שתף קטע נבחר
 

נשות עסקים ערביות משתלבות בסביבה הגברית

הזירה העסקית בעולם הערבי נחשבת לסביבה גברית, אך יותר ויותר נשים ערביות נכנסות אליה בשנים האחרונות. כך למשל, הונן של הנשים במפרץ צפוי לזנק ל-385 מיליארד דולר בסוף 2011, ובבורסה של דוחה הן כבר מהוות כ-50% מהמשקיעים

יום האשה הבינלאומי שצוין השבוע, מהווה הזדמנות טובה לבחון את מצבן של הנשים במשקים הערביים, בדגש על מדינות המפרץ המסורתיות יותר.

 

 

החברה הערבית מדגישה באופן מסורתי את חשיבותו של הגבר ולכן הסביבה העסקית בעולם הערבי אופיינה במשך השנים כגברית כמעט לחלוטין. בשנים האחרונות חלה התקדמות מסוימת בנושא, כשיותר ויותר נשים נכנסות לפעילות עסקית.

 

עיתון "ראיה" הקטארי דיווח לאחרונה כי ההערכות הן, שהונן של הנשים במפרץ הגיע בסוף 2009 לכ-346 מיליארד דולר, עלייה של כ-100 מיליארד דולר לעומת סוף 2008. ההערכה היא כי בסוף 2011 יגיע הונן של הנשים במפרץ ל-385 מיליארד דולר. מדובר בפוטנציאל אדיר שכן רוב ההון הזה אינו מושקע.

 

בסעודיה קיים עדיין ויכוח נוקב האם להתיר לנשים לנהוג בכלי רכב, דבר המדגיש את מעמדה של האישה בממלכה השמרנית, המקפידה על הפרדה מוחלטת בין המינים. עם זאת, אפילו בסעודיה החלה להתרחב בשנים האחרונות תופעת נשות העסקים, גם אם הממסד הגברי מתקשה לעכל זאת.

 

בחודש שעבר נערך בעיר ג'דה "הפורום הכלכלי של ג'דה" אך לאכזבת קהילת העסקים הנשית המקומית, היתה רק אישה אחת מתוך 35 דוברים. חרף ההשתתפות הדלה, יותר נשים סעודיות נכנסות לעסקים, בדגש על שוק הנדל"ן המבטיח.

 

איחוד האמירויות: זינוק בשיעור הנשים העובדות

במדינת איחוד האמירויות דווח השבוע כי שיעור השתתפותן של הנשים בכוח העבודה הגיע בשנת 2009 לכ-14%. נתון זה נמוך עשרות מונים בהשוואה לנתון המקביל במערב, אולם בהשוואה לשנות ה-70 אז הנתון לא עלה על 3%, מדובר בזינוק מטאורי.

 

ההערכות הן שבשנים הקרובות יצטרפו עוד נשים לשוק העבודה ולמגזר העסקי נוכח ההקלות ההדרגתיות כלפיהן מצד השלטונות. נזכיר כי רק בשנת 2007 הותר לראשונה לנשים להיבחר למעין פרלמנט של המדינה, המונה 40 מושבים.

 

בקטאר שואבות נשות העסקים המקומיות את השראתן מאשתו של השליט שיח'ה מוזה אלמיסנאד, שמשמשת כדוברת קולנית בזכות העלאת קרנן של הנשים בחברה המקומית.

 

בבורסה של דוחה, למשל, הנשים מהוות כ-50% מכלל המשקיעים. שמספרם נאמד בכ-550 אלף. שווי המניות המוחזקות על ידי הנשים בקטאר מוערך בכ-10 מיליארד ריאל קטארי (כ-2.7 מיליארד דולר). כלל ההשקעות של הנשים הקטאריות בפרויקטים שונים בתחום הנדל"ן, השירותים והמסחר נאמד בכ-6 מיליארד דולר.

 

למרות ההתקדמות האיטית של הנשים בעולם העסקי במפרץ, הרי שגם במדינות הערביות החילוניות, השתתפותן של הנשים בפעילות העסקית טעונה שיפור. כך למשל, הערכות שפורסמו השבוע בעיתון "ראי" הירדני מדברות על כך שהנשים מהוות 10% בלבד מכלל המשקיעים בשוק ההון של עמאן.

 

תגריד א-נפסי מנכ"לית חברת ברוקרים טוענת כי הסיבה לשיעור הנמוך של הנשים בקרב המשקיעים במניות נעוצה בסולם העדיפויות של הנשים, קרי השקעה בנדל"ן, הנחשב לנכס בטוח, על פני ההשקעה במניות הנתפסת כספקולטיבית.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

פורסם לראשונה 09/03/2010 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מעדיפות נדל"ן
צילום: סי די בנק
מומלצים