בכיר סורי: מעוניינים בגרעין אזרחי להפקת חשמל
סגן שר החוץ, פייסל מקדאד, אמר בכנס לשימוש אזרחי באנרגיה גרעינית המתקיים בפריז, כי "אסור שיישומים למטרות שלום של אנרגיה גרעינית יהיו תחת מונופול טכנולוגי". כמה דקות לפני כן, הופיע בכנס שר התשתיות עוזי לנדאו והביע כוונה דומה
בהפרש של כמה דקות זה מזה, הכריזו הבוקר (יום ג') נציגי סוריה וישראל באופן רשמי על רצונם להקים תחנות כוח גרעיניות לצורך הפקת חשמל. בכנס המתקיים בפריז הצהירו שר התשתיות עוזי לנדאו, וסגן שר החוץ הסורי פייסל מקדאד - באופן נפרד כמובן - על כוונת ארצותיהם לבחון את השימוש באנרגיה גרעינית.
מקדאד אמר כי סוריה מעוניינת באנרגיה גרעינית כדי להתמודד עם גדילת האוכלוסיה והביקוש הגובר לחשמל. "אסור שיישומים למטרות שלום של אנרגיה גרעינית יהיו תחת מונופול טכנולוגי. אנו בוחנים אלטרנטיבות למקורות אנרגיה שונים, בהן השימוש באנרגיה גרעינית", אמר.
הודעת הנציג הסורי באה בשעה שארצו נמצאת במסלול התנגשות מול הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנוגע לפעולותיה בכור ב-"אל-קיבאר", אשר הופצץ על-ידי ישראל בספטמבר 2007.
בחודש שעבר דחתה סוריה את דו"ח הסוכנות ואת בקשתה לאפשר לפקחים מטעמה לבקר במתקן. שר החוץ, ואליד אל-מועלם, אמר כי דמשק לא תשתף פעולה מעבר למתחייב.
ישראל בוחנת: שת"פ עם ירדן וצרפת
את הוועידה לשימוש אזרחי באנרגיה גרעינית מארח נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, ומשתתפים בה מנהיגים מכל רחבי העולם. למרות שלישראל אין כור גרעיני לייצור חשמל, הזמין סרקוזי את ישראל לקחת חלק בוועידה, והשר לנדאו יצא אליה כשליחו של ראש הממשלה. הכנס מתקיים בתיאום עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ובתמיכת הארגון לפיתוח ולשיתוף פעולה כלכלי.
בפגישה שקיים לנדאו לפני כמה חודשים השר הצרפתי לאנרגיה וסביבה, ז'אן-לואי בורלוּ, עלתה האפשרות לשיתוף פעולה ישראלי-ירדני בבניית כור גרעיני אזרחי בסיוע ובפיקוח צרפתי. בורלו גילה עניין רב בפרויקט, והבטיח להעלות את הנושא בפני הנשיא סרקוזי.
לקראת יציאתו אמר השר לנדאו: "ישראל מעוניינת להיות חלק ממעגל המדינות המייצרות חשמל מאנרגיה גרעינית. אנחנו מחויבים לבחון אופציות בטוחות וכמה שפחות מזהמות להפקת אנרגיה. באזור כמו המזרח התיכון אנחנו יכולים לסמוך רק על עצמנו. הקמת כור גרעיני לייצור חשמל תאפשר לישראל לפתח עצמאות אנרגטית ואי-תלות באחרים. לטכנולוגיה הגרעינית יש שימושים חיוביים רבים שבכוחם לשרת למטרות שלום ושיתוף פעולה".
בנובמבר אשתקד העריך המדען הראשי של משרד התשתיות, ד"ר שלמה ולד, כי בטווח הבינוני והרחוק "לא יהיה מנוס משילוב אנרגיה גרעינית במשק האנרגיה הישראלי". ולד הסביר כי כיום, עיקר ייצור החשמל בישראל מבוסס על פחם, אך היקף השימוש בגז טבעי הולך וגדל. לדבריו, בעתיד הקרוב יגדל היקף השימוש באנרגיה סולארית, אך אף אחד ממקורות האנרגיה הללו אינן יכולים להיחשב מקור אסטרטגי ואמין, שעליו יכולה ישראל לסמוך לטווח הארוך.
ולד העריך כי הגז הטבעי שהתגלה לאחרונה מול חופי ישראל יספיק ל-20 שנה לכל היותר, וציין כי עד 2050 - וזו תחזית אופטימית - תמצה ישראל גם את כל הפוטנציאל הסולארי שלה - אפילו אם תציב פאנל סולארי על כל גג. המשמעות, לדבריו, היא שבטווח הרחוק - וייתכן שעוד לפני 2030 - לא יהיה מנוס משילוב אנרגיה גרעינית בישראל.
Read this article in English