים בעיר שתה לשוכרה בטיול שנתי וגידף את המורה שלו. בתגובה, למרות שמדובר במקרה חד פעמי של תלמיד טוב, ועל אף שהיה חודשים ספורים לפני סיום חוק לימודיו, הועבר התלמיד להמשך השנה בתיכון אחר בעיר.
בעירייה מסבירים: "יכולנו לתת לאותו תלמיד את העונש שכולם נותנים - שלושה-ארבעה ימי הרחקה בבית - אבל העדפנו להיות נוקשים כדי למצות את המהלך התקיף ביותר שהמערכת יכולה לבצע", אמר ל-ynet ראש מִנהל החינוך בעיריית חולון, אבינעם גרנות.
תל-אביב, בשבוע שעבר. 13 נערים מואשמים באונס (צילום: ירון ברנר)
הקוד החדש תקף גם לגבי מורים בעיר - ומחייב אותם, בין היתר, "להקפיד על לוח זמנים מוסכם בהחזרת מבחנים ועל קביעת הערכה וציונים הוגנת, לשמור על הופעה חיצונית הולמת ולהקפיד על התנהגות נאותה כלפי תלמידים ועמיתים, תוך שמירה על כבוד האדם".
"התלמידים ביקשו שנחמיר בענישה"
הקוד, מדגישים בעירייה, תקף 24 שעות ביממה, כך שאם תלמיד יטריד את חברו לספסל הלימודים בשעות הערב באמצעות הסלולר או האינטרנט - יינקטו נגדו אותם צעדים כאילו הדבר נעשה בין כותלי בית הספר במהלך היום.
גיבוש הקוד החדש נמשך שנתיים, בישיבות ארוכות שלהן הם היו שותפים מאות תלמידים, מורים, הורים ומנהלים. "היישום והאכיפה ימומשו על-ידי המערכת כולה בבקרת העירייה, כולל על-ידי התלמידים עצמם - שייקראו לדווח, ולו אנונימית, על כך מקרה של אלימות בו יתקלו", אומר גרנות.
לדבריו, הדרישה להחמרת הענישה הגיעה מהתלמידים עצמם: "תלמידים רבים פנו אלינו פעם אחר פעם ואמרו שהם מרגישים אוזלת יד וטיפול רך במקרים של אלימות, ולכן גיבשנו את הקוד החדש. הרעיון צמח מתוך שיחות משוב שאנו מקיימים באורח קבע עם תלמידי י"א-י"ב. מכל השאלות ששאלנו אותם, הם חזרו על הצורך בהידוק המשמעת וההשגחה על מה שקורה בחצר".